Racelile si gripa sunt comune in viata fiecarui copil, dar daca tii cont de aceste sfaturi poti reduce semnificativ numarul de zile de boala. Ce se poate face pentru a-ti proteja copilul de microbii si de virusii la care este expus in fiecare zi?
Din fericire, exista obiceiuri alimentare sanatoase, pe care le poti adopta imediat, si care vor da un impuls de putere sistemului imunitar al copilului tau. Cercetarile sistematice din ultimii 30-40 de ani au confirmat ca o nutritie deficitara ingreuneaza raspunsul imunitar.
Mai mult, o alimentatie bazata pe alimente procesate minimal si nedezvoltate prin metode chimice, reprezinta metoda cea mai eficienta pentru imbunatatirea imunitatii.
1.Mai multe fructe si legume proaspete
Morcovii, fasolea verde, cartofii dulci, portocalele, capsunile: toate contin fitonutrienti cu rol de stimulare a imunitatii cum sunt vitamina C si carotenoide. Fitonutrientii pot creste productia de celule albe din sange, care lupta impotriva infectiilor organismului, si productia de interferon, un anticorp care blocheaza multiplicarea virusilor, ne explica spune William Sears, M. D., autor al cartii “Cartea de Nutritie a Familiei” (Little Brown, 1999). Cartea, in limba engleza, o poti comada online de aici: https://www.books-express.ro/the-family-nutrition-book/p/mjw,9780316777155
Studiile arata ca o dieta bogata in fitonutrienti poate proteja, de asemenea, impotriva unor boli cronice, precum cancerul si bolile de inima la varsta adulta. Fa tot posibilul ca alimentatia zilnica a copilului tau sa contina cinci portii de fructe si legume proaspete. Cat inseamna o portie? Ei bine, pentru copiii mici, o portie poate insemna doua linguri, iar pentru copiii mai mari, o ceasca.
2.Alaptarea la san a bebelusului
Laptele matern contine anticorpi care sporesc imunitatea si celule albe din sange. Alaptarea bebelusului il protejeaza pe acesta impotriva infectiilor urechii, alergii, diaree, pneumonie, meningita, infectii ale tractului urinar. Studiile arata ca prin alaptarea la san poate creste, de asemenea, puterea creierului bebelusului si il poate proteja impotriva diabetului zaharat insulino-dependent, boala Crohn, colita si anumite forme de cancer, mai tarziu, in viata.
Colostrul, lichidul galben si subtire care curge de la san in timpul primelor cateva zile de dupa nastere, este deosebit de bogat in anticorpi cu rol de combatere a bolilor, spune dr. Shubin.
Academia Americana de Pediatrie recomanda mamelor ca acestea sa alapteze timp de un an. In cazul in care acest lucru nu este posibil, atunci alapteaza bebelusul cel putin in primele doua pana la trei luni, pentru a suplimenta imunitatea copilului tau pe care a primit-o cat a stat in uter.
3.Scut natural impotriva microbilor
Cand sistemul imunitar functioneaza cum trebuie, nici macar nu observam acest lucru. Performanta acestuia este compromisa atunci cand acesta se confrunta cu boala si are nevoie de un ajutor. Acesta vine din farmacia naturii, de la plante medicinale, ierburi și minerale, superalimente, care pot fi folosite pentru a preveni și combate infectiile, au proprietati antimicrobiene și imunostimulatoare.
Printre cei mai puternici aliati naturali ai sistemului imunitar se numara: echinacea, socul negru, radacina de astragalus, probiotice, ghimbir, ginseng, vitamina D, uleiul de oregano, laptisorul de matca si alte produse ale stupului.
„Ii dai unui copil stimulente naturale pentru imunitate atunci cand ai motive: cand vezi ca raceste des, ca imunitatea lui are niste probleme si atunci inainte de a recurge la medicaţie, sigur ca incerci produsele naturiste. Dupa un an, doi, catre trei ani, cand sugarul a trecut in faza de copil mic, la mic dejun se poate da miere.”- precizeaza dr. Elena Dana, medic primar pediatru pe site-ul CSID.
4.Antibiotice, doar daca este cazul
A solicita medicului pediatru pentru a scrie o reteta pentru un antibiotic de fiecare data cand copilul are o raceala, gripa sau dureri in gat este o idee proasta. Antibioticele tratraza numai bolile cauzate de bacterii, iar majoritatea bolilor copilariei sunt cauzate de virusi, ne explica Howard Bauchner, M. D., profesor de pediatrie si sanatate publica la Universitatea din Boston Scoala de Medicina.
Studiile arata, totusi, ca multi pediatrii prescriu antibiotice, mai mult la indemnul parintilor, care cred in mod gresit ca acestea nu pot face rau. De fapt, se poate ca utilizarea abuziva a acestora sa creeze mai multe probleme. Tulpinile de bacterii rezistente la antibiotice s-au dezvoltat si, ca rezultat, chiar si o simpla infectie a urechii este mult mai dificil sa se vindece daca este cauzata de aceste bacterii incapatanate, care nu raspund la tratamentul standard.
De fiecare data cand pediatrul copilului tau vrea sa prescrie un antibiotic, asigura-te ca nu o va face doar pentru ca tu ai cerut acest lucru. Dimpotriva, intreaba daca este cu adevarat necesara administrarea acelui antibiotic, iar daca este cazul, solicita efectuarea unor teste si analize suplimentare.
Intarirea sistemului imunitar prin alimentatie
Un sistem imunitar sanatos sta la baza sanatatii generale, astfel ca eficientizarea acestuia si evitarea tuturor elementelor care il pot compromite sau slabi reprezinta pasi fundamentali pentru o sanatate de lunga durata.
Hrana si nutritia sunt cruciale pentru sanatate. Natura si calitatea alimentelor si bauturilor pe care le consumam sunt factorii cei mai importanti care ne determina starea de sanatate si de bine.
Sistemul imunitar are un rol esential in mentinerea sanatatii organismului si in combaterea diverselor afectiuni. Solicitat mai ales in sezonul rece, acesta trebuie intarit permanent printr-o alimentatie corecta, bazata pe fructe si legume.
Toate recomandarile prezentate aici, inclusiv sfaturi de la medici si alti profesionisti din domeniul sanatatii, au scop informativ. Cere intotdeauna sfatul direct medicului tau in legatura cu orice intrebari sau probleme legate de propria sanatate sau sanatatea altora.
Surse de referinta si recomandari:
-
Alimentatie pentru Imunitate
http://www.parents.com/health/cold-flu/cold/boost-childs-immunity/
- 150 de alimente esentiale pentru imunitate, Kirsten Hartvig
- Revistele CaliNews CaliVita International Romania
Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere
Cele mai bune sfaturi de la Natura pentru Sanatate:
- Dan Buettner: Cum sa traiesti 100 de ani si mai mult [video +…
- Superalimente pentru imunitate si stare de bine pe timp de iarna
- [pdf] Ce iti poate spune limba incarcata despre afectiunile de care…
- Masca de fata cu laptisor de matca pur: 12 retete naturiste
- Cinci superalimente care te pot ajuta sa te vindeci de diabet
- Top 7 antibiotice naturale puternice fara reteta de la medic
Citeste mai multe aici: 4 moduri de a stimula imunitatea
copilului tau prin alimentatie.
Articol scris de Cristina Carmen Dascalu