Artomyces pyxidatus by hrib |
Fascinația pentru coroană pare-se că nu mi-a dispărut odată cu
maturizarea, sau poate că am rămas același copil de odinioară, cine
știe?... Cert este că îmi place în continuare și parcă o regăsesc
pretutindeni, chiar și în lumea ciupercilor. Și astfel mi-am propus
să vă prezint astăzi o ciupercă mai aparte printre ciupercile de
tip coral. Coralul cu coroană (Artomyces pyxidatus). Nu îi cunosc
denumirea populară, așa că iertat să-mi fie dacă o să îi spun
Coralul cu coroană prin traducere brută din denumirea populară sub
care e cunoscută prin lume (crown cora).
Prima și cea mai distinctivă caracteristică a acestei ciuperci
este vârful ramurilor, care parcă ar forma mici coronițe în vârful
fiecărei ramuri a ciupercii (de fapt formează mici adâncituri pe
vârfurile ramurilor, având pe marginile acesteia între 3-6 țepi,
care împreună formează imaginea ca de conoană a ramurii ciupercii).
Alte caracteristici pe baza cărora Artomyces pyxidatus se poate
indentifica ușor ar fi: această ciupercă crește în totdeauna pe
material lemnos (în general de foioase și în mod particular pe lemn
de sență tare), material lemnos fie îngropat, fie la suprafață;
ramurile ciuperci sunt mai distanțate față de alte specii de
ciuperci coral (sp. Ramaria); ramurile ciupercii sunt mult mai
fragile decât a celor din sp. Ramaria; culoarea acestei ciuperci
este în totdeauna albă (chiar dacă cu vărsta devine un alb mai
"murdar"), iar la bază unde se prinde de materialul lemnos ea va fi
în totdeauna maronie.
Și această ciupercă și-a schimbat denumirea pe parcursul
evoluției sale. Prima dată a fost amintită sub denumirea de
Clavicorona pyxidata, iar în urma studiilor de DNA din 1981 a fost
recatalogată, dândui-se denumirea sub care o cunoaștem și azi:
Artomyces pyxidatus. Cu toate astea literatura de specialitate încă
o amintește și sub vechea denumire de Clavicorona pyxidata.
Datorită acestor studii, cunoaștem relativ multe despre această
ciupercă, stim că speciile din Asia, Europa și America de Nord sunt
compatibile între ele, asta însemnând că este vorba de una și
aceași specie, deși marker-ele genetice ar face diferență între
cele 3 specii, fiind posibil ca această ciupercă să evolueze
diferit pe cele 3 continente. Rămâne să ne vedem asta în
viitor.
Este o ciupercă cu oarecare proprietăți medicinale și printre
aceste proprietăți medicinale aș aminti: în China antică această
ciupercă s-a folosit în tratarea disconfortului gastric, în
tratarea gutei și a febrei. Studiile recente au arătat efecte
citotoxice asupra celulelor, ceea ce joacă rol importat în tartarea
cancerului. Sigur că necesită încă multă muncă în acest sens, dar
poate juca rol important in tratarea cancerului. O altă proprietate
a ciuercii este proprietatea antimicrobiană, existând chiar o
referință cum că ar fi avut efect in tartarea gripei aviare, dar cu
toate astea nu s-au mai făcut studii în acest sens. Nu în ultimul
rând aș menționa și efectele pozitive în tratarea bolii
Alzheimer.
Coralul cu coroană (Artomyces pyxidatus) este o ciupercă
comestibilă, dar fără a avea o valoare culinară mare, valoare sa
scăzând și datorită faptului că este foarte greu de curățat de
frunze și resturi prinse intre ramurile sale. Cu toate astea însă
se găteește foarte repede, poate fi consumată sub orice formă: în
supe, preparare calde sau reci, murături. Dar probabil cel mai bine
merge ca și garnitură lângă pește. Ciuperca dacă o gustați crudă,
poate avea un iz piperat, iz care la inceput poate fi mai estompat
dar devine tot mai pronunțat în gură. În urma tratamentului termic,
de cele mai multe ori (nu în totdeauna) dispare acest iz piperat.
Ca și sfat celor care vor să o consume, să nu culeagă niciodată
exemplarele care miros deja a fenol. Ciuperca tânără are un miros
plăcut, doar aceste exemplare să le consumăm. În ceea ce privește
păstrarea acestor ciuperci, ele nu se pretează foarte bine la a fi
păstrate în forma deshidratată, evitați acest mod de a le
conserva.
Descrierea ciupercii:
Regnul: Fungi
Diviziunea:
Basidiomycota
Clasa: Agaricomycetes
Ordinul: Russulales
Familia:
Auriscalpiaceae
Genul: Artomyces
Specia: pyxidatus
Sinonime: Clavicorona pyxidata, Clavaria
pyxidata
Specie protejată: comună
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
Aparatul fructifer: 4-12 cm înălţime și
2-10 cm în diametru, este format din numeroase ramificaţii
cilindrice, fragile. Ramificaţiile, de 1-5 mm grosime, sunt netede,
de culoare albă, albicioasă sau spălăcită (cu tente de gălbui sau
rozaliu) și de culoare maronie la baza tulpinii. Vârfurile sunt
ușor adâncite iar pe marginile acestora prezintă între 3 și 6 țepi,
care dau un aspect ca de coroană vârfurilor fiecărei
ramificații.
Culoarea sporilor: albă
Sporii: ramurile ciupercii sunt acoperite
de basidii de mărime 20-28 x 4-4,5µm, mai largi la bază, cu perete
subțire, incolore și ghimpate. Basidiospori sunt eliptici de 4-5 x
2-3µm, cu o mică deschizătură trecătoare în vârful acestora, albe
și cu pereții subțiri.
Piciorul: central, de 1-3 cm înălţime și
8-12 mm grosime, în general de culoare maronie, cu aspect ușor
catifelat.
Carnea: albicioasă, relativ tare, gumoasă,
se oxidează maroniu la apăsare.
Gustul și mirosul: cu miros plăcut, fără a
fi caracteristic, gustul plăcut sau ușor amărui dar în stare crudă
după o vreme devine destul de piperat.
Reacții chimice: se decolorează gri sau
maroniu în reacție cu săruri de fier
Distribuția: Specie saprofită, răspândită
în emisfera nordică, întâlnită cu precădere în pădurile de foioase
(în speță pe copaci ca: plopul, salcia, arțarul și arborele lalea),
ocazional și pe rășinoase. Fructifică din aprilie până în
noiembrie, solitar sau în grupuri de câteva exemplare. crește în
totdeauna pe trunchiul copacilor aflat în descompunere, fie ele
ingropate sau la vedere.
Comestibilitatea: specie comestibilă, dar
cu valoare culinară scăzută.
Specii asemănătoare:
- Ramaria stricta - este o specie similară, de culoare ocru-gălbuie care crește de asemenea pe trunchiul copacilor, dar poate crește și direct pe sol. Vârfurile ramurilor acestei specii sunt ascuțite. O altă deosebire este faptul că basidiosporii sunt mai mari.