Care este valoarea punctului de amenda in 2023?

  • Postat în Profesional
  • la 22-03-2023 06:50
  • 187 vizualizări

Este bine-cunoscut faptul ca la inceputul fiecarui an sunt introduse noi majorari de taxe, schimbari legislative, cat si noi reguli pentru soferii din Romania. Anul acesta a venit cu o supriza pentru conducatorii auto datorita faptului ca punctul de amenda va ramane la acelasi nivel ca anul trecut. Avand in vedere acest lucru, soferii trebuie sa continue sa fie cat mai responsabili in trafic pentru a evita chiar si accidentele accidentele minore care pot fi o pierdere foarte mare de timp, dar mai ales financiara in cazul in care soferul nu are toate actele obligatorii valabile.

Polita RCA este obligatorie in Romania pentru a putea tranzita soselele nationale fara sa iti faci griji in privinta irosirii unei sume foarte mari de bani in cazul unui incident nefericit sau a unor posibile amenzi atunci cand sunt realizate verificari de rutina. Examineaza de fiecare data cand pleci la drum toate actele, dar si starea masinii pentru a te putea bucura de placerea de a conduce fara stres.

Cat valoreaza punctul de amenda?

Inca de anul trecut, in momentul in care Guvernul a anuntat majorarea salariului minim, multi soferi au inceput sa isi faca griji in privinta maririi punctului de amenda care, conform unei vechi legi trebuie sa se incadreze intr-o marja de 10% din salariul minim.

Avand in vedere acest lucru, era anticipat faptul ca punctul de amenda va creste de la 145 de lei la 300 de lei, insa din cauza scumpirilor si inflatiei accentuate, s-a stabilit ca punctul de amenda sa ramana la aceeasi valoare ca anul trecut.

Este bine de stiut faptul ca legea a fost schimbata in 2022 si are valabilitate pana la data de 31.12.2023.

Care sunt clasele si categoriile de amenzi pentru soferi?

Codul rutier are 5 clase de penalizari care pot fi date soferilor care nu respecta legea sau conduc un autovehicul nesigur. Acestea se claseaza dupa cum urmeaza:

  • clasa 1 – intre 2 – 3 puncte de amenda, avand o valoare cuprinsa intre 290 de lei si 435 de lei;
  • clasa 2 – intre 4 – 5 puncte de amenda, avand o valoare cuprinsa intre 580 de lei si 725 de lei;
  • clasa 3 – intre 6 – 8 puncte de amenda, avand o valoare cuprinsa intre 870 de lei si 1.160 de lei;
  • clasa 4 – intre 9 – 20 puncte de amenda, avand o valoare cuprinsa intre 1.305 de lei si 2.900 de lei;
  • clasa 5 – intre 21 – 100 puncte de amenda, avand o valoare cuprinsa intre 3.045 de lei si 14.500 de lei, fiind aplicata doar persoanelor juridice.

Avand in vedere acest lucru, persoanele fizice pot primi un maxim de 20 de puncte de amenda, acesta fiind echivalentul a 2.900 de lei, iar o entitate juridica va primi cel mult 14.500 de lei.

Valoarea punctului de amenda a ramas neschimbata inca din anul 2017, insa in functie de preturi si inflatie, acesta va putea din noua sa creasca usor incepand cu anul 2024.

Tot mai multe persoane au inceput sa opteze pentru o polita Casco in momentul in care achizitioneaza o asigurare RCA. Cea din urma poate fi usor de obtinut si rapid daca alegi sa o cumperi de pe siteul nostru, in acest fel putand beneficia de cel mai bun pret de pe piata. Nu mai este o solutie viabila de a achizitiona polita RCA de la un broker offline autorizat, datorita faptului ca salariile si inchirierea spatiilor pot suplimenta cu cateva procente importante aceasta valoare.

Aici pe blogul Romasig vei gasi de fiecare data informatii utile care sa te ajute sa fii la curent cu toate modificarile legislative, dar si cu cele mai bune preturi la politele de asigurare.