Ramaria botrytis by Jason Hollinger |
Cu toții am auzit (s-au ar fi trebuit să auzim) de David
Arora, naturist și micologist din zilele noastre; pe care consider
că nu mai este cazul să vi-l prezint. D. Arora susține însă altceva
și în acest sens își aduce propriul studiu, susținut cu infomații
de peste tot, din țările lumii, cum că speciile de Ramaria, contrar
convingerii multora, nu ar fi toxice, iar intoxicațiile
gastrointestinale, nu s-ar datora toxinelor, ci consumului în
excess sau altor cauze cum s-ar întâmpla în cazul oricărei ciuperci
pe care am consuma-o.
Sigur că nu trebuie luat asta 'mote-a-mote"; să dăm fuga
în pădure și să mâncăm orice specie de Ramarie pe care o găsim,
Însă dacă ne uităm puțin mai atent în jurul nostru și stim ce am
cules, vom tinde să îi dăm dreptate.
Ramaria flavorubennescens |
Un argument în plus în favoarea celor menționate mai sus
este și studiul realizat pe parcursul a 30 de ani privind cazurile
de intoxicații declarate oficial al celor de la NAMA (North
American Mushrooms Association), în care se arată că intoxicațiile
datorate acestor specii de ciuperci este nesemnificativă în
comparație cu alte specii de ciuperci, oficial comestibile:
zbârciogii.
Întoxicații pot apărea din multe motive: consumul de ciuperci bătrâne, consumul de ciuperci în exces, consumul de ciuperci netratate sau conservate corespunzător, ciuperci consumate împreună cu substanțe care le alterează proprietățile (ex. alcool) ...
Întoxicații pot apărea din multe motive: consumul de ciuperci bătrâne, consumul de ciuperci în exces, consumul de ciuperci netratate sau conservate corespunzător, ciuperci consumate împreună cu substanțe care le alterează proprietățile (ex. alcool) ...
Aș încheia cu concluzia și convingerea mea personală că
speciile de Ramaria, cel puțin cele de la noi din țară sunt
comestibile, doar că precauția nu strică niciodată. Realitatea nu e
niciodată atât de întunecată precum îi facem
publicitate.