Am pornit devreme din Tskaltubo, spre gara din Kutaisi. Am luat un tren până în capitala Georgiei, orașul Tbilisi. Mi-am petrecut câteva ore descoperind orasul, înainte de a lua avionul din Tbilisi spre Romania. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi las bagajul mare (trolerul), într-un loc pentru păstrarea bagajelor, din zona Piața Libertății (Freedom Square). Freedom Square din Tbilisi e ușor de identificat petru că acolo, pe un obelisc, găsim statuia aurită a Sfântului Gheorghe.
Străzile înguste din Centrul Vechi al orașului Tbilisi
Am intrat apoi pe stradutele inguste din Tblisi, pentru a ajunge la Turnul cu Ceas, sau Turnul Înclinat cu Ceas (Leaning Clock Tower). Turnul cu ceas din Tbilisi a fost construit de un păpușar, lipit de casa acestuia, în mai multe etape cu materiale reciclate. Este o construcție unică, ce are o personalitate aparte, parca desprinsă din povești.
Străzile din Centrul vechi al orașului Tbilisi sunt pline cu terase, baruri, restaurante și locuri de unde se pot cumpăra souvenir-uri. Prețurile sunt mai mari ca în restul Georgiei, dar nu atât de mari încat să te deprime. Seara am mâncat la o astfel de terasă și am plătit cam ca și cum aș fi mâncat la un restaurant obișnuit dintr-un oraș mic din Romania. Printre clădirile din Centrul Vechi din Tbilisi am trecut prin mici parcuri unde găseam câte o statuie, sau câte o fântană arteziană.
Băile de Sulf din Tbilisi
Am trecut prin Piața Vachtang Gorgasali îndreptându-mă spre Băile de Sulf din Tbilisi sau Abanotubani. Acestea sunt niște construcții situate pe malurile pârâului Leghvtachevi, ale cărui ape sunt bogat în sulf. Clădirile istorice, bine păstrate și încă funcționale astăzi, au forma unor cupole din cărămidă.
Pe partea dreaptă, o clădire albastră iese în evidență deoarece amintește de arhitectura persană. E vorba de Băile Orbeliani. Am vazut clădirea doar din exterior, deoarece și aici înca funcționează băile de sulf. De la Băile Orbeliani am urcat prin Canionul Leghvtachevi pentru a ajunge la cascada cu același nume. Pe ambele părți ale canionului se pot observa construcții ieșite în exteriorul pereților stâncoși verticali. Era răcoare la Cascada Leghvtachevi și prin canion sufla vântul, deci am făcut o pauză să mă răcoresc pentru că temperatura era de peste 30 de grade Celsius.
Podul Păcii peste râul Mtkvari & funicularul din Tbilisi
Plimbările mele s-au desfășurat mai mult pe străzile înguste din centrul vechi al orașului Tbilisi. Aceasta zona e partea stângă a râului Mtkvari, care străbate și împarte capitala Georgiei de la Nord la Sud. Pentru a ajunge pe celălalt mal al râului Mtkvari, poți trece pe unul dintre podurile existente. Dintre acestea, cel mai celebru este Podul Păcii, un important obiectiv turistic din Tbilisi. Este un pod pietonal cu arhitectura moderna, un punct de referință al orașului Tbilisi. Am putut vizita Podul Păcii din Tbilisi atât ziua cât și noaptea, când este iluminat. M-am bucurat de briza care sufla pe pod.
Ajuns pe celălalt mal al râului Mtkvari, am luat telecabina sau funicularul din Tbilisi, spre dealul la baza căruia se afla Centrul Vechi al Tbilisi-ului. Telecabina pornește de pe malul drept al râului Mtkvari. Urcarea cu telecabina nu durează mult, iar prețul este nesemnificativ de mic. Găsiți mai multe detalii în film.
Statuia Mother of Georgia & Cetatea Narikala
După ce am coborât din telecabină, am mers spre statuia Mama Georgiei (Kartvlis Deda sau Mother of Georgia). E o statuie din aluminiu, care e orientată spre orașul Tbilisi din vale. Mai impresionantă decât statuia este panorama pe care o ai asupra capitalei Georgia. Se pot observa majoritatea punctelor de reper importante din centrul Tbilisi-ului.
Pe același deal, am găsit Cetatea Narikala. A fost nevoie sa mă cațăr puțin pe zidurile nereabilitate ale cetății, ca sa ajung în cel mai înalt turn al acesteia. Traseul nu e amenajat în scop turistic. Am văzut câțiva oameni care erau sus și am încercat să caut o cale de acces ca să ajung și eu.
După vizita cetății Narikala, m-am spălat puțin, pentru ca eram foarte transpirat și m-am întors în plimbare spre Piața Libertății din Tbilisi, pentru a-mi recupera bagajul. După lăsarea nopții m-am așezat la o terasă unde am mâncat un ultim Ostri (o tocaniță de vită, ușor picantă, care mi-a plăcut foarte mult). M-am mai plimbat până după miezul nopții, după care am luat un taxi spre aeroport.
Zborul din Tbilisi spre România & fenomenul Haloul Pilotului
Zborul de întoarcere spre România a fost aproape la fel de banal ca și cel din Romania spre Georgia. Cu o singura excepție! La coborârea spre Varșovia (unde aveam escala), am observat un fenomen pe care nu l-am mai văzut niciodată din avion. E vorba de Curcubeul Circular. Spuneam ca nu l-am mai observat din avion, pentru ca l-am văzut de multe ori vara când făceam duș în aer liber. Practic trebuie sa fii înconjurat de vapori de apă și să stai cu spatele la soare. Vei putea observa astfel un curcubeu circular sau curcubeu rotund.
Mai spectaculos decât curcubeul circular mi s-a părut momentul în care avionul se apropia de nori. Pentru câteva minute, în mijlocul curcubeului s-a putut observa umbra avionului. Acest fenomen mai rar poartă numele de Haloul Pilotului sau Gloria Pilotului. Puteți vedea Haloul pilotului în film. Nu sunt pilot, dar m-am bucurat să văd acest fenomen cu proprii ochi. Toți cei care au fost în acel moment pe partea stângă a avionului, au putut observa Haloul Pilotului.
Georgia e renumită pentru vinuri de calitate. În ziua în care am ajuns în țară, Putin a semnat ordinul de mobilizare parțiala a rezerviștilor, pentru a-i servi drept carne de tun în războiul cu Ucraina. Cu aceasta ocazie s-ar putea ca georgienii au început să primească transporturi de marfa proasta, adică cel mai nașpa vin. Știți care e, nu? Vin rușii!
Dacă vă pot fi de folos cu alte informații despre Tbilisi sau Georgia în general, nu ezitați să mă contactați pe Youtube, Facebook sau alte rețele de socializare. Pe Canalul Plecati Departe sunt apreciate comentariile constructive!
Fotografiile din albumul: 2022.09.09-21 – Georgia
Playlist filme GEORGIA
The post Obiective Tbilisi – Georgia appeared first on PlecațiDeparte.ro.