Conforma normelor Uniunii Europene, fiecare stat membru este dator să schimbe legislaţia rutieră, pentru ca maşinile foarte vechi să fie scoase din circulaţie. Motivul este unul cât se poate de serios, siguranţa şi poluarea.
Propunerea a venit chiar de la RAR, care a constatat că
parcul auto naţional îmbătrâneşte. Prin aceste verificări vor trece
anual circa trei milioane de şoferi, care au maşini mai vechi de 12
ani. Aproape jumătate din autoturismele din România sunt în această
situaţie, scriu cei de la observator.tv
Noua lege va împărţi defectele în trei categorii: minore, majore sau periculoase.
Un defect major, de exemplu, este cel de la sistemul de franare. Chiar daca rotile franeaza eficient, este necesar ca ambele sa franeze la fel pentru a nu se crea un dezechilibru si sa ne punem in pericol.
Pentru astfel de probleme, maşina nu va trece de ITP. Noutatea este că orice defect la kilometraj va însemna automat respingerea autoturismului. În schimb, legea prevede şi defecte minore, care sunt acceptate: urmele mici de rugină sau o crăpătură de cel mult un centimetru în parbriz.
În service-urile de cartier, încă se poate negocia pentru obţinerea mai uşoară a ITP-ului.
Modificarea legislaţiei era obligatorie, pentru a ne alinia la standardele europene. În Letonia, maşinile mai vechi de trei ani merg anual la ITP, iar în Marea Britanie măsura se aplică celor mai vechi de patru ani.
Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul observator.tv
Post-ul RAR schimbă legea – dacă ai maşina mai veche de 12 ani, vei face ITP-ul în fiecare an apare prima dată în Ştiri de Actualitate!.