A porni la drum fără un client sau un proiect este un test al determinării, răbdării, chibzuinţei şi pragmatismului. Vedem multe firme mici în care freelancerii sau antreprenorii cu 1-5 angajaţi rămân la final cu mai puţin de un salariu de manager în multinaţională, deşi îşi asumă alte riscuri şi un efort diferit.
Ioana Arsenie, strateg financiar şi antreprenor în consultanţă, a pregătit sfaturi utile pentru persoanele care doresc să aibă propria afacere sau sunt deja în faza de start-up.
1. Bugetul iniţial alocat afacerii. Un start-up solicită resurse, chiar dacă poate costurile fixe nu sunt mari. De aceea, un prim sfat este să croim un buget în linii mari, atât la nivel de business, cât şi personal, pentru a determina cât ne oferim ca perioadă de timp pentru acest test, astfel să asigurăm continuitatea businessului şi să avem reuşită. Dacă la început de drum ne permitem unele excepţii de la regulă, este bine să se formeze cât mai devreme o disciplină în sensul separării banilor personali de cei ai firmei. Deşi ataşat de propria idee, la nivel de startup, ar fi bine să ne mutăm în rolul de investitor şi să analizăm serios performanţa versus investiţie şi timp de aşteptare versus riscuri.
2. Strategia financiară coerentă a afacerii. Un alt sfat util pe care îl ofer este să gândim în termeni de normalitate strategia financiară, costurile şi preţurile. De foarte multe ori, chiar şi în afacerile care cresc spre 1 milion de euro, dar şi afaceri mai mari care se pregătesc pentru investitori sau M&A, vedem cum fondatorii nu au bugetat un salariu corect pentru managementul companiei, în situaţia în care vor face un pas în spate.
3. Tipul de reprezentare fiscală şi contractele încheiate. Fiscalitatea este în creştere şi sunt foarte multe modificări de la an la altul. Ideal este să nu alegem forma de funcţionare (PFA/SRL) doar după criteriul taxelor minime, practic diferenţele sunt multe şi merită mai multă aplecare pentru documentare şi consultanţă, aşa încât să se ţină cont de plusuri şi minusuri. De asemenea, trebuie acordată maximă atenţie contractelor încheiate la început de drum, reglementării relaţiilor de parteneriat şi clauzele care angajează eventual răspunderea patrimonială personală.
Despre Ioana Arsenie
Ioana Arsenie – expert cu peste 20 ani în roluri de top, membru în board și autor a numeroase studii, analize și opinii dedicate în principal IMM-urilor, în slujba cărora activează prin propriul cabinet de consultanţă Trusted Advisor Strategy & Finance din 2015.