Peştera Polovragi: Peştera lui Zamolxis, locul unde stă ascuns aurul dacilor

Judeţul Gorj are obiective turistice pe care ar trebui să le vizitezi, fără nicio ezitare. Unul dintre cele mai frumoase locuri şi cu o istorie bogată, poartă denumirea de Peştera Muierii, care se află la câţiva kilometri de oraşul Târgu-Jiu, lângă comuna gorjeană Polovragi, în munţii Parâng. De-a lungul anilor, peştera a fost vizitată atât de turişti români cât şi de străini, care s-ar întoarce în orice clipă. Specialiştii spun că încă nu i-au găsit capătul, iar legenda spune că ieşirea este tocmai în Transilvania, la Sarmisegetuza.

Peştera Polovragi se află în Munţii Parâng, la o altitudine de 670 m şi la o înălţime de 20 m. În drum spre casa lui Zamolxis peisajele din Cheile Olteţului sunt magnifice. Râul cu acelaşi nume îi însoţeşte zgomotos pe partea stângă a potecii. Există o legendă locală care spune că în această peșteră locuia zeul suprem al dacilor, Zalmoxe, acesta fiind locul unde vracii dacici prelucrau o plantă rară numită polovragă, care era folosită pentru diverse boli. Legenda este menționată și de Alexandru Vlahuță în „România Pitorească”, spunând că apa din peșteră este formată din lacrimile zeului care plângea pentru că poporul dac a fost cucerit de romani. Peștera are o galerie de peste 10 km, însă doar primii 800 m sunt vizitabili pentru publicul larg.

Pereții peșterii poartă mărturia culturilor care s-au adăpostit aici: daci, traci, dar și călugări (1505 – 1968), care au lăsat în urmă o pictură cu simbolul morții, făcută în tehnica negru de fum. În peșteră există o colonie de aproximativ 300 lilieci. Peştera Muierii poartă această denumire pentru că în trecut adăpostea femeile şi copii, atunci când bărbaţii mergeau la lupte. Peştera are o lungime de aproximativ 7 km şi 4 niveluri. Etajul superior (aflat la o înălțime de 40 m) este cel amenajat pentru circuitul turistic, având o lungime de 573 m. Se spune că locul are o încărcătură specială şi emoţională deoarece de-a lungul anilor a fost un refugiu pentru daci, vraci şi călugări. În interiorul peşterii îţi atrag atenţia: scaunul lui Zalmoxis – piatra pe care se spune că stătea zeul, cuptoarele – unde ardeau dacii planta polovraga, pictura realizată de către un călugăr în tehnica negru de fum, reprezentând simbolul morţii, Izvorul Speranţelor, din spatele căruia se întrezăreşte Maica Domnului cu Pruncul în braţe, Bolta însângerată, Camera Albă, Bolta Divină. La intrarea în peşteră, turiştii sunt întâmpinaţi de un ghid, care îi va conduce pe tarâmul peşterii şi le va povesti istoria fiecărei încăperi. De aceea, turiştii sunt aşteptaţi în număr cât mai mare. Să nu uităm de suvenirurile pe care şi le pot achiziţiona de la intrare!

Surse

imagine : https://www.ghiduri-turistice.info/

text: http://www.igj.ro/

Articolul Peştera Polovragi: Peştera lui Zamolxis, locul unde stă ascuns aurul dacilor apare prima dată în Hai in Ro.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente