CCR A DECIS CA ART.15 DIN LEGEA nr.78/200,CARE PRIVESTE PEDEPSIREA TENTATIVEI DE ABUZ IN SERVICIU ESTE NECONSTITUTIONAL!

 

Curtea Constituțională a decis că articolul 15 din Legea 78/2000, care privește pedepsirea tentativei de abuz în serviciu, este neconstituțional. Decizia a fost luată în unanimitate.

Judecătorii au considerat că abuzul în serviciu se constată doar prin încălcarea legii, la care se adaugă și obținerea unui folos necuvenit, astfel că prin modul de legiferare este exclusă tentativa la această infracțiune.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.15 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție raportate la art.13 indice 2 din același act normativ, cu referire la infracțiunea de abuz în serviciu, sunt neconstituționale. Curtea a reținut că situația premisă ce stă la baza infracțiunii prevăzute de dispozițiile art.13 indice 2 din Legea nr.78/2000 presupune, întotd...