Lectura, rutina mea de Self-Care. Naveta literară sau de ce să ai mereu o carte cu tine

  • Postat în Litere
  • la 19-10-2023 13:41
  • 204 vizualizări
Lectura, rutina mea de Self-Care. Naveta literară sau de ce să ai mereu o carte cu tine
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Blog Libris

Dacă ai simțit dintotdeauna că ești suflet pereche cu Rory Gilmore, este posibil ca sugestia noastră de a avea o carte la îndemână în orice împrejurare să nu ți se pară foarte deplasată. Continuăm seria Lectura, rutina mea de Self-Care încercând de această dată să strecurăm lectura în acele momente din zi care altfel au potențialul de a ne încărca cu stres și frustrare: în timpul navetei către școală sau serviciu, în timp ce așteptăm trenul sau avionul întârziat ori cât timp așteptăm la o coadă interminabilă. După ce am descoperit împreună că Dimineața ta devine magică cu o carte lângă cana de cafea, lasă-ne să te convingem că există nenumărate alte momente din zi în care poți parcurge câteva pagini. Astăzi vorbim despre naveta literară sau de ce să ai mereu o carte la tine.

Cu toate că dimineața pare cel mai potrivit moment din zi pentru a include lectura în rutina de îngrijire personală – și acest lucru este valabil cu precădere pentru cei mai matinali dintre noi, dar și pentru cei mai puțin matinali, însă foarte hotărâți să-și schimbe obiceiurile? Rutina de dimineață a multora nu permite și timp pentru lectură.

Dacă acesta este cazul pentru tine, să știi că nu este nevoie să te zbați să citești capitole din care să nu-ți amintești nimic din cauza somnului și nici să te simți vinovat că nu-ți începi astfel ziua, căci, așa cum vei descoperi alături de noi, există nenumărate alte momente în zi în care poți fi prezent și pregătit pentru câteva minute de lectură.

Lectura, rutina mea de Self-Care. Naveta literară sau de ce să ai mereu o carte cu tine

Fiecare picătură contează, fiecare pagină de carte deschide o infinitate de posibilități

Cineva spunea că este important ca măcar seara, înainte de culcare, să alegem o carte și să citim o pagină, o singură pagină, indiferent cât de obosiți suntem. A doua zi să mai citim o pagină, a treia tot o pagină, până când ne vom trezi că ne-am făcut timp să citim două pagini într-o seară și apoi trei și așa mai departe, căci suntem flămânzi de povești și puține sunt cărțile ce nu ne vor stârni curiozitatea într-atât încât să nu citim din ce în ce mai mult. Fiecare pagină ne va deschide, deci, o infinitate de posibilități și de oportunități. Așa că nu te lăsa descurajat dacă nu ai foarte mult timp pentru citit. Începe oricând găsești un moment potrivit în care să citești o pagină, astfel vei reuși să integrezi firesc stilul tău de viață lectura.

Naveta literară – lectura în mișcare

Da, ai ghicit, prima pe listă este chiar naveta zilnică, pe care noi am numit-o naveta literară, cea care îți oferă ocazia de a transforma minutele de transport în aventuri literare, în povești captivante și în experiențe inedite.

Descoperă cum să te bucuri de lectură în mișcare, cum să înfrunți aglomerația și să faci din fiecare călătorie un moment special în care să te conectezi cu personaje și povești fascinante.

Naveta ta zilnică poate deveni un timp prețios, dedicat cărții și dezvoltării personale, chiar dacă aparențele ar sugera că transportul în comun sau condusul prin trafic nu ar fi mediile propice pentru imersarea în cuvântul scris. Din contră, cu un pic de organizare și creativitate, poți să faci din aceste călătorii zilnice ocaziile perfecte pentru a călători cu ajutorul filelor tipărite…sau rostite.

Dacă iubești să citești cărți fizice, tot ce trebuie să faci este să așezi în rucsac sau geantă o carte compactă, ușor de transportat – preferabil o ediție de buzunar necartonată, numai bună de îndoit și căreia să-i poți pune drept semn de carte, în caz de urgență, cartela de la birou, cheile de acasă sau telefonul, pe care să le cauți apoi câteva minute bune după ce ai ajuns la destinație. Dacă preferi lectura electronică, smartphone-ul sau tableta pot deveni portalurile către lumi literare uimitoare, chiar și într-un metrou aglomerat; iar dacă trebuie să conduci, audiobook-urile sunt răspunsul perfect pentru tine.

Ai pierdut autobuzul? Șansa perfectă pentru o lectură neplanificată

Nu poți controla tot ce se întâmplă în jurul tău, însă poți alege cum reacționezi la ceea ce se întâmplă. De aceea, a alege să citești cât timp aștepți următorul autobuz, poate fi mai relaxant decât să te tot gândești cum să procedezi, folosindu-te de puterea minții, ca acesta să ajungă mai repede.

Te-a trezit pisica sau cățelul mult mai devreme decât plănuiai

Decât să te tot gândești câte zeci de minute în plus ai fi putut să mai dormi, poți alege să folosești acel timp în mod constructiv. Lasă-ți pisica să-ți devină partener de lectură lângă un ceai fierbinte sau plimbă-ți patrupedul simpatic cu un termos de cafea, ascultând o carte care să te ajute să îl înțelegi mai bine.

Ai avut emoții și ai ajuns prea devreme la un interviu sau la întâlnire?

Nu-i nimic, ai nevoie doar de o bancă într-un parc, o cafenea sau o zonă liniștită unde să poți deschide cartea aceea pe care o ai mereu cu tine. Vestea cea mai bună este că, citind, vei scăpa și de stres (citește aici mai multe despre beneficiile cititului), astfel că vei fi în starea potrivită interviului numaidecât. Nu uita în schimb să-ți setezi un timer, să nu riști să te lași absorbit de poveste pentru mai mult timp decât intenționezi.

Întârzie trenul sau avionul? De fapt, planifici o călătorie cu trenul sau cu avionul?

Tot ce trebuie să faci este să alegi o lectură care te va ajuta să te deconectezi, iar dacă ți-e teamă de zbor, o lectură bună în combinație cu muzica potrivită te pot ajuta să simți că zborul durează mai puțin.

Chiar dacă de cele mai multe ori călătoriile noastre se petrec într-un spațiu fizic bine definit, în realitate poți călători în orice lume dorești, doar deschizând o carte. Fie că ești într-un tren aglomerat sau într-un autobuz liniștit, paginile cărților pot transforma aceste momente monotone în aventuri pline de suspans, amuzament sau chiar mister.

Cel drag te scoate din sărite fiindcă întârzie mereu?

În loc să bați pasul pe loc și să observi cum timpul se scurge din ce în ce mai greu pe măsură ce te tot uiți la ceas, poți deschide o carte și, lăsându-te captat de aventurile personajelor, vei avea senzația că nici nu ai așteptat prea mult.

A picat internetul la birou? O oportunitate de reconectare și lectură

Nu este nimic mai frustrant decât să rămâi fără internet la birou, însă această situație neașteptată poate fi transformată cu ușurință într-o oportunitate de a citi câteva pagini din cartea aceea care te ține oricum cu sufletul la gură. Ia o pauză de la e-mailuri și conferințe video și descoperă ce se întâmplă în capitolul următor. Odată ce vei începe să citești, vei uita de problemele tehnice, călătorind pentru câteva clipe într-o altă lume.

Așteptând la coadă. O modalitate de a face așteptarea mai plăcută

Suntem cu toții familiarizați cu așteptarea nesfârșită la cozi, fie la supermarket, la medic sau în trafic. În loc să pierzi timpul uitându-te în gol, folosește această ocazie pentru a te bucura de lectură. Un eBook pe telefon sau o carte mică pe care o porți cu tine în geantă poate transforma orice coadă enervantă într-un moment de relaxare și învățare.

În timpul pauzei de masă. Ocazia ideală de a savura câteva capitole

Pauza de… după masă poate fi un moment excelent pentru a te relaxa și a te răsfăța cu un moment de lectură. Dacă te găsești singur în sala de mese sau ai ieșit pentru câteva minute în parc pentru a-ți lua prânzul, ia cu tine și o carte, această scurtă deconectare te va ajuta să fii mai concentrat și mai relaxat pentru restul zilei.

A nu se înțelege că propunându-ne să citim mai mult trebuie să neglijăm alte aspecte ale vieții legate de un stil de viață sănătos și de relaționarea cu ceilalți, departe de a sugera să-ți ocupi orice secundă liberă ai avea cu lectura, dorim, doar, să arătăm că în fiecare zi poți descoperi o fereastră, un moment în care să poți citi câteva pagini dintr-o carte.

Câteva recomandări de lectură cu ajutorul cărora să pornești la drum»

5 Noutăți

  1. Ține-ți copiii aproape/ Hold on to Your Kids de Gabor Mate și Gordon Neufeld
  2. Ne răspândim/ We Spread de Iain Reid
  3. Librăreasa din Paris/ The Paris Bookseller de Kerri Maher
  4. Atitudinea. Superputerea ta/ Attitude Is Your Superpower de Eduardo Clemente
  5. Femeile Weyward/ Weyward de Emilia Hart

5 Clasici

  1. … Să ucizi o pasăre cântatoare/ To Kill A Mockingbird de Harper Lee
  2. Fahrenheit 451 de Ray Bradbury
  3. O mie nouă sute optzeci și patru/ Nineteen Eighty-Four de George Orwell
  4. Un veac de singuratate/ One Hundred Years of Solitude de Gabriel Garcia Marquez
  5. Maestrul și Margarita/ The Master and Margarita de Mihail Bulgakov

5 Bestsellers

  1. Cât timp înfloresc lămâii de Zoulfa Katouh
  2. Revolutia glucozei/ Glucose Revolution de Jessie Inchauspe
  3. Din cer au căzut trei mere/ Three Apples Fell from the Sky de Narine Abgarian
  4. Lifespan de David A. Sinclair
  5. Atomic Habits de James Clear

Te-am convins să porți mereu o carte cu tine?

Mulțumim că ai parcurs acest articol, dragă prieten al cărților, sperăm să te fi inspirat și te invităm să încorporezi lectura în rutina ta în drum spre birou, școală, sala de sport, în vacanță și în orice alt moment al zilei în care găsești oportună acordarea câtorva minute cititului.

Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim cu tine alte momente din zi în care să strecori lectura, dar și recomandări de carte pentru toate gusturile. Alătură-te mișcării noastre Lectura, rutina mea de Self-Care și stai cu ochii pe noi. Data viitoare vom vorbi despre cum putem scrie despre ceea ce citim, să ne împărtășim opiniile și să ajutăm cititorii ca noi să-și găsească lectura potrivită.

Că tot o menționasem pe Rory Gilmore, librarii noștri se pregătesc și ei de #SweaterWeather și au adunat în colecția Recomandări Rory Gilmore toate titlurile pe care aceasta le menționează și citește pe parcursul seriei. Te așteptăm la raft!

Scrie-ne în comentarii dacă deja porți mereu cu tine o carte și citești oriunde și oricând și/sau dacă am reușit să te convingem să adaugi lectura în rutina ta. Abia așteptăm să citim despre relația ta cu lectura»

Articol realizat de Roxana Molocea pentru libris.ro.
„Cărțile m-au urmărit, uneori mai timid, alteori mai hotărât, întreaga viață. Începând cu povestirile lui Ion Creangă citite de tatăl meu (cu savurosul și autenticul său accent), continuând cu nopțile nedormite, luminate de magia lecturii din liceu, până la bazele teoretice acumulate în cadrul Facultății de Litere și apoi la descoperirea rotițelor din spatele industriei odată ce am devenit parte din echipa Libris, viața m-a împins, spre norocul meu, din ce în ce mai aproape de lumea cărților.

Lectura este, pentru mine, un exercițiu continuu de empatie. Nu vom cunoaște niciodată cu adevărat și în profunzime viața altei persoane. Fiindcă ne lipsește această capacitate, avem nevoie de resurse, de exercițiu. În acest sens, lectura este esențială. Trebuie să citim, să avem contact cu poveștile de viață a zeci, sute de alți oameni, povești mai mult sau mai puțin codate, ca măcar să începem să înțelegem noi și noi perspective, care să ne ajute să fim mai înțelegători, mai toleranți, mai buni, mai umani.”

Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente