PET-urile sunt periculoase, mai ales când sunt refolosite FOTO
Florentin Coman Recipientele din polietilenă tereftalat, cunoscute
românilor cu denumirea prescurtată PET, sunt folosite în mod curent
de toată lumea în orice împrejurare. Uşoare şi incasabile, acestea
au înlocuit cu succes recipientele clasice, din sticlă, atât în
preferinţele comercianţilor cât şi în preferinţele consumatorilor.
Din păcate, riscurile pe care le presupun PET-urile pentru sănătate
sunt adesea ignorate.
Studii recente au demonstrat faptul că apa îmbuteliată în
sticle de plastic se transformă într-o adevărată otravă, având o
mare concentraţie de bacterii nocive, atunci când este expusă
constant razelor solare. Deşi incoloră şi cu aspect cristalin, apa
conţine microorganisme ce se dezvoltă în ritm exponenţial. Printre
altele, apar culturi de Cyptosporidium care sunt responsabile
pentru 25% din cazurile de greaţă, diaree, febră şi care, pentru
bătrâni şi copii, pot fi fatale.
În plus, plasticul ambalajului ţinut la temperaturi mai mari
de 30 de grade Celsius eliberează o serie de substanţe toxice, cum
ar fi bisfenol A, despre care cercetări efectuate în Statele Unite
ale Americii au demonstrat că este cancerigenă. „Bifenolul eliberat
de PET-urile expuse la soare provoacă tulburări hormonale care duc
la boli endocrine, infertilitate la femei, dezvoltarea precoce a
glandelor mamare la copii.
Dacă sunt îngheţate, ambalajele de tip PET mai pot elibera şi
dioxină, o substanţă toxică, dăunătoare organismului uman”, spune
medicul brăilean Mihaela Tite. Aceasta precizează că recipientele
de plastic sunt cu atât mai nocive cu cât sunt refolosite. “Dacă le
spălăm cu apă fierbinte sau le încărcăm cu lichide fierbinţi, cum
ar fi ceaiul, aceste ambalaje din plastic vor elimina tot felul de
substanţe nocive”, precizează medicul Tite.
Specialiştii spun că substanţele din structura sticlelor de
plastic se transferă foarte uşor în lichidele cu care intră în
contact. “Aceste substanţe au impact negativ asupra ficatului,
rinichilor, inimii, culminând cu probleme de oncologie”, afirmă şi
medicul generalist Marian Baciu. Acesta sfătuieşte populaţia să
evite folosirea recipientelor şi ambalajelor de plastic şi să
păstreze băuturile şi alimentele în vase din sticlă sau metal. De
asemenea, trebuie folosite tacâmuri din lemn sau metal, iar
alimentele procesate nu trebuie învelite în plastic.
Nocive şi pentru sănătatea umană şi pentru mediul
înconjurător
“Chiar şi detergenţii ambalaţi în pungi de plastic ar trebui
evitaţi. În ultima perioadă am observat o creştere a numărului de
alergii dermatologice provocate de detergenţii ţinuţi în pungi de
plastic. Aceste pungi cu detergenţi stau în depozite perioade
îndelungate, probabil sunt expuse şi acţiunii razelor solare, iar
asta duce la eliminarea unor substanţe nocive în produsul care în
final este folosit la spălarea hainelor.
De aici, ajunge pe piele şi provoacă aceste alergii
dermatologice”, a mai precizat doctorul Baciu. PET-urile sunt
nocive nu doar pentru sănătatea umană ci şi pentru mediul
înconjurător. “Nocivitatea pentru mediu a PET-urilor abandonate
constă în principal în faptul că nu sunt biodegradabile, deci rămân
în mediu pentru o perioadă foarte mare de timp”, spune Dumitru
Bâja, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului
Brăila.
Acesta subliniază faptul că nu este recomandat ca PET-urile să
fie refolosite după ce sunt golite de conţinutul iniţial. “Impactul
ambalajelor din PET asupra sănătăţii umane este legat de eliberarea
de substanţe chimice, cancerigene, mai ales sub influenţa căldurii.
Cu atât mai mult nu e recomandat să fie reutilizate întrucât
acestea, datorită structurii materialului, nu pot pot fi curăţate
bine de conţinutul iniţial, deja degradat”, mai precizează
specialistul din cadrul APM.
Sursa : adevarl.ro