Cercetătorii români au reuşit să găsească
înlocuitori pentru E-urile periculoase din alimente, însă produ-cătorii nu sunt interesaţi. Descoperirea uluitoare constă în utilizarea cu succes a extractelor din scorţişoară şi plante medicinale, care au aceleaşi proprietăţi ca şi conservanţii chimici.
înlocuitori pentru E-urile periculoase din alimente, însă produ-cătorii nu sunt interesaţi. Descoperirea uluitoare constă în utilizarea cu succes a extractelor din scorţişoară şi plante medicinale, care au aceleaşi proprietăţi ca şi conservanţii chimici.
Pusă la pământ din cauza subfinanţării cronice îndelungate,
iată că cercetarea românească încă mai produce. Oamenii de ştiinţă
de la Institutul de Cercetări Alimentare (ICA) au reuşit să
descopere că extractele din plante sunt o alternativă sănătoasă la
conservanţii chimici folosiţi în aproape toate
alimentele.
„Una dintre cercetările pe care le-am realizat
şi le-am finalizat la ICA este înlocuirea conservanţilor E-uri cu
extracte de scorţişoară, de exemplu, care au efecte mult mai bune
de conservare şi nu schimbă nici gustul, nimic. Noi am avut
rezultate în cercetare cam în acelaşi timp cu cele obţinute pe plan
mondial. Am descoperit că extracte naturale din anumite plante pot
înlocui conservanţii chimici atât de controversaţi, cum sunt
sulfiţii, benzoaţii, precum şi nitraţii, nitriţii (care iarăşi sunt
o mare categorie de conservanţi răi) cu efecte la fel de bune în
ceea ce priveşte caracteristicile tehnologice, conservă la fel de
bine produsele, dar nu sunt nocive. Avem şi experimente reuşite pe
care le-am realizat la institut. Spre exemplu, am folosit extract
de scorţişoară, rozmarin, plante medicinale, care pot înlocui cu
succes aditivii alimentari chimici de sinteză, şi am obţinut
aceleaşi rezultate ca şi când am fi folosit sulfiţi sau nitraţi. Am
pus în salată proaspătă, cum ar fi cea de varză albă, de rucola,
care se strică, în loc de sulfiţi, extracte naturale şi a stat
foarte bine, a omorât microbii răi la fel ca şi celelalte, dar fără
alte efecte secundare. Conservanţi se pun în toate salatele
preparate care se vând la caserole, chiar şi în fasolea bătută şi
în humus”, a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,
fostul director al Institutului de Cercetări
Alimentare.
Chimicalele ne omoară încet, dar
sigur
Conservanţii chimici de sinteză sunt printre cei mai
contestaţi aditivi, aceştia crescând riscul de apariţie a unor
forme de cancer. „Nitraţii şi nitriţii provoacă cianozarea la
copiii mici. O dată îi luăm din apă, că-i poluată, şi o dată îi
băgăm noi în alimente. La omul adult provoacă hipoxie celulară,
care în final duce la boli cronice, de inimă, cancere şi ne
omoară”, ne mai spune prof. dr.
Mencinicopschi.
Acesta mai afirmă că ICA a realizat cu succes şi
cercetări pentru înlocuirea coloranţilor de sinteză.
„Coloranţii chimici de sinteză, în special cei azoici,
începând cu 902, sunt consideraţi potenţial cancerigeni. Am
descoperit extracte din coji de struguri şi afine care pot fi
folosite în locul coloranţilor chimici. Problema este că acestea nu
dau culori atât de vii şi nu sunt atât de stabile în timp, în
schimb nu ne afectează sănătatea”, a mai precizat fostul
director ICA.
„Descoperirea nu a fost luată în seamă, pentru
că nu au avut interes, interesul era să bage conservanţi de
sinteză.”
„Extractele din plante se pot folosi şi la
produsele din carne, pentru a înlocui nitraţii şi nitriţii”
afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Sursa :
http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=9289