Interpretare OAT

  • Postat în Personal
  • la 23-10-2021 06:50
  • 265 vizualizări

Să ne uităm la unele dintre secțiunile cheie ale raportului Acizi organici pentru a vă ajuta să înțelegeți cum să interpretați rezultatele.

Prima secțiune a testului analizează 18 markeri diferiți care evaluează creșterea excesivă a mucegaiului, fungilor/candida și bacteriilor.

Marcatori de mucegai la testul OAT

Toxicitatea mucegaiului este asociată cu o întreagă gamă de boli cronice, iar pentru mulți oameni, diagnosticarea poate dura ani.

Simptomele mucegaiului includ oboseală cronică, ceață cerebrală, fibromialgie, infecții recurente, dureri de cap, probleme digestive cronice și dureri articulare.

Un test de acizi organici poate ajuta nu numai la identificarea potențialei toxicitate a mucegaiului, ci și la evaluarea dacă există și dacă funcția mitocondriilor poate contribui și la oboseală.

Testul de sensibilitate la contrast vizual și un test de micotoxină sunt, de asemenea, benefice atunci când se evaluează mucegaiul.

Mai mulți dintre markerii de la test indică toxicitatea mucegaiului.

  • 5-Hidroximetil-2-furoic și Furan 2,5-dicarboxilic (Markerii 2 și 4) sunt produse secundare ale Aspergillus și ale altor specii fungice. Acest lucru poate indica faptul că mucegaiul Aspergillus din alimente sau daune cauzate de apă crește în sistemul digestiv.
  • Creșterile furancarbonilglicinei pot indica, de asemenea, mucegai.
  • Țineți cont întotdeauna de alte semne și simptome, împreună cu alte rezultate de laborator înainte de a trata mucegaiul.

Candida și markeri fungici la testul OAT

Arabinoza este cel mai comun marker care indică prezența Candida, acesta este un test mai sensibil decât testele scaunului, cum ar fi testul GI Map, care evaluează doar creșterea excesivă a Candida în intestinul gros.

Arabinoza este un metabolit al candidai, iar nivelurile ridicate de candida pot provoca oboseală, ceață a creierului, probleme digestive și afecțiuni ale pielii.

Acidul tartric ridicat și acidul tricarbalic pot fi, de asemenea, crescute cu Candida și este întotdeauna important să evaluați toți acizii organici în ansamblu înainte de a începe un plan de tratament pentru candida.

Markeri de disbioză la testul OAT

Testul Acizilor Organici evaluează, de asemenea, bacteriile intestinale, distingând bacteriile benefice și dăunătoare.

Bacteriile din intestin produc metaboliți care pot fi evaluați cu rezultatele acizilor organici.

Acidul 2-hidroxifenilacetic (marker 11), acidul 4 hidroxibenzoic (marker 12) și acidul 4-hidroxihippuric (marker 13) sunt toți markeri ai creșterii bacteriene intestinale excesive. Creșterile acestor markeri sunt în general observate cu probleme de digestie sau cu multe simptome diferite pe care le poate provoca disbioza bacteriilor.

Hipuricul (marker 10) este un produs secundar al defalcării fenilalaninei și al acidului clorogenic (cafea) (și de aceea trebuie să opriți cafeaua). Nivelurile ridicate indică o creștere excesivă a bacteriilor intestinale.

Acizii organici detectează metaboliți toxici specifici bacteriilor Clostridia. Toxinele eliberate de metaboliții Clostridia pot inhiba metabolismul neurotransmițătorilor în creier, în special, descompunerea dopaminei poate fi asociată cu anxietate, ADHD, simptome crescute de autism și probleme de sănătate mintală în general.

Clostridia este asociată cu disfuncția intestinală, inclusiv simptomele IBS, boala Crohn și colita ulceroasă. Clostridia poate fi, de asemenea, un factor în boli cronice și tulburări neurologice.

4-Hidroxifenilacetic (markerul 15) indică C. difficile, C. stricklandii, C lituseburense și altele. HPHPA (marker 16) și 4-Cresol (marker 17) sunt markeri de clostridie.

Creșterea excesivă a Candida și a bacteriilor apar adesea împreună și trebuie aduse înapoi în echilibru pentru a îmbunătăți sănătatea generală. Teste precumTest de hartă GI combinate cu rezultatele acizilor organici de la laboratorul Great Plain poate ajuta la găsirea modului optim de tratare a acestor infecții, deoarece adesea tratamentul trebuie să fie un proces specific pas cu pas, mai degrabă decât doar administrarea de doze mari de ierburi și o dietă strictă.

Metaboliți de oxalat la testul OAT

Oxalații mari sunt de obicei asociați cu pietre la rinichi, având niveluri ridicate de oxalat vă poate crește probabilitatea de a avea pietre la rinichi, iar persoanele care au avut pietre la rinichi descriu aceasta ca fiind cea mai dureroasă experiență vreodată.

Oxalații pot fi găsiți în multe alimente sănătoase, cum ar fi spanacul, frunzele de sfeclă, ciocolata, alunele, ceaiul, fructele de pădure și nucile. Toate acestea pot fi alimente foarte sănătoase, așa că nu trebuie să încetați să le consumați, dar dacă aveți un nivel ridicat de oxalați, poate fi necesar să vă modificați consumul, mai ales dacă ați avut anterior pietre la rinichi.

Oxalații mari pot fi cauzați și de creșterea excesivă a mucegaiului sau a drojdiei în organism, așa că trebuie să evaluați nivelurile markerilor de la 1 la 9 la testul Great Plains OATs pentru a evalua dacă ar putea contribui la nivelurile ridicate de oxalat.

Un deficit de B6 poate contribui, de asemenea, la niveluri ridicate de oxalat, acest lucru poate fi, de asemenea, evaluat prin verificarea markerului B6, precum și a acidului kinurenic. De asemenea, oxalații pot inhiba absorbția mineralelor cheie precum calciul, magneziul, fierul și zincul.

Pe lângă faptul că oxalații sunt una dintre principalele cauze ale pietrelor la rinichi, aceștia sunt implicați și în bolile de inimă și durerile articulare.

Funcția mitocondriilor și testul acizilor organici



Mitocondriile sunt ca și bateriile tale ale celulelor tale, iar dacă nu funcționează optim, poate simți că ai o baterie descărcată!

Markerii de la 22 la 32 din testul de acid organic al Great Plains Lab evaluează funcția mitocondriilor.

Simptome precum dificultăți de învățare, oboseală și fibromialgie pot fi cauzate de probleme cu funcția mitocondriilor, dar de ce mitocondriile nu funcționează optim?

Acest lucru poate fi cauzat de creșterea excesivă a mucegaiului, drojdiilor și bacteriilor, infecțiilor cu un virus cum ar fi EBV sau CMV sau infecții transmise de căpușe, cum ar fi boala Lyme, metalele grele și toxinele din mediu pot afecta, de asemenea, mitocondriile.

sănătoasă

Metaboliții neurotransmițătorilor la testul OAT

Este important să rețineți că atunci când evaluați metaboliții neurotransmițătorilor dopamină, norepinefrină și serotonina la testul OAT, aceștia nu evaluează în mod specific nivelurile acestor neurotransmițători din creier.

În timp ce acești neurotransmițători sunt importanți în creier, întregul sistem nervos autonom folosește neurotransmițători, de fapt, există mai multă serotonină produsă în intestin decât în ​​creier. Nu există un test perfect pentru a evalua nivelurile de neurotransmițători din creier, așa că este important să țineți cont de semnele și simptomele dvs. împreună cu rezultatele.


Testul OAT evaluează metaboliții ciclului acidului citric, care sunt diferiții pași care au loc în mitocondrii pentru a produce ATP (energie).

Nivelurile ridicate ale markerilor de acid organic indică o disfuncție în unul sau mai mulți dintre acești pași în producerea de ATP și acest lucru poate indica nevoia de mai mulți nutrienți, cum ar fi vitaminele grupului B, aminoacizii, coenzima Q10, acidul lipoic sau D-riboză.

Este important să priviți markerii mitocondriali în ansamblu și să nu tratați dezechilibrele individuale, de asemenea, trebuie să afectați markerii de sănătate intestinală împreună cu metabolismul acizilor grași, care este, de asemenea, important pentru producerea de energie.

7 moduri de a susține o mitocondrie sănătoasă

sănătoasă

Metaboliții neurotransmițătorilor la testul OAT

Este important să rețineți că atunci când evaluați metaboliții neurotransmițătorilor dopamină, norepinefrină și serotonina la testul OAT, aceștia nu evaluează în mod specific nivelurile acestor neurotransmițători din creier.

În timp ce acești neurotransmițători sunt importanți în creier, întregul sistem nervos autonom folosește neurotransmițători, de fapt, există mai multă serotonină produsă în intestin decât în ​​creier. Nu există un test perfect pentru a evalua nivelurile de neurotransmițători din creier, așa că este important să țineți cont de semnele și simptomele dvs. împreună cu rezultatele.

Dar puteți folosi în continuare acești markeri, împreună cu markerii de acid organic care evaluează funcția intestinală, mitocondriile și deficiențele de nutrienți pentru a ajuta la tratarea afecțiunilor de sănătate care afectează sistemul nervos și sănătatea mintală în general.

Markerii de la 33 la 40 de pe testul de acid organic din Great Plains ajută la înțelegerea neurotransmițătorilor.

Chinolinic și kinurenic sunt metaboliți ai triptofanului, B6 scăzut poate fi un factor în reducerea conversiei triptofanului în 5HTP și serotonină și poate crește conversia triptofanului în acid chinolinic și acid kinurenic ambii neuroinflamatori. Nivelurile ridicate de inflamație pot cauza sau agrava probleme de comportament și probleme de dispoziție.

Rezultate anormale ale acizilor organici sunt observate în autism, ADHD, depresie, anxietate și demență.


Acest lucru face din Great Plains Lab Organic Acids Test una dintre cele mai bune opțiuni pentru evaluarea cauzelor care stau la baza dificultăților de învățare, problemelor de comportament și problemelor de sănătate mintală.

Metabolismul acizilor grași și testul OAT

Markerii 42-49 din raportul acizilor organici urinari evaluează nivelurile de cetone și oxidarea acizilor grași.

Acești markeri evaluează dacă sunteți în cetoză , ceea ce este un lucru bun dacă urmați o dietă ketogenă și nu este un lucru bun dacă nu sunteți, deoarece este posibil să aveți probleme cu metabolizarea grăsimilor.

Ei evaluează, de asemenea, cât de bine transformați acizii grași în energie, aceasta poate fi o sursă excelentă de energie pentru mitocondriile noastre și de ce o dietă ketogenică poate fi uneori o idee bună atunci când oamenii au probleme cu conversia carbohidraților în energie în mitocondrii.

Nivelurile ridicate ale metaboliților acizilor grași pot indica inflamație, stres oxidativ sau o deficiență a aminoacidului acetil-l-carnitină sau vitamina B2.

Factorii genetici pot influența cât de bine transformați grăsimile în energie, în special, gena PPAR poate ajuta la identificarea cât de bine transformă metabolismul grăsimile în energie.

Deficiențele de nutrienți și testul OAT

Testul de acid organic poate fi o modalitate bună de a evalua deficiențe specifice de nutrienți, în special, vitaminele B. Nu există un singur test „perfect” pentru nivelurile de vitamine și minerale și deseori combin acest test cu testarea sângelui pentru a obține o imagine de ansamblu completă.

Markerii 41 și 42 de pe testul Great Plains OAT indică o posibilă deficiență de folat sau vitamina B1. Nivelurile ridicate de uracil pot indica o deficiență de folat, poate indica și probleme de metilare și este mai probabil să fie o problemă pentru persoanele cu mutația genei MTHFR.

Markerii de la 50 la 57 de pe testul OAT pot indica deficiențe în alte vitamine B, plus coenzima Q10 și vitamina C.

Acidul metilmalonic este un marker specific pentru deficiența de B12, uneori testul de sânge poate arăta niveluri adecvate de B12 în sânge, dar testul OAT măsoară dacă aveți o deficiență de B12 la nivel celular. Uneori, testele de sânge pot arăta niveluri normale, totuși aveți încă o deficiență clinică de B12, deoarece nu ajunge la celule.

Markeri de glutation și detoxifiere la testul OAT

Erori înnăscute ale metabolismului

Testarea acizilor organici a fost dezvoltat inițial pentru a evalua erorile înnăscute ale metabolismului, aceste tulburări genetice sunt rare, dar deoarece perturbă căile biochimice pot provoca simptome severe.

Aceste tipuri de afecțiuni în care factorii genetici au o influență majoră sunt una dintre rarele cazuri în care modificarea dietei nu are o influență majoră asupra rezultatului.

Diagnosticul folosind spectrometria de masă pentru a evalua aminoacizii și tulburările genetice se face de obicei într-un cadru spitalicesc și, în timp ce testarea acizilor organici urinari în laboratorul Great Plains poate identifica aceste tipuri de tulburări genetice, nu este punctul principal al testării noastre.

Îmi place să abordez mai întâi funcția intestinală, potențialele drojdii sau creșterea excesivă a mucegaiului, deoarece nivelurile acestor microorganisme pot fi cauza principală a motivului pentru care ceilalți markeri sunt dezechilibrați cu rezultatele dvs.

Dacă oboseala este o problemă majoră, atunci va fi important să ne uităm la markerii mitocondriali și la metaboliții neurotransmițătorului, în timp ce dezechilibrul poate fi cauzat de probleme intestinale.

Factorii stilului de viață precum dieta, somnul și reducerea stresului sunt, de asemenea, importanți, suplimentele nu vor înlocui lipsa de somn sau o dietă bogată în alimente rafinate procesate. Îmbunătățirea dietei și a stilului de viață ar trebui să stea la baza oricărui program de sănătate.

Sursa:planet naturopath

De același autor