Populația Pământului atinge azi pragul de 8 miliarde. Creșterea de la 7 miliarde de locuitori s-a produs în 12 ani, dar ONU anticipează o încetinire a ritmului – vor trece încă 15 ani până când lumea va ajunge la 9 miliarde de locuitori.

Pragul de 8 miliarde de locuitori va fi atins la ora 9, ora României, potrivit Organizației Națiunilor Unite. În ultimii 50 de ani, ritmul de creștere al populației mondiale a scăzut de la 2% pe an la 1% pe an, dar în această perioadă numărul total s-a dublat, pragul de 4 miliarde fiind atins în 1975. 

Creșterea populației mărește impactul asupra mediului, dar țările cu cel mai mare consum pe cap de locuitor de resurse materiale nu sunt neapărat și cele în care populația crește mai rapid. China și India au fiecare câte 1,4 miliarde de locuitori, urmate de SUA, dar la mare distanță, cu 335 de milioane de locuitori. Țările Uniunii Europene au la un loc 447 de milioane. Rusia, cea mai mare țară ca teriotiru, este abia pe locul nouă, cu 143 de milioane de locuitori.

În timp ce populația globală a avut nevoie de 12 ani pentru a crește de la 7 la 8 miliarde, va dura aproximativ 15 ani, până în 2037, până va atinge 9 miliarde,