Peștera Ponicova – de la Gura Defileului

Recunoscută ca fiind cea mai mare peștera din Defileul Dunării, Peștera Ponicova are mai multe denumiri : Peștera Liliecilor ( datorita coloniilor de lilieci ce trăiesc în Galeria Liliecilor ) , Peștera de la Gura Apei, Peștera de la Gura Defileului.

Situata în satul Dubova, lângă Mehedinți, Peștera Ponicova are o lungime de 1660 metri și este săpată în versantul stâng al Dunării, în Cazanele Mari, Ciucaru Mare.

Peștera e dispusa sub forma a două galerii situate pe nivele diferite, care comunică între ele. Intrarea principală se realizează dinspre cheile Ponicovei fie prin Galeria Ogasul Ponicova fie prin Galeria Liliecilor.

Galeria Ponicovei face legătura între intrarea de la nivelul inferior al pârâului Ponicova cu intrarea de la nivelul Dunării. Datorită acestor deschideri, galeria este luminata natural și poate fi ușor studiat spațiul generos de 400 metri lungime, cu o denivelare de 36 metri și înălțimi ce ating și 26 metri.

Din Galeria Ponicovei se ajunge într-o sala laterală numita Sala Mica, iar de aici, după un drum abrupt de 31 metri se ajunge în Galeria Concretionala, care se continuă printr-un sistem de galerii mai mici. În Sala Coloanelor, picăturile de apa au creat, de-a lungul timpului, stalactite și stalagmite, domuri și coloane, perle de cavernă, podeaua de calcită alba, etc.

Datorita unor resturi fosile de Ursus spelaeus, a unor specii endemice și a unui fragment de ceramica din perioada hallstattiana, Peștera Ponicova a fost declarata rezervație speologica.

Peștera Ponicovei este o cavitate cu temperatura caldă, depășind 11 grade Celsius intre lunile iunie- octombrie. Este recomandat ca accesul în peștera sa se realizeze în această perioada, iar vizitele sa fie conduse de ghid. De asemenea este necesar un echipament adecvat – lămpi, cizme de cauciuc.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente