Mănăstirea Prislop este o mănăstire de maici, situata în apropierea satului Silvașu de Sus din județul Hunedoara, la 13 kilometri de orașul Hațeg. De aproape șapte secole, ea reprezintă unul din cele mai importante așezăminte monahale ortodoxe din Transilvania.
Mănăstirea a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIV-lea de Sfântul Nicodim, considerat astăzi drept reorganizatorul și îndrumătorul monahismului romanesc la începutul Evului Mediu. La mijlocul secolului XVII un sfânt sihastru, Ioan, din Silvașul de Sus, se nevoiește la mănăstire. Avea să devină Mitropolit al Ardealului când, în memorabilul an 1600, starețul îl întâmpina pe Mihai Viteazu cu ocazia intrării sale triumfale în Alba Iulia. Câțiva ani mai târziu își sapă o peștera în stâncă, sub munte, unde viețuiește pana la sfârșitul zilelor. După trecerea la cele veșnice este recunoscut ca „făcător de minuni”.
Mormântul Părintelui Arsenie Boca – Prislop
Unul din cele mai intense pelerinaje din tara are loc la mormântul părintelui Arsenie Boca, aflat la mică distanță de chilia în piatra a Sfântului Ioan de la Prislop. Supranumit „sfântul Ardealului”, părintele Arsenie Boca este considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ai secolului XX. Încă din timpul vieții, mii de credincioși veneau sa-l asculte, să-i ceară sfatul, să se spovedească, atrași de personalitatea sa. Datorita acestui fapt, a atras atenția Securității, fiind închis și torturat în repetate rânduri. A fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și ulterior, la Mănăstirea Prislop. După 1984 se retrage la Sinaia și la 28 noiembrie 1989 închide ochii , fiind înmormântat conform dorinței sale, la Prislop.
Mănăstirea Prislop – astăzi.
Din 1976 lăcașul devine mănăstire de maici. Astăzi aici se desfășoară un seminar teologic pentru fete. Sub îndrumarea maicilor, se pictează icoane după vechiul meșteșug, se țes covoare cu motive tradiționale romanești. Peisajul de basm a mănăstirii din Tara Hațegului este înviorat de forfota tinerelor ucenice.
Mănăstirea Prislop are doua hramuri : pe 8 mai – Sfântul Ioan Evanghelistul , și pe 14 septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci.
De asemenea, data de 28 noiembrie – data la care părintele Arsenie a închis ochii este o mare sărbătoare pentru credincioșii din toate colturile tarii.
Articolul Mănăstirea Prislop apare prima dată în Hai in Ro.