Marți, 21 ianuarie, la Instituția Prefectului – Județul Neamț, a avut loc ședința de lucru trimestrială a Grupului Interinstituțional responsabil cu implementarea Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, comunică purtătorul de cuvânt al instituţiei menţionate
Ședința a fost prezidată de prefectul județului Neamț, Adrian Bourceanu, și a reunit reprezentanți ai instituțiilor cheie: Biroul de Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Neamț, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Neamț, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (CNITP) – Centrul Regional Bacău, Agenția Națională Antidrog – Centrul Regional Bacău și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț.
Pe agenda discuțiilor au figurat analiza măsurilor luate pentru siguranța școlară în perioada 9 septembrie – 31 decembrie 2024 și identificarea unor soluții practice pentru provocările persistente.
„Apreciez eforturile instituțiilor implicate în asigurarea unui mediu sigur pentru copiii noștri. Cu toate acestea, riscurile sunt mari, și doar printr-o colaborare și comunicare eficientă putem combate fenomene precum consumul de droguri și violența în școli. Este important să găsim soluții reale și aplicabile pentru a preveni aceste probleme”, a declarat Adrian Bourceanu, prefectul județului Neamț.
Precizăm că la nivelul județului Neamț funcționează 325 de unități de învățământ preuniversitar, dintre care 109 în mediul urban și 216 în mediul rural, menţionează sursa citată.
În perioada de referință, ISU Neamț a efectuat 57 de controale în unități de învățământ, aplicând patru sancțiuni contravenționale, și a desfășurat 33 de exerciții de evacuare și 74 de activități de informare preventivă. De altfel, atât Biroul de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Neamț, cât și celelalte instituții cu responsabilități în siguranța școlară derulează periodic acțiuni informative în rândul elevilor, al cadrelor didactice și al părinților, pentru prevenirea unor probleme critice precum delicvența juvenilă, absenteismul sau consumul de substanțe interzise.
De exemplu, de la începutul acestui an școlar Agenția Națională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Neamț a desfășurat 23 de activități de informare și conștientizare a elevilor nemțeni cu privire la riscurile și consecințele consumului de droguri, din care 15 activități în școlile gimnaziale și 8 în liceele din județ. De asemenea, 325 cadre didactice din Neamț au beneficiat de cele 4 activități de instruire și 11 părinți au participat la o activitate de informare Antidrog. Tot în perioada 9 septembrie – 31 decembrie 2024, la nivelul județului Neamț, CNITP- Centrul Regional Bacău a finalizat 18 proiecte educaționale și a desfășurat 51 de activități de prevenire, numărul de beneficiari ridicându-se la 977 de elevi și 68 de cadre didactice.
Atât polițiștii, cât și jandarmii nemțeni desfășoară în permanență misiuni specifice în zona unităților școlare, inclusiv activități de combatere a delicvenței juvenile și a faptelor antisociale. Potrivit raportului semestrial al IPJ Neamț, infracționalitatea raportată în mediul școlar a scăzut semnificativ față de aceeași perioadă a anului precedent, de la 27 la 15 infracțiuni. Cu toate acestea, s-au înregistrat două cazuri grave: un act de viol asupra unui minor și o infracțiune de hărțuire sexuală. Alte probleme semnalate au inclus cazuri de bullying, violență între elevi și consum de droguri în perimetrul școlar.
Sistemele de securitate și de supraveghere au un rol determinant pentru descurajarea faptelor antisociale și pentru clarificarea stărilor de fapt în cazul unor evenimente negative. Conform raportului prezentat de ISJ, aproximativ 50% dintre aceste unități sunt dotate cu sisteme de supraveghere audio-video sau beneficiază de pază umană. Precizăm că autoritățile locale din Neamț au alocat, între 9 septembrie și 31 decembrie 2024, peste 1,2 milioane de lei în total, pentru creșterea gradului de siguranță școlară.
„Școala, oricare ar fi ea, trebuie să fie un mediu sigur și prietenos, care să sprijine dezvoltarea armonioasă a tuturor elevilor, iar rolul nostru e să ne asigurăm că acest lucru se întâmplă.”, a subliniat prefectul Adrian Bourceanu.
Printre concluziile ședinței s-au numărat nevoia de informare constantă din partea unităților școlare către DGASPC cu privire la cazurile speciale, o activitate mai intense a grupurilor de acțiune locală din cadrul școlilor și creșterea numărului de consilieri școlari în mediul rural. Totodată, a fost identificată o nevoie acută de investiții în infrastructură și resurse umane calificate pentru a gestiona cazurile sensibile.
Pentru următoarea ședință, prefectul Adrian Bourceanu a solicitat informații detaliate cu privire la consumul de droguri în rândul elevilor din județ. „Vreau să continuăm să avem discuții directe și să identificăm măsuri clare, care să ofere rezultate. Este vital să ne implicăm activ și să prevenim orice risc care poate pune în pericol viitorul copiilor noștri.”, a concluzionat acesta.
Instituția Prefectului-Județul Neamț rămâne un partener activ și dedicat al comunității, asigurându-se că măsurile luate pentru siguranța școlară sunt eficiente și bine coordonate, menţionează acelaşi comunicat.
S.T.