Introducere în streptococul gât
Streptococul este o infecție bacteriană care afectează în principal gâtul și amigdalele. Este cauzată de o bacterie numită Streptococcus de grup A sau Streptococcus pyogenes . Simptomele primare ale faringitei streptococi sunt durerea în gât, durerea la înghițire, durerea de cap, pete albe pe amigdale sau pete roșii pe cerul gurii. Boala poate fi însoțită de o erupție cutanată cunoscută sub numele de scarlatina. Răspândit cu ușurință, faringita streptococică se transmite prin picături respiratorii care conțin bacterii. [Ref #1]
Introducere în monolaurină și acid lauric
Monolaurina este un acid gras cu catenă medie care se formează din acid lauric. Se găsește în mod natural în uleiul de cocos și laptele matern, dar poate fi luat și ca supliment alimentar. Studiile sugerează că monolaurina poate prezenta numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți de susținere a sistemului imunitar în prezența anumitor infecții. [Ref #2]
Monolaurină și streptococ
Monolaurină și
STREPTOCOC
Introducere în streptococul gât
Streptococul este o infecție bacteriană care afectează în principal gâtul și amigdalele. Este cauzată de o bacterie numită Streptococcus de grup A sau Streptococcus pyogenes . Simptomele primare ale faringitei streptococi sunt durerea în gât, durerea la înghițire, durerea de cap, pete albe pe amigdale sau pete roșii pe cerul gurii. Boala poate fi însoțită de o erupție cutanată cunoscută sub numele de scarlatina. Răspândit cu ușurință, faringita streptococică se transmite prin picături respiratorii care conțin bacterii. [Ref #1]
Introducere în monolaurină și acid lauric
Monolaurina este un acid gras cu catenă medie care se formează din acid lauric. Se găsește în mod natural în uleiul de cocos și laptele matern, dar poate fi luat și ca supliment alimentar. Studiile sugerează că monolaurina poate prezenta numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți de susținere a sistemului imunitar în prezența anumitor infecții. [Ref #2
Monolaurină și
CERCETAREA GÂTULUI STREPTOCOCI
Cercetarea monolaurină și a streptococilor
Au fost efectuate cercetări asupra monolaurinei și a relației sale cu faringele streptococi. Studiile citate mai jos sunt o selecție a celor care au demonstrat asocieri pozitive între monolaurină sau acid lauric și bacteriile care cauzează faringitii streptococi. Primul studiu a observat efectele atât ale acidului lauric, cât și ale monolauratului de glicerol (denumirea științifică a monolaurinei) împotriva Streptococcus pyogenes în culturi de bulion. Deși ambele molecule au prezentat abilități bactericide în mediile de laborator, monolaurina s-a dovedit chiar mai eficientă decât acidul lauric.
„ GML [monolauratul de glicerol] este de ≥ 200 de ori mai eficient decât acidul lauric în activitatea bactericidă , definită ca o reducere de ≥ 3 log a unităților formatoare de colonii (CFU)/ml, împotriva Staphylococcus aureus și Streptococcus pyogenes în bulion. Ambele molecule inhibă producția de superantigen de către aceste organisme la concentrații care nu sunt bactericide... Atât GML, cât și acidul lauric au inhibat semnificativ producția de superantigen de către Staphylococcus aureus MN8 și Streptococcus pyogenes la concentrații de inhibare sub-creștere ( Figura 4 ). Cu toate acestea, concentrația de GML care a fost necesară pentru inhibarea producției de exotoxină în absența inhibării creșterii a fost mai mică pentru ambele organisme decât acidul lauric.” [Ref #3]
O 1-monogliceridă, cum ar fi monolaurina, este o monogliceridă care conține un acid gras. Studiul de mai sus a constatat, de asemenea, că monogliceridele au fost mai eficiente decât acizii grași înșiși. Au fost studiate mai multe bacterii Gram-pozitive, inclusiv Streptococcus pyogenes (bacteria care provoacă faringitii streptococi), și sa constatat că monolaurina este cel mai activ compus bactericid în general în experiment.
„Activitatea antibacteriană a acizilor grași cu lanț mediu și a 1-monogliceridelor acestora a fost evaluată față de mai multe tulpini Gram-pozitive aparținând genurilor Staphylococcus, Corynebacterium, Bacillus, Listeria și Streptococcus. 1-monogliceridele au fost mai active decât acizii grași, monolaurina fiind compusul cel mai activ. S-au observat efecte interesante atunci când tulpina de streptococ Streptococcus pyogenes a fost utilizată ca microorganism de testare. În primul rând, blocarea grupărilor hidroxil ale fragmentului de glicerol al monolaurinei a condus la un compus cu activitate antibacteriană remarcabilă (MIC [concentrație inhibitorie minimă], 3,9 microg/ml). [Ref #4]
Un alt studiu a observat că monolaurina a afișat o activitate antimicrobiană puternică împotriva a trei bacterii diferite, inclusiv Streptococcus pygones, care provoacă faringite streptococi la oameni.
„Metoda de difuzie pe disc a fost folosită pentru a testa sensibilitatea bacteriilor patogene P. aeruginosa, S. aureus și S. pyogenes la patru concentrații diferite de monolaurină (5, 0,5, 0,05 și 0,005 %) prin utilizarea metodei de difuzie pe disc. Rezultatele obținute au fost comparate și cu sensibilitatea bacteriilor față de uleiul de incocos virgin comercializat și lichidul dezinfectant Dettol®. Susceptibilitatea organismului față de fiecare antimicrobian testat a fost determinată utilizând ghidul publicat de Institutul de Standarde Clinice și de Laboratoare (CLSI). Pe baza rezultatelor, monolaurina a prezentat activitate antimicrobiană asupra tuturor celor trei bacterii selectate și are potențialul de a fi la fel de bună ca Dettol®, făcându-l o opțiune mai sigură și mai naturală ca ingredient activ pentru produsele antibacteriene..” [Ref #5]
Aceste studii sunt o mică demonstrație a potențialului
monolaurinei și a impactului său asupra bacteriilor,
inclusiv Streptococcus pyogenes , în
medii de laborator. Sunt necesare cercetări
suplimentare pentru a determina dacă monolaurina are un impact
asupra corpului uman.
Monolaurină, streptococ și biofilme
Studiile, inclusiv următorul exemplu, au descoperit, de asemenea, că Streptococcus Group A este capabil să formeze biofilme. Bacteriile formează o colonie care le permite să funcționeze ca un grup, să interacționeze și să le faciliteze creșterea și supraviețuirea. [Ref #6]
„Acum se apreciază că GAS [streptococii de grup A], la fel ca multe alte specii bacteriene, nu trăiesc neapărat exclusiv într-un stil de viață planctonic. GAS este capabil să formeze microcolonii și biofilm pe celulele și țesuturile gazdă. Acum începem să înțelegem că această caracteristică contribuie în mod semnificativ la patogenia GAS.” [Ref #7]
Prevenirea și distrugerea biofilmelor este incredibil de importantă pentru reducerea infecțiilor bacteriene. În plus, bacteriile din biofilme dezvoltă rezistență la antibiotice, ceea ce le face periculoase și greu de eradicat prin metode tradiționale. [Ref #8] Au fost efectuate cercetări pentru a explora efectele monolaurinei și acidului lauric asupra biofilmelor bacteriene. În studiul de mai jos, monolaurina și acidul lauric au fost testate pe biofilmele a două bacterii Gram pozitive. Și aici monolaurina a fost mai eficientă decât acidul lauric, dar ambele au inhibat biofilmele bacteriene.
„Atât GML, cât și acidul lauric au fost eficiente în inhibarea dezvoltării biofilmului, măsurat prin scăderea numărului de bacterii viabile asociate biofilmului, precum și scăderea biomasei biofilmului. În comparație cu acidul lauric pe bază molară, GML (monolauratul de glicerol sau monolaurina) a reprezentat un inhibitor mai eficient al biofilmelor formate fie de S. aureus, fie de E. faecalis.” [Ref #9]
Un alt studiu a demonstrat capacitățile de distrugere a biofilmului ale monolaurinei împotriva unei bacterii gram pozitive și a unei bacterii gram negative. S-a descoperit că monolauratul de glicerol interferează sau slăbește biofilmele care s-au format deja, precum și previne formarea de biofilm pe anumite suprafețe.
„Biofilmele prezintă o provocare în infecții din cauza rezistenței la antibiotice în cadrul comunităților de biofilm și a inaccesibilității microbilor din biofilm la sistemul imunitar. În studiile noastre, am demonstrat că GML (monolauratul de glicerol, de obicei monolaurină) interferează cu formarea biofilmului, folosind ca organisme de testare un organism gram-pozitiv și unul gram-negativ. Am arătat că GML previne formarea de biofilm pe tampoane, acetatul de celuloză, care este cea mai bună suprafață pe care am găsit-o pentru formarea biofilmului și plăcile de microtitrare din plastic cu 96 de godeuri. În plus, GML are capacitatea de a slăbi biofilmele stabilite de pe suprafețe, cum ar fi pe suprafața plăcilor de microtitrare. Important este că bacteriile din biofilmele detașate sunt ucise.” [Ref #8]
Citiți mai multe despre biofilme, formarea lor și cercetările asociate cu monolaurină și alți compuși aici: https://www.monolaurinandmore.com/articles/category/Biofilms
Concluzie
Streptococul gâtului este o boală bacteriană comună care poate fi contractată de mai multe ori. Deși sunt disponibile antibiotice, acestea pot contribui la reacții adverse nedorite, cum ar fi rezistența bacteriană sau reacțiile alergice la oameni. Cercetările timpurii despre monolaurină și proprietățile sale împotriva bacteriilor care cauzează faringele streptococi și biofilmele sunt promițătoare și merită explorate în continuare.
Sursa:https://www.monolaurinandmore.com/articles/monolaurin-strep-throat