4 AUGUST 1919:ZIUA CUCERIRII BUDAPESTEI DE CATRE ARMATA ROMANA SI INLOCUIREA GUVERNULUI BOLSEVIC A LUI BELA KUN CARE REFUZA SA RECUNOASCA UNIREA TRANSILVANIEI CU ROMANIA SI A ATACAT IN APRILIE 1919 ARMATA ROMANA!!

4 August 1919: Ziua cuceririi Budapestei de către Armata Română. Medalia unui ION care a ajutat la urcarea tricolorului pe Parlamentul din Capitala ungurilor de pretutindeni.

Guvernul bolșevic de la Budapesta refuza să recunoască unirea Transilvaniei cu România și în aprilie 1919 a atacat armata română. De comun acord cu guvernul, regele a decis respingerea agresorului și înaintarea trupelor române până la hotarul stabilit prin Conveția cu Antanta din august 1916. La 20 iuile, maghiarii au atacat din nou. De acestă dată s-a hotărât o rispostă decisivă, până la înfrângerea Ungariei.

Regele Ferdinand și regina Maria, aflați în Transivania, au asistat în ziua de 30 iulie la trecea Tisei de către trupele române, în dreptul satului Tiszabo. Regina nota ”Toți erau atât de plini de elan, se bucurau că trec Tisa ca să-i alunge pe bolșevici, ei doreau să ajungă la Budapesta.” Ofensiva românească a fost extrem de energică. Pe 2 augus...