La sfârșitul săptămânii trecute Guvernul a venit cu o serie de prevederi referitoare la aplicarea cotei de TVA de 19 % la produsele alimentare care conțin zahăr adăugat. Este vorba de Hotărârea nr. 1336/2023 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1196 din 29 decembrie 2023.
Conform acestor noi prevederi la stabilirea cotei de TVA pentru un produs alimentar se au în vedere următoarele elemente succesive :
- Lista de ingrediente
- Dacă în această listă de ingrediente este prezent zahărul
- Dacă alimentul conform etichetei nutriționale are mai mult de 10 g/100 g produs zaharuri.
Practic, nu contează cantitatea de zahăr din rețetă, dacă în rețetă există zahăr adăugat, indiferent de cantitate, iar produsul alimentar are peste 10 g/100 g zaharuri, atunci cota de TVA este de 19 %.
Această prevedere este importantă deoarece în versiunea inițială doar alimentele care conform rețetelor aveau peste 10 g/100 g zahăr adăugat li se aplicau această cotă.
Practic, aceasta va fi interpretarea autorităților, deși din punct de vedere juridic lucrurile sunt destul de neclare în practică.
Să luăm exemplul unui chec obținut dintr-un premix de chec, ulei și apă la o cofetărie oarecare. În rețetă nu avem zahăr adăugat la locul de fabricare al produsului, dar pe eticheta produsului ingredientele utilizate sunt cele din premixul de chec (adică zahăr, ou, lapte praf, arome, sare etc), uleiul și apa. Prin urmare, deși nu am folosit zahăr în rețeta propriu-zisă, acesta există pe etichetă, deci cota de TVA va fi de 19 %, dacă continutul de zaharuri al produsului este mai mare de 10 g/100 g de produs (si în general este deoarece premixul de chec conține cam 40 – 50 % zahăr).
Practic, prin această decizie, Guvernul a extins numărul de alimente la care se va aplica 19 % cota de TVA, deoarece interpretarea nu mai ține cont de cantitatea de zahăr adăugată în rețetă la locul de fabricare al produsului, acest loc find oricare de pe filiera alimentară (de ex. la un furnizor de ingrediente), fără să mai țină cont de cantitatea adăugată efectiv pe această filieră sau de cantitatea de zahăr care se formează în mod normal în aliment din poliglucide ca urmare a diverselor tipuri de procesare din industrie. O cantitate infimă de zahăr adăugată pe lanț va crește cota de TVA a alimentului dacă la momentul punerii pe piață acesta va avea o cantitate de zaharuri mai mare de 10 g/100 g de produs.
Revolutionary VAT Shift: Unraveling the Sweet Impact on Food Prices
Over the past weekend, the Government introduced a series of provisions regarding the application of a 19% VAT rate to food products containing added sugar. This is outlined in Decision No. 1336/2023 amending and supplementing the Methodological Norms for the Application of Law No. 227/2015 on the Fiscal Code, approved by Government Decision No. 1/2016, published in the Official Gazette, Part I, No. 1196, dated December 29, 2023.
According to these new provisions, the determination of the VAT rate for a food product takes into account the following successive elements:
- The list of ingredients
- The presence of sugar in this list of ingredients
- Whether the food product, according to the nutritional label, contains more than 10 g/100 g of sugars.
In practice, the quantity of sugar in the recipe does not matter; if added sugar is present in the recipe, regardless of the quantity, and the food product has over 10 g/100 g of sugars, then the VAT rate is 19%.
This provision is significant because, in the original version, only foods that had more than 10 g/100 g of added sugar according to the recipes were subject to this rate. Essentially, authorities will interpret this, although legally, things are quite unclear in practice.
Let’s take the example of a cake obtained from a cake mix, oil, and water at a random pastry shop. The recipe does not include added sugar at the place of production, but the product label lists the ingredients from the cake mix (including sugar, eggs, powdered milk, flavors, salt, etc.), oil, and water. Therefore, even though sugar was not used in the actual recipe, it is listed on the label. Consequently, the VAT rate will be 19% if the sugar content of the product is more than 10 g/100 g (which is generally the case since the cake mix contains about 40-50% sugar).
In essence, with this decision, the Government has expanded the number of foods subject to a 19% VAT rate. The interpretation no longer considers the quantity of added sugar in the recipe at the place of production, which can be anywhere in the food chain (e.g., at an ingredient supplier), without taking into account the quantity actually added at that point or the amount of sugar that naturally forms in the food from carbohydrates due to various processing methods in the industry. Even a negligible amount of added sugar in the supply chain will increase the VAT rate of the food product if, at the time of market placement, it has a sugar content exceeding 10 g/100 g of the product.