Încă de la finele anului 2012, am început să notez absolut toate cheltuielile pe care le facem, lună de lună. Am reușit destul de ușor s-o atrag și pe soție să notăm totul, iar una dintre cele mai interesante activități la începutul unui nou an este să tragem linie, să facem media și să aflăm care au fost cheltuielile noastre medii lunare anul trecut.
Și mai interesant (zic eu) este că avem cheltuielile împărțite pe mai multe categorii, pentru a afla și mai ușor unde am cheltuilt mai mult și unde este loc de economii suplimentare. Ajută mult și faptul că avem cum să comparăm cu anii trecuți și de obicei să ne bucurăm văzând cum reușim să cheltuim mai puțin în fiecare an.
Pentru că, da, acesta este scopul principal al notării cheltuielilor lunare: ne ajută să vedem clar unde se duc banii, câți bani se duc în acea direcție și ne motivează să economisim mai mult. Veți vedea și voi cum.
De ce m-am hotărât să fac publice niște date despre care nu se prea vorbește nici între prieteni apropiați? Ar fi mai multe motive. Faptul că veți știi care sunt cheltuielile noastre medii lunare în 2016 vă va ajuta, măcar parțial (dacă nu notați cheluielile – și totat dacă aveți o evidență) să vă plasați undeva în raport cu noi. Una dintre cele mai mari probleme ale mele este aceea că, tocmai pentu că lumea în România nu prea vorbește despre asta, nu știu exact unde să mă plasez: cheltuiesc mult, cheltuiesc puțin?
Cu cât mai multe persoane își dezvăluie cheltuielile medii lunare, cu atât mai ușor le este celor interesați să se poziționeze undeva în raport față de ei. Evident, comparându-te cu o familie sau mai multe nu este neapărat sănătos pentru că multe alte aspecte sunt în joc aici: vârsta persoanelor, numărul membrilor familiei, stilul de viață, orașul în care locuiesc – astea ar fi cam cele mai importante zic eu. Dar nu strică să poți vedea astfel de informații.
În străinătate există extrem de mulți bloggeri care își fac publice nu doar cheltuielile lunare, dar și veniturile și există comunități serioase formate în jurul acestor bloguri discutând metode de economisire suplimentară și comparând costul vieții. Așa că am zis să aduc și la noi acest sistem și să vă enumerez mai jos cheltuielile noastre medii lunare pe anul trecut.
Cine suntem noi?
Cheltuielile de mai jos sunt pentru o familie de trei persoane (avem un băiețel care acum are trei ani și jumătate, care din septembrie merge la grădiniță). Locuim în provincie – unul dintre orașele în care rata șomajului este printre cele mai mari din țară. Nu plătim nicio rată, nici chirie – am reușit să ne cumpărăm apartament în 2014, pe care l-am plătit integral. Avem mașină, dar o folisim minimal.
Personal, aș zice că stilul nostru de viață este unul extrem de liniștit. Ieșim destul de rar la restaurant sau pub-uri, nu petrecem weekend-uri prin alte orașe… nu cheltuim mult pe lucruri care nu ne sunt necesare (deși mai calc prin lături uneori cu gadgeturi, obiecte legate de un proaspăt descoperit hobby și din ce în ce mai mult pentru cărți) și ne-aș încadra undeva in categoria mijlocie-inferior.
Cu alte cuvinte, ne permitem să ne rasfățăm uneori – și chiar o facem – dar nu ducem un stil de viață excesiv consumerist și nu ne recompensăm cheltuind bani, ba dimpotrivă!
Cheltuielile noastre lunare medii pe 2016
În 2016, am petrecut o lună întreagă în Budapesta, împreună cu familia. Acele costuri nu sunt incluse în medie: practic, am împărțit totalul la 11 pentru majoritatea categoriilor, din moment ce fix o lună nu am fost acasă. Excepție au făcut cheltuielile cu utilitățile, pe care le-am plătit oricum, chiar dacă nu am stat acasă.
Acestea fiind zise, iată cheltuielile noastre medii lunare de anul trecut, pe categorii (plus câteva observații):
Mâncare: 1607,86
Aceasta este categoria care, din 2013 încoace, tot crește și crește și crește. Comparând cu informațiile găsite online referitoare la cât cheltuiesc alții în această categorie, am mereu impresia că facem ceva extrem de greșit.
Adevărul este că avem niște “hibe” aici: eu duc un regim destul de strict, chit că am reușit să scap de un ficat gras cu care am fost diagnosticat acum doi ani. Încercăm să mâncăm cât mai sănătos cu putință: folosim foarte puțin ulei (exclusiv ulei de măsline extravirgin), nu gătim deloc cu zahăr, cumpărăm anumite alimente bio și consumăm foarte multe fructe și legume. La asta se adaugă faptul că sunt destul de sensibil la diferite tipuri de carne (nu pot mânca pui reîncălzit oricum ar fi gătit), consumăm alimente care sunt cât mai puțin procesate – iar cele procesate cu cât mai puține prostioare cu putință… și toate astea se adună la costurile mari lunare.
Utilități: 541,81
Aici sunt incluse întreținerea, abonamentele de internet, cablu TV și telefoane mobile, precum și curentul electric. Fiindcă atât eu, cât și soția lucrăm exclusiv de acasă, costurile sunt ceva mai mari decât media tocmai fiindcă stăm mereu acasă (consumăm mai multă apă, mai mult curent, costuri mai mari cu încălzirea etc). Totuși, economisim pe cât putem și eu personal sunt mulțumit cu cheltuielile medii lunare în această categorie.
Casă: 298,94
Aici intră lucruri care, într-un fel sau altul, sunt legate de casă: de la cumpărat de noi vase pentru bucătărie, la reparații și impozite/taxe, toate intră aici. Fiindcă ne-am mutat relativ recent (la mijlocul lui 2014), încă am mai avut mici cheltuieli cu mobila și bucătăria, dar suntem aranjați din punctul acesta de vedere și, dacă nu apar cheltuieli neașteptate aici, ar trebui ca în 2017 costurile să fie chiar mai mici.
Copil: 394,32
Aici intră toate cheltuielile pe care le-am făcut exclusiv pentru băiețelul nostru, MAI PUȚIN mâncarea. De la costurile cu grădinița, la cadouri și jucării, cheltuieli legate de doctori – tot ce cheltuim pentru el este notat aici. Părerea mea este că stăm foarte bine, având în vedere că din septembrie doar grădinița ne costă lunar cam 200 lei.
Cadouri: 399,35
Destul de clar: toate cadourile cumpărate de-a lungul anilor, mai puțin cele pentru băiețel.
Sănătate: 558,11
Toate costurile legate de sănătate pentru mine și soție. 2016 a fost anul vizitelor la dentist pentru soție, incluzând câțiva dinți puși, așa că și media lunară este destul de ridicată.
Distracții: 274,93
Aici sunt incluse toate ieșirile în oraș, precum și alte costuri legate de entertainment. Mâncatul în oraș este uneori trecut la această categorie.
Toaletă / cosmetice: 169,60
De la hârtie igienică la deodorante… o categorie în care mereu reușim să stăm bine, deși încercăm să folosim cât mai des cosmetice cât mai naturale.
Mașină: 418,61
Anul acesta am avut cheltuieli suplimentare cu mașina, și mă aștept să continue trendul fiindcă îmbătrânește și ea (conduc o Dacia care s-a “născut” în 2006). Din fericire, nu mergem foarte mult cu mașina – altfel costurile ar fi cu siguranță mult mai mari.
Diverse: 945,74
Aceasta este categoria cu care mă lupt de câțiva ani și aici intră, practic, cheltuielile pe care nu le pot încadra direct într-o altă categorie. Intră aici drumurile cu trenul (care nu sunt pentru vacanțe – am avut câteva drumuri la București, iar unul este din start cam 300 lei), cumpărături pentru hobby sau gadgeturi. Anul acesta a trebuit să îmi cumpăr un telefon nou, am avut cheltuieli legate de nunți/botezuri, a trebuit să ne reînnoim garderoba (fiindcă am slăbit cam 20 de kilograme în ultimii doi ani, majoritatea hainelor arată caraghios acum pe mine)… cumva, reușesc să se adune și mereu mă îngrozesc când văd media. (A fost chiar mai rău în anii trecuți!)
TOTAL: 5609.27
Asta înseamnă cam 1250 de Euro pe lună pentru o familie de trei persoane. Din păcate, este mult peste bugetul stabilit la începutul anului trecut, care era de 4000 lei/lună. Pentru 2017, am setat bugetul la 4500 lei/lună. Mereu este loc de mult mai bine – dar nu trebuie nici să fim complet nerealiști, pentru că nici eșecurile nu-s plăcute.
Unde ne-am depășit cel mai mult bugetul? Mâncarea, cadourile, costurile legate de mașină și cele diverse sunt cele care s-au adunat în plus, la care s-au adăugat costurile de sănătate – dar aici nu mă plâng pentru că era ceva necesar care ne va ajuta pe termen lung.
Concluzii
Probabil pentru anumite persoane, cheltuielile noastre ar părea nesăbuite. Trebuie avut în vedere că întotdeauna cheltuielile sunt legate direct de banii disponibili, dar și de stilul de viață.
Sunt convins că am putea să reducem la jumătate costurile cu mâncarea, dar asta ar însemna să nu îmi pot continua regimul – iar sănătatea pe termen lung este prioritară. Totuși, dacă tot suntem aici, un buget normal pentru mâncare, pe care sper să reușim să îl atingem anul acesta, este de 1400 lei/lună. Adevărul este că am cheltuit destul de mult pe prostioare care nu sunt nici necesare, nici sănătoase (covrigei, biscuiței etc) – chiar dacă mult mai puțin decât în trecut.
În rest, mereu ma uit peste cheltuili și nu prea văd unde putem tăia. Sigur, avem un buget redus pentru cheltuielile legate de sănătate – dar aici sunt multe neprevăzute. La fel și cu mașina. La fel cadourile și cheltuielile diverse (din fericire, însă, nu avem nicio nuntă sau botez anunțate anul acesta, nici planuri de cumpărat nimic important, deci să sperăm că va fi mult mai bine).
Eu personal sunt mulțumit de faptul că, de-a lungul anilor am reușit să mă autoeduc și să fac cât mai puține cheltuieli spontane, din impuls, precum și cheltuieli pentru lucruri care nu ne sunt neapărat necesare. Am scăpări, e drept – ba când vine vorba de cumpărat lucruri pentru băiețel, ba când mai lovesc reducerile la cărți, ba când (încă mai) fac greșeala să merg la cumpărături cu burta goală… dar față de Eul de acum câțiva ani când toate cumpărăturile erau făcute haotic, este mult mai bine.
Și până la urmă, asta contează: să avem o evidență a cheltuielilor lunare și să vedem ce putem face pentru a le îmbunătăți. Comparația cu cheltuielile altora este binevenită, așa că vă invit și pe voi să împărtășiți lumii întregi cam cum stau treburile la voi!