http://www.doctorulzilei.ro/calitatile-terapeutice-ale-tuicii-de-prune-i-au-dat-pe-spate-pe-cercetatorii-americani/
Un studiu american spune că, în cantități moderate, populara
țuică de prună poate proteja inima și poate trata anumite probleme
ale stomacului și bilei.
Băutura cea mai populară în rândul românilor este, mai nou,
medicament. Nu e minciună, studiile biochimiștilor americani
confirmă încă o dată că bătrânii nu greșeau deloc atunci când
alungau bolile cu leacuri în care „picurau” și tradiționala
băutură. Consumată cu moderație- nu mai mult de 30 de mililitri pe
zi- poate combate cu succes bolile de inimă, de stomac și
problemele la bilă, care fac viața un calvar multor români.
Care este însă secretul acestor vindecări miraculoase?
Cercetătorii americani au descoperit că o enzimă prezentă în
cactusul Karroll viridis enoae se găsește în cantități de opt ori
mai mari în țuica de prune. „Această substanță are rolul de a
reduce depunerile de colesterol de pe arterele care transportă
sângele către inimă și este prezentă în peste o sută de medicamente
naturiste cu rol în prevenirea aterosclerozei și, implicit, a
infarctului miocardic. Consumul zilnic a 30 de ml de țuică de prună
poate substitui însă cu succes acest tratament, la un preț mult mai
mic”, spune Marius Radu, cercetător în cadrul Academiei
Române.
Întărește anemicii și combate
constipația
Un alt grup de cercetători, de această dată germani, a
descoperit în țuică șase tipuri de substanțe care hrănesc celulele
roșii ale sângelui și care cresc cu 120% viteza de producere a
hemoglobinei. Deși țuica are un conținut bogat în fier, acest lucru
nu înseamnă că anemia se previne printr-o cură cu „suc de prună”,
în lipsa unei alimentații corespunzătoare.
Un alt beneficiu pe care îl aduce țuica slabă organismului
este reglarea funcțiilor hepatice, grație conținutului de vitamine
A, B, C, D1 și D2, nedegradabile termic și ușor de asimilat.
Băutura se recomandă în dischinzeii biliare, disfuncții ale
ficatului provocate de o slabă irigare cu sânge a acestuia sau
chiar constipație.
Pentru efecte maxime, țuica este indicată a aperitiv cu 10-15
minute înainte de servirea mesei de prânz (nu la micul-dejun!),
pentru că favorizează absorbția nutrienților din alimente. În acest
caz, nu trebuie să mai consumați alte băuturi alcoolice la
masă.
Lacomi: „Românii nu apreciază corect
cantitatea”
Nutriționiștii români se feresc să vorbească despre
beneficiile alcoolului, pe motiv că acesta este „un punct sensbil”
la români. „Țuica face parte din categoria băuturilor distilate,
iar noi ne ferim să le recomandăm pe acestea. Aveam un profesor în
facultate care era adeptul unei cantități mici de țuică, înainte de
masă, a la long, însă nu văd ce efecte ar avea o băutură care
conține apă și extarctul acela din prună. Există studii care spun
că alcoolul în cantități mici scad probabilitatea de boli
cardiovasculare, însă acestea sunt discutabile. În plus, percepția
oamenilor asupra cantității este diferită”, este de părere
nutriționistul Corina Zugravu.
„Am vazut atâtea cazuri de hepatită, ciroze, chiar nu pot să
vorbesc despre alcool ca medicament”, adaugă nutriționistul Lygia
Alexandrescu.
„Subțiază” sângele și activează
neuronii
Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat
calitățile terapeutice ale alcoolului. În cantități mici, s-a
dovedit că acesta poate fluidifica sângele, prevenind astfel
formarea cheagurilor de sânge, are un efect pozitiv asupra
neuronilor și poate stimula memoria. Mai mult, consumul moderat la
persoanele de peste 60 de ani ameliorează capacitățile cognitive și
reduce riscul de demență și Alzheimer.
Protecția inimii se bazează pe creșterea colesterolului bun
concomitent cu scăderea nivelului colesterolului „rău” și a
trigliceridelor. „O meta-analiză din 2002 a mai multor studii a
arătat că, indiferent de cantitate, vinul reduce cu 32% riscul
cardiovascular, iar berea, cu 22%. Recent, un alt studiu care a
luat în calcul şi dozele, a arătat că şi berea, şi vinul protejează
inima în aceeaşi măsură”, a declarat medicul Licia Iacoviello, de
la „Naples University”, Italia.
Nu recuperați la sfârșitul săptămânii!
Autorităţile în domeniul sănătăţii au stabilit limitarea
consumului de alcool la două pahare /zi (20-30g de alcool) pentru
bărbaţi şi la un pahar /zi (10-15 g alcool) pentru femei, aceste
cantităţi fiind considerate suficiente pentru a asigura buna
dispoziţie, fără riscul efectelor nocive pe termen lung.
Ele reprezintă un aport maxim posibil în 24 de ore şi nu doza
zilnică medie. Adică unei persoane care nu a consumat alcool toată
săptămâna nu i se recomandă să bea mai mult de două pahare la
sfârşitul acesteia dacă nu doreşte să se expună riscurilor.
Tags: alcoolul ca
medicament, alzheimer, colesterol, Corina
Zugravu, inima, tuica