7 idei de care trebuie să ții cont pentru a-ți gestiona mai bine bugetul pe 2024

  • Postat în Profesional
  • la 01-04-2024 13:53
  • 162 vizualizări
7 idei de care trebuie să ții cont pentru a-ți gestiona mai bine bugetul pe 2024
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Ghidul tau in educatie financiara

Mereu este loc de mai bine în gestionarea finanțelor personale.

Eficiența depinde de un plan bine făcut, pe care te sfătuiesc să îl pui pe hârtie și să revezi periodic. De ce să nu ai mai mulți bani pentru hobby-uri, sau să economisești mai mult?

Gândește-te la cum poți gestiona mai bine bugetul chiar din acest moment.

Iată câteva idei de care e bine să ții cont pentru a reuși să fii mai eficient în 2024:

1. Estimează veniturile până la finalul anului și cheltuielile obligatorii

Pentru a-l gestiona așa cum trebuie, este necesar în primul rând să știi care este bugetul. Ideal ar fi să îl cunoști cu exactitate, dar, dacă există multă variabile, este ok și să încerci să îl aproximezi, cu cât mai multă precizie.

Într-un moment de liniște, trece în revistă veniturile pe care te bazezi lună de lună, până la finalul anului.

După ce ai pus pe hârtie veniturile estimate, scade din el cheltuielile obligatorii din fiecare lună: cât te costă în medie facturile (curent, gaze, întreținere, televiziune și internet, telefonie), cât cheltuiești în medie pe mâncare, pe îmbrăcăminte, pe educație, cât este chiria, în cazul în care nu ai o locuință a ta.

Diferența dintre veniturile estimate și cheltuielile obligatoriu va fi bugetul de eficientizat.

2. Ai în vedere că pot apărea lucruri neprevăzute

Americanii au o vorbă: „Expect the unexpected”. În traducere, „așteaptă-te la ce nu te aștepți”. O parte din banii rămași după cheltuielile obligatorii trebuie rezervată cheltuielilor neprevăzute.

Poate că nu se întâmplă în fiecare lună, dar pot apărea probleme cu mașina de care ai nevoie ca să te deplasezi prin oraș, cu centrala de apartament, cu mașina de spălat, cu frigiderul, poate fi nevoie să plătești o consultație la medic și să dai sute de lei pe medicamente etc.

Bugetul real, cu care poți jongla, este cel din care scazi și acest tip de cheltuieli.

3. Nu neglija nevoia de relaxare

Ca să muncești eficient, este indicat să te și relaxezi din când în când. Din banii care rămân, poți planifica 30% pentru activități de divertisment.

Fie că mergi la cinema, la teatru, că joci un slot casino, sau că închiriezi un teren de fotbal cu prietenii, hobby-urile sunt importante.

Propune-ți măcar câteva ore de relaxare pe săptămână.

Este esențial să nu depășești bugetul alocat, pentru că îți dai toate planurile peste cap.

4. Renunță la ce nu folosești

Ideea este să pui totul pe hârtie ca să îți fie mai ușor să faci diferența între cheltuielile de primă necesitate, despre care am vorbit mai sus, și cele „facultative”.

Dintre cele facultative, poate vei observa că unele sunt inutile. De exemplu, poate ai un abonament la o platformă de streaming pe care nu ai mai intrat de câteva luni, sau poate că plătești suplimentar ca să ai minute internaționale incluse în abonamentul de telefonie, dar nu pleci din țară și nici nu vorbești cu nimeni de peste graniță. Renunță la ce nu folosești.

5. Impune-ți o zi fără cheltuieli

Orice ieșire din casă presupune bani cheltuiți, mai mare sau mai mică. Poate îți cumperi o sticlă de apă, sau o cafea, sau un covrig, sau mergi cu un mijloc de transport în comun și plătești biletul.

Când dai câțiva lei, nici nu bagi de seamă. Dacă ai trece absolut toate cheltuielile într-o foaie de calcul, ai vedea, la final săptămânii, că din sumele nesemnificative s-au adunat peste o sută de lei.

Fă un exercițiu de voință și impune-ți o zi pe săptămână în care să nu iasă niciun ban din buzunar.

6. Nu achiziționa produse de proastă calitate

Există o vorbă: „Suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine”.

Nu achiziționa produse de proastă calitate, pe considerentul că sunt mai ieftine. Este posibil să se strice mai repede și să ai nevoie de altele, deci per total te va costa mai mult. De asemenea, nu da cât nu face pe un produs doar pentru brand.

Dacă pe piață există ceva similar, dar mai ieftin, optează pentru varianta mai puțin costisitoare.

7. Investește în dezvoltarea personală

Investește constant în tine, iar banii cheltuiți în această direcție se vor întoarce însutit.

Alocă o parte din buget unor cursuri de educație financiară sau participării la webinarii ținute de specialiști în domeniu.

În momentul în care înveți să gândești într-un anumit fel, îți va fi mult mai simplu să îți gestionezi banii, dar și să îți folosești timpul de așa natură astfel încât să câștigi mai mult.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente