24 de povești în așteptarea Crăciunului

24 de povești în așteptarea Crăciunului

Anul acesta Ana primește un altfel de cadou de Crăciun, un cadou mai special care ține toată luna și conține 24 de povești magice, o carte pentru fiecare zi de la începutul lunii decembrie până la Crăciun. Ideea mea are și un nume Calendar de Advent în așteptarea Crăciunului dar eu mi-am imaginat totul ca un cadou pentru ea. Dar să va spun povestea de la început: anul trecut, chiar în jurul Crăciunului, am găsit pe Pinterest o idee minunată de a împacheta 24 de cărți pentru a fi citite în cele 24 de zile până la venirea Moșului. Cum era destul de târziu și oricum nu aveam așa de multe cărți despre Crăciun am lăsat-o pe anul acesta. În cursul anului nu am uitat deloc de planul meu și de câte ori am comandat cărți de pe net am luat și o carte de Crăciun. Cred că am fost singura care comanda cărți de Crăciun în luna Iulie. Sursele mele pentru cărțile în limba română au fost în principal elefant.ro librărie.net sau libris.ro iar majoritatea cărților au fost luate la reducere (unele chiar de 50%), atenție nu va sfătuiesc să vă avântați la a cumpăra 24 de cărți la preț întreg pentru că sunt o mică avere. Cărțile în engleză sunt de la Micul Cititor și de pe Book Depository La început am cumpărat cărți cu sau despre Mos Crăciun dar apoi mi sa părut că am cam exagerat cu Moșul și am început să caut cărți despre iarnă, cărți care pot fi citite și după Crăciun și de ce nu și în afara sezonului.


Cărțile sunt ambalate în hârtie maro și au o bandă din hârtie de împachetat pe care am lipit numărul corespunzător zilei în care va fi citită cartea.Voi încerca în continuare să va prezint pe scurt toate cele 24 de cărți, asupra unora ne vom opri mai încolo când vom avea activități pe baza lor. Cărțile sunt prezentate în ordinea în care le va primi Ana.

1. Hoinari prin Anotimpuri - Iarna editura Casa. Am ales special această carte pentru prima zi deoarece în ea vedem, foarte frumos ilustrat, schimbările care se petrec într-un mic orășel, de la sfârșitul toamnei cea mohorâtă până la primii fulgi de zăpadă dar și pregătirea oamenilor pentru Crăciun. Cărțile din seria Hoinari prin Anotimpuri sunt fără text, ele sunt cărți de căutare și sunt recomandate pentru copii de la 2 ani în sus. Am mai vorbit aici despre Hoinari prin anotimpuri - Toamna unde este o descriere un pic mai amănunțită.


2. O zi de iarnă de Christina Butler cu ilustrații de Tina Macnaughton de la editura InfoDar în care facem cunoștință cu cel mai generos arici. Ilustrațiile sunt absolut superbe iar căciula, mănușile și fularul micului arici sunt scoase în relief și catifelate, iar eu personal aștept cu nerăbdare reacția Anei la aceste finisaje. Povestea este și ea frumoasă, din cauza vântului Micul Arici rămâne fără casă dar acesta reușește să își salveze hăinuțele. El pleacă spre casa bursucului și în drumul său dăruiește pe rând căciula, fularul și mănușile unor animale aflate în aceeași situație ca și el. Drept recompensă animalele ajutate de el îi construiesc un nou culcuș pentru cel mai darnic și grijuliu arici din lume!


3. Ținutul fulgilor de nea de Claire Feedmaneditura InfoDar care ne arată, în format mare și hârtie de calitate, o zi din fascinanta lume a animalelor din ținuturile polare. Textul este puțin dar animalele sunt foarte frumos ilustrate iar puii lor sunt pur și simplu adorabili.


4. The Snowy Day de Anna Milbourne și Elena Temporin editura Usborne este o carte recomandată pentru copiii peste 2 ani. Cartea explică pe înțelesul copilașilor, în cuvinte simple, cum se formează zăpada și ce activități putem face într-o zi cu ninsoare.


5. Regatul de Gheată cu CD audio editura Litera, cartea filmului cu același nume, în engleză Frozen, esteo poveste foarte dragă Anei dar și mie, o poveste atipică pentru Disney unde personajele principale sunt două surori, Anna și Elsa, iar concluzia întregii cărți/film este că dragostea dintre ele este mai puternică decât orice (în sfârșit o prințesă care nu este salvată de un prinț) Am ales special această carte pentru o zi de vineri (ziua noastră de film) când probabil vom viziona și filmul animat pentru a 4 sau a 5 oară, nici nu mai știu, oricum merită văzut.
ps.sunt mai multe variante de cărți la această poveste, cu cd audio sau fără.


6. Descoperim Crăciunul editura Aramis. Am ales această carte special pentru ziua de Moș Nicolae deoarece în ea găsim șase pagini în care ne este prezentată legenda Sfântului Nicolae (în lipsă de alte cărți cu această temă) Cartea mai conține și informații pe înțelesul copiilor despre Pruncul Iisus, cei trei magi, Moș Crăciun precum și tradiții de Crăciun din diferite colțuri ale globului. Ea mai conține și un capitol întreg denumit Mici ornamente pentru Crăciun unde găsim diferit idei pentru a face împreună cu copilul decorațiuni de pom, un calendar de Advent dar și bunătăți la cuptor ca Ruladă de Crăciun cu biscuiți și Ruladă cu Castane. Cartea are în total 129 de pagini. În această zi plănuiesc a face cu Ana decorațiuni pentru bradul de Crăciun după modelele din carte.


7. Crăiasa Zăpezii de Hans Christian Andersen editura Arthur este o carte foarte lungă pentru noi, are 96 pagini și foarte mult text, dar ilustrațiile sunt de vis iar noi avem toată ziua la dispoziție pentru a parcurge cartea în întregime. Povestea este a unei fetițe care pleacă într-o călătorie pentru a salva băiatul pe care îl iubește. Cartea are o superba coperta transparentă și sper că va fi pe placul Anei deoarece este o poveste pentru copii un pic mai mari.


8. Christmas flap book and jigsaw editura Usborne. În această carte ne reîntâlnim cu familia noastră preferată din lumea Usborne, familia Boot dar de data aceasta într-un peisaj de iarnă. Povestea este simplă, familia Boot se pregătește pentru Crăciun iar Poppy și Sam se întreabă dacă Moș Crăciun le va aduce ceea ce au cerut. Ce mi-a plăcut foarte mult la această carte sunt clapetele sub care găsim tot fel de lucruri, până și felicitările au clapete și putem vedea ce este scris în ele. Cartea vine însoțită de un puzzle cu 50 de piese într-o cutie foarte frumoasă.


9. ​Zăpezica și Bunicul Îngheț editura Galaxia Copiilor. Cartea conține două povești, prima Zăpezica este povestea a doi bătrânei care nu aveau copii și au făcut din zăpadă o fetiță care a prins viață. Ea crește într-o zi cât alți copii în ani, tot mai frumoasă pe zi ce trece dar când se aproprie de foc se topește. A doua poveste Bunicul Îngheț este clasica poveste cu fata moșului cea frumoasă și ascultătoare și fata babei urâtă și rea. Fata moșului este abandonată în pădure dar Bunicului Îngheț i se face milă de ea și îi oferă haine pentru a nu îngheța. Întoarsă acasă este admirată de babă pentru hainele ei frumoase și astfel fata babei este trimisă și ea în pădure dar Bunicul o îngheață.


10. 1001 Things to Spot at Christmas editura Usborne este o carte de căutare, în care pe fiecare pagină trebuie să găsim un anumit număr de lucruri. O carte exact pe placul Anei, mai avem una asemănătoare despre care am vorbit aici și care a fost preferata Anei foarte multă vreme.


11. Spiridușii zăpezii găsesc o scrisoare de Ashe Ericksson editura Rao este o carte în versuri cu elemente 3D în care facem cunoștință cu șapte spiriduși (i-am numărat) foarte drăguți care găsesc o scrisoare căzută din sania poștei și fac tot ce le stă în putință pentru a livra scrisoarea lui Moș Crăciun.


12. The Snowman de Raymond Briggs, o carte superbă în engleză de pe Book Depository, apărută în anul 1978 ilustrată de autor doar cu creioane colorate. Este o carte fără cuvinte dar cu ilustrații delicate care ne spun povestea unui băiețel și omul de zăpadă construit de el într-o zi de iarnă. Omul de zăpadă prinde viată în visele lui iar de aici aventura începe.


13. Snowmen at Night de Caralyn Buehner este o poveste simpatică care ne dezvăluie viața secretă a oamenilor de zăpadă, ce fac noaptea, unde se duc. Asupra acestei cărți ne vom opri mai încolo, prin luna decembrie când ne vom juca cu oamenii de zăpadă. Bineînțeles este tot de pe Book Depository


14. Paddington și surpriza de Crăciun de Michael Bond și ilustrații de R. Alley editura Rao. O nouă aventură a ursulețului Paddington ne este prezentată în această carte, ca de obicei ursulețul intră în încurcătură când întregul magazin se cufundă în întuneric dar tot răul e sper bine iar la sfârșit Paddington primește un borcan cu dulceață de casă de la Moș Crăciun.


15. Complotul Moș Crăciunilor de Ute Krause editura RAO. Stiați că Moș Crăciun face plajă ? ei bine în această carte sunt mai mulți Moși Crăciuni care nu mai primesc nici o scrisoare deoarece un ziar a publicat știrea: Nu există Moș Crăciuni! Supărați, moșii pleacă în concediu tocmai în Mările Sudului. Rupert, un băiețel care încă mai cred în Moș Crăciun, salvează toată situația și ajută Moșii la împărțit cadouri.


16. Darul lui Mos Craciun de T.O. Bobe ilustrații de Done Stan editura Humaitas este o carte foarte diferită de cele de până acum, o carte despre dorințele de crăciun a doi copilași, o pisică și un Moș Crăciun tare înțelept care vorbește exact ca la sat, cu nepoate și taică și mă face să mă gândesc la bunicul meu. Este o poveste cu Moș Crăciun dar este o poveste plină de farmec, magie și nu în ultimul rând despre adevăratul mesaj al Crăciunului. Cartea are mult text și este pentru copiii mai măricei.


17. Stick Man deJulia Donaldson o nouă carte de pe BookDepository ne spune, în versuri, simpatica poveste a lui Stick Man, un băț care are familia lui și care trece prin o mulțime de aventuri până ajunge a fi salvat de Moș Crăciun. De aceeași autoare se găsește la editura Cartea Copiilor povestea Gruffalo.


18. Un cadou de la păpușa singuratică de Dare Wright ediura Humanitas. La această carte, publicata pentru prima data în anul 1966, m-a fascinat de la început imaginile care de fapt sunt poze alb negru cu jucării adevărate deținute de autoare și pozate în diferite ipostaze pentru a spune o poveste. Păpușa Edith tricotează un fular pentru prietenul ei Domnu' Ursu care se dovedește prea lung, dar până la urmă rezolvă problema și împarte fularul în trei astfel, urșii Costel și Fănel primesc și ei un fular și toată lumea este fericită. Calitatea pozelor nu este cea mai bună după părerea mea, sunt puțin cam șterse dar povestea în sine sper că va fi pe placul Anei.


19. Cel mai minunat dar de Max Lucado ilustrații de Sergio Martinez editura LTP. O poveste minunată din care învățam alături de simpaticul Pacinello că darurile simple și din suflet sunt mult mai apreciate decât lucrurile materiale, o carte foarte potrivită pentru perioada aceasta agitată a cadourilor. Ziua Creatorului din această carte seamănă puțin cu sărbătoarea Crăciunului nostru iar mesajul religios este foarte subtil și pe înțelesul copiilor.


20. One Christmas Night de Christina Butler face parte din seria de cărți cu Micul Arici (vezi O zi de iarnă la numărul 2) dar această carte nu se găsește încă la noi, eu am comandat cartea de pe Book Depository Descrierea cărții este așa: Crăciunul este aproape dar Micul Arici a uitat a lua cadouri pentru prietenii săi iar casa lui nu este împodobită. Ariciul pornește în pădure pentru a găsi cadouri, dar în pădure se lasă întunericul și noaptea este rece. Tot în această serie și tot pentru Crăciun mai este cartea One Special Christmas, eu sincer am dat cu banul pe care să o iau.




21. Rime de Crăciun de Lucia Muntean editura Genesis, o carte de poezii chiar și pentru cei mai mici copilași cum doar doamna Lucia Muntean poate scrie. Cartea se găsește în biblioteca noastră de ceva vreme, deci nu va o surpriză pentru Ana dar am ascuns-o din timp și sunt sigură că se va bucura de ea.


22. Poveste muzicală de Crăciun cu CD audio, de Cristina Andone editura Adevărul. Am văzut de anul trecut această carte și în sfârșit a ajuns și în posesia noastră și pot să spun că a meritat așteptarea. Povestea este foarte amuzantă, leul Ludwig fără a știi exact care e treaba cu Moș Crăciun pune o mulțime de capcane astfel încât Moșul supărat pleacă și lasă sarcina de a împărți cadourile unui mic elf, Solfegiu, care nu știe să citească și încurcă toate cadourile. Dimineața spiridușii sunt cam dezamăgiți de cadourile primite dar totul se rezolvă cu un târg în Poiana Majoră și fiecare își alege cadoul care i se potrivește.



23. Sărbătoarea Crăciunului. Gazeta ilustrata a zânelor de Avril Tyrrell editura Corint Junior, o carte despre lumea magică a zânelor din care aflăm cum se pregătesc acestea pentru Crăciun. Cartea conține decorațiuni de asamblat și pus în pom, trei rețete pentru dulciuri, o mică zână de carton împreună cu patru toalete senzaționale, un ghid pentru a scrie o scrisoare Moșului precum și hârtie magică.



24. Moș Crăciun de Mauri Kunnas, editura Cartea Copiilor. Ultima zi din Calendarul de Advent vine cu o carte foarte frumoasă și amuzantă în care aflăm tot ce trebuie să știm despre Moș Crăciun, despre satul său din Laponia, despre spiridusii săi precum și ce fac ei după ce au livrat toate cadourile. Este o poveste foarte bine scrisă, pe placul celor mici, cu ilustrații foarte detaliate.

Gata ! 24 de cărți ambalate frumos care pe data de 1 Decembrie vor sta în locul unde pe 24 vom face bradul de Crăciun. Din poza de mai jos lipsesc cărțile care nu au ajuns încă la noi, dar ele sunt plătite și expediate și am speranța că vor ajunge cel târziu săptămâna viitoare. Încă ma gândesc dacă să pun altele în loc lor până ajung pentru că sunt sigură că Ana îmi va atrage atenția asupra numerelor care lipsesc.

Pe lângă cele 24 de cărți de mai sus mai avem două cărticele mici (de rezervă) la fel de frumoase pe care le recomand cu mare drag:
Poveste de Iarnă editura Doxologia este povestea a doi pui de urs, Fulg și Omăt, care sunt despărțiți de mama lor și pleacă în căutarea ei până descoperă o lumină ciudată, un brad de Crăciun. Aici ei își găsesc mama și află ce este Crăciunul. Cartea este foarte micuță dar ilustrațiile sunt deosebite și hârtia este de calitate.


Crăciunul cu Bobiță și Buburuză de Bartos Erika editura Casa. Îi cunoaște-ți pe Bobiță și Buburuză ? Noi da și ne place tare de ei. Ana a urmărit desenele animate cu Bobiță băiețelul melc și Buburuză fetița mărmăruță de când era mică și eu le recomand pentru că sunt educative și fără violență. Cartea conține două povești Moș Crăciun și Crăciunul în 48 de pagini.




În prima zi de Crăciun Ana va găsi sub brad cartea Tiptil Crăciunul se apropie de Eugenia Glăvan editura Vellant . Ea conține nouă povești din care aflăm cum se pregătesc de Crăciun viețuitoarele din pădurea de peste deal. Cartea are 183 de pagini, este în format mare 27x27cm iar ilustrațiile de Irina Abaza sunt de vis. Nu am reușit încă să citesc toată cartea, doar prima poveste (studiez cărțile pe ascuns, noaptea când Ana doarme) dar m-a distrat foarte tare cum cei mai mici pui de animale, cei născuți în vară, se sfătuiesc și se pregătesc pentru a prinde musafira asta atât de simandicoasă, Iarna. O carte frumoasă scrisă de Eugenia Glăvan pentru fetița ei Despina care sunt sigură că va plăcea mult prințesei mele.


Vreau să subliniez faptul că eu am cumpărat doar ce am crezut că va fi pe placul Anei și desigur ce am găsit pe stoc în magazinele online, dar mai sunt o mulțime de cărți pentru Crăciun, și toate merită citite de aceea vă propun a studia recomandările Cameliei de la Mic Atelier de Creație aici și aici dar și lista Adrianei de la Stilul Meu de viață. Acestea sunt recomandările lor de anul trecut dar sigur și anul acesta ne vor încânta cu cărți noi și frumoase.

Later edit: lista Adrianei de anul acesta, unde găsim multe cărți frumoase pentru Crăciun, este aici
La sfârșit vreau să îți mulțumesc dragă Gabriela Marasescu ai fost principala mea sursă de inspirație, la tine găsesc tot timpul cărți noi și vechi cu multe imagini din interior pe care le-am studiat intens ;)
Am pus mai multe poze din fiecare carte în albumul nostru de pe Facebook
Mulți pupici la toți cititorii noștri și spor la cumpărături
de la mămica Ioana și Prințesa Ana (5 ani și 3 luni)