Astăzi îți pregătesc un meniu de Sfântul Valentin care să te facă să uiți de toate celelalte rețete pe care le-ai iubit vreodată.
Știu că nu ești fidel. Poți să trădezi cu orice rețetă îți iese în cale, dar te iert. Ce să fac, sunt bună la suflet ca o mămăliguță caldă cu tochitură.
Așa cum am mai spus, în căutarea dezinteresată de a-mi promova ultima bijuterie literară, „Amor & Anarhie: Ghidul Zilei Îndrăgostiților – Valentin, Cupidon, Dragobete și alte tărășenii,” de ce să fim serioși când sărbătorim dragostea?
Pentru a publica această capodoperă beletristică înainte de 14 februarie, Sfântul Valentin și, implicit, ziua iubirii, am amânat să mănânc. Și când m-am trezit, trebuia să mă culc, căci era cam târziu. Sau devreme. Cred că era cam pe la mijlocul nopții.
Și acum, scriind acest meniu, sunt flămândă ca un câine și gândurile-mi sunt la fel de haotice precum un carnaval în Brazilia. Dar, vezi tu, dragul meu cititor cu aspirații de bucătar, sunt dispusă să mă torturez alimentar și să trec peste asta pentru tine!
Așa că uite meniul pe care îl poți pregăti de Sfântul Valentin, Dragobete, Crăciun, zi de naștere, majorat, botez, nuntă etc.:
- Pâine uscată de câteva zile
- Roșii
- Ulei de măsline
- Sare de Himalaya sau de care ai
- Fulgi sau granule de usturoi
- Taie pâinea uscată în felii și prăjește-le până devin crocante.
- Taie roșiile cubulețe mici și amestecă-le cu ulei de măsline, sare și fulgi de usturoi.
- Așază amestecul de roșii pe feliile de pâine prăjită.
- Servește și savurează cu dragoste imediat!
- Orez pentru risotto
- Ciuperci halucinogene sau de care ai
- Vin oțetit sau nu
- Supă de legume
- Ceapă
- Usturoi
- Ulei de care ai
- Parmezan (opțional)
- Unt (opțional)
- Sare
- Călește ceapa și usturoiul în ulei până devin aurii.
- Adaugă ciupercile în ce formă vrei.
- Pune orezul și amestecă-l bine până devine transparent.
- Toarnă vinul oțetit și amestecă până se evaporă.
- Adaugă supa de legume treptat, amestecând constant, până orezul este gătit.
- În final, după circa 20 de minute, adaugă untul și parmezanul ras.
- Servește risotto-ul fierbinte.
- Fructe de mare variate (creveți, calmari, midii, etc.)
- Condimente pentru fructe de mare după gust
- Ulei de măsline
- Sare și piper
- Condimentează fructele de mare cu condimente pentru fructe de mare, sare și piper.
- Frige-le pe grătarul încins sau într-o tigaie adâncă, până devin aurii și bine pătrunse.
- Servește-le cu garnitură de dragoste și un strop de umor!
- Fasole fiartă de orice culoare și soi, chiar și din conserve
- Ceapă roșie sau de care ai
- Murături asortate (opțional)
- Ulei de măsline sau de care ai
- Sare și piper negru măcinat
- Într-un bol de sticlă sau de care-ți place, amestecă fasolea cu ceapa tăiată fideluță și eventual murăturile tăiate cubulețe.
- Condimentează cu ulei, sare și piper, după gust.
- Servește salata și savurează-o cu multă poftă și o brumă de nebunie!
- Blat de tort de ciocolată făcut cum știi tu sau cumpărat din magazin
- Vișinată
- Frișcă
- Cireșe din vișinată
- Taie blatul în două sau trei pe înălțime.
- Însiropează pe rând fiecare blat de circa 1.5 cm de tort cu vișinată, pentru un strop de nebunie și savoare.
- Acoperă-l generos cu frișcă, pentru un gust răcoritor și delicios.
- Ornează-l cu cireșe din vișinată, pentru o notă finală și fatală de dragoste și poezie.
- Servește tortul și bucură-te de fiecare bucată cu un zâmbet plin de amuzament și iubire!
- Făină
- Zahăr
- Ouă
- Unt
- Mac
- Cânepă
- Prăjește într-o tigaie boabele de cânepă vreme de 1-2 min, ai grijă să nu ardă, strivește-le într-un mortar.
- Bate zahărul cu ouăle.
- Amestecă untul și făina până obții o compoziție omogenă.
- Adaugă macul și cânepa și amestecă bine cu mâinile curate.
- Întinde aluatul cu o sticlă de vin roșu plină, taie-l cu forme de inimi.
- Pune-le ordonat într-o tavă pe care ai tapetat-o cu ulei și făină sau în care ai pus hârtie de copt, ori într-o tavă de silicon.
- Coace prăjituricile în cuptor până devin aurii și pufoase.
- Servește-le la miezul nopții, când toți vecinii s-au culcat, dar nu înainte de a trage perdelele și a te baricada în casă!
Nu te cred dacă-mi spui că nu ți-a făcut vreo rețetă cu ochiul. Imposibil!
Dacă ai râs, zâmbit sau chiar dacă ai ridicat o sprânceană în timp ce citeai aceste rânduri, misiunea mea a fost îndeplinită.
Acest meniu este extras din cartea , „Amor & Anarhie: Ghidul Zilei Îndrăgostiților – Valentin, Cupidon, Dragobete și alte tărășenii,” pe care ți-o ofer cadou, cu condiția să îmi scrii o recenzie.
Contactează-mă prin formularul de contact și menționează titlul acestei epopei sentimentale, pentru a evita confuziile cu alte opere ale mele, în special cu „Manifest pentru Femei de peste 30 de ani: Despre menopauză, dereglări hormonale, endometrioză, candidoză, dureri și anxietate.” Această lucrare, după cum sigur ai ghicit, este o lectură pentru doamne, plină de isterie, așa cum se cuvine unei autoare chinuite de propriii hormoni care își fac de cap pe orbita lui Venus.
Mii de scuze
Te rog să mă ierți că atunci când cauți rețete de post, vegane
sau vegetariene, îți apar rezultate cu carne sau alte ingrediente
de frupt (ori alcool). Mea culpa.
Când publicam rețete des, nu eram foarte atentă la cuvintele-cheie,
nu mi-am dat seama că blogul va dăinui întru eternitate, eram
foarte naivă.
Totuși, îți destăinui un secret, pe care te rog să-l spui tuturor:
Orice rețetă cu ingrediente de frupt poate deveni de post (și, respectiv, vegană, vegetariană), dacă se elimină alimentul de frupt sau și alcoolul, ori se înlocuiește cu un ingredient de origine vegetală.Exemple:
- are bacon (carne) = elimină-l sau pune un aliment (vegetal) din soia, porumb etc.
- are alcool = elimină-l sau pune alcool... hmmm... fără alcool. Vin fără alcool. Bere fără alcool etc. Sincer, eu nu aș folosi așa ceva pentru gătit
- are unt = pune ulei sau margarină (dacă-i cremă la o prăjitură, tort etc.)
- are brânză și alte produse lactate = nu pune ori înlocuiește brânza cu tofu. Dacă are lapte, pune lapte de migdale, soia etc.
Cerul este limita.
În unele cazuri = gustul va fi complet diferit, în altele = mai
puțin (unt versus margarină, de exemplu).
Iartă sau fă abstracție de greșelile gramaticale (de sintaxă, exprimare etc.), dacă poți.
Sper ca, într-o zi, greșelile să fie corectate, rețetele să fie organizate cum trebuie, pozele să arate cum scrie la carte, adică blogul să fie pus la punct, ca să ai o experiență cât mai plăcută.
Pentru tine am început să public. Și-i păcat să nu vii pe-aici cum veneai odată.
Până atunci, îți doresc o căutare ușoară și-ți mulțumesc pentru încredere și înțelegere.
- Google Books – pentru cărți electronice în limba română semnate cu Cristina Gherghel
- Amazon – pentru cărți electronice în limba engleză & cărți tipărite în engleză & română semnate cu Cristina G.