![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4kUbYn0KFBED2_6odRJ3gARn6-zMrx4NZnxlLC3BygfTWMhXXJNmZwxuUxscUpK7rpu8hUpaqb8uPFBr1Fqkdu8rWSy-My1qPt10lV8s3CGY1sJRg9hmUwUKVlu6MN5HC63UunYJqcUoQiM5Zm3x1PUwUQ8uvhk5XwZwxJ17xnXK1l0ZhVzfubMEsDwdL/s320/Screenshot_8.jpg)
În 2024, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova și-a concentrat eforturile pe creșterea siguranței și protecției cetățenilor, combaterea infracționalității și asigurarea unui climat de legalitate în mediul de afaceri.
Principalele direcții de acțiune au vizat protejarea persoanei și a patrimoniului, siguranța stradală, rutieră și a transporturilor, dezvoltarea parteneriatelor public-private și prevenirea criminalității organizate și transfrontaliere. Totodată, polițiștii au acționat pentru combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției și infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice.
Polițiștii prahoveni au asigurat un climat de ordine și siguranță publică care a condus la scăderea și menținerea sub control a fenomenului infracțional. Caracterizat printr-un efort susţinut al întregului colectiv de poliţişti prahoveni, din prisma gestionării unei situaţii operative complexe, pe întreg parcursul anului 2024, instituţia a urmărit realizarea obiectivelor propuse cu profesionalism şi transparenţă.
Polițiștii prahoveni au desfășurat aproximativ 1.170de acțiuni cu efective mărite în toate zonele județului, asigurându-se că legea este respectată și că cetățenii sunt în siguranță.
Una dintre cele mai importante și eficiente resurse în cadrul instituției este cea umană, urmărindu-se astfel, pe parcursul întregului an, realizarea unui management responsabil și eficient, în scopul îndeplinirii unor obiective esențiale în cadrul instituției, la data de 31.12.2024 procentul de încadrare a funcțiilor fiind de aproximativ 72%.
Principalele obiective ale polițiștilor Serviciului de Pregătire Profesională au fost coordonarea, monitorizarea și evaluarea pregătirii de specialitate și a celei din domeniul intervenției polițienești, respectiv pregătire tactică, pregătire în domeniul educației fizice și autoapărării, în domeniul tragerii cu armamentul din dotare și al conducerii autovehiculelor de serviciu în regim prioritar.
Astfel, pe tot parcursul anului au fost desfășurate activități în domeniul pregătirii tactice și fizice, instruiri în domeniul pregătirii conducerii autovehiculelor cu regim prioritar, iar în ceea ce privește domeniul tragerii, au fost efectuate ședințe de specialitate.
În perioada analizată, criminalitatea stradală la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova a înregistrat o scădere cu 15,87 %.
Criminalitatea în mediul urbaneste de 54,68% din totalul criminalităţii sesizate, astfel fiind constatată o scădere. Dintre acestea, infracţiunile contra patrimoniului, respectiv infracțiunea de furt înregistrează o scădere cu 14,52%.
În cazul infracțiunilor contra persoanei, tot în mediul urban, se înregistrează o scădere cu 7,42%.
În paralel criminalitatea în mediul ruraleste de 45,22% din totalul criminalităţii sesizate, astfel fiind, de asemenea, constatată o scădere. Dintre acestea, infracţiunile contra patrimoniului, respectiv infracțiunea de furt înregistrează o scădere cu 18,85%.
În cazul infracțiunilor contra persoanei, în mediul rural, se înregistrează o scădere cu 10,28%.
Totodată, o scădere semnificativă este înregistrată și de structurile de investigații criminale, referitor la criminalitatea informatică, însă nu și pe linia infracțiunilor din mediul on-line al căror număr a crescut, comparativ cu anul 2023.
De asemenea, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova au fost dispuse peste 810 măsuri preventive, după cum urmează: arest preventiv- 200, arest la domiciliu- 18, control judiciar- 284, reținere- 305 și control judiciar pe cauțiune - 4.
În perioada analizată, în județul Prahova nu au fost înregistrate evenimente grave, săvârșite cu arme, materii explozive ori substanțe periculoase. Polițiștii specializați în acest domeniu au organizat și desfășurat 38 de acțiuni, care au avut drept scopuri prevenirea și combaterea infracțiunilor pe această linie și creșterea gradului de siguranță a cetățeanului. În cadrul activităților, au fost efectuate 182 de controale, dintre care 131 pe linia respectării armelor și munițiilor și 51 pe linia explozivilor. Totodată, au fost întocmite 181 de dosare penale și au fost aplicate 69 de sancțiuni contraveționale, în valoare de 108.000 de lei.
Polițiștii de investigare a criminalității economice au acționat pentru combaterea faptelor ilegale grave pe linie economică, obiectivul prioritar de acţiune fiind menţinerea unui climat de legalitate în sfera afacerilor, în vederea consolidării unui mediu de afaceri stabil şi predictibil, pe domeniile prioritare, respectiv combaterea fraudelor de evaziune fiscală, vamale, precum si a criminalității la regimul fondurilor publice si a coruptiei.
În privința activităților de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, în anul 2024, polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au organizat 62 de acțiuni polițienești și au efectuat peste 540 de verificări tematice de specialitate, context în care au fost aplicate peste 250 de sancțiuni contravenționale, fiind efectuate peste 150 percheziții domiciliare și 95 de percheziții informatice.
În domeniul protecției victimelor violenței domestice, în anul 2024, polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție Prahova au emis 139 ordine de protecție provizorii, fiind soluționate 385 de cazuri privind infracţiuni de violenţă domestică.
Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcțional în județul Prahova de la începutul anului 2024, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.
Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate. Foarte important de reținut este faptul că acest dispozitiv nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.
Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor.
În perioada 01.01. – 31.12.2024, au fost desfăşurate activităţi de identificare/ monitorizare a 3.674 de stări conflictuale intrafamiliale, fiind consiliate 7.148 de persoane.
Au fost organizate 867 de activităţi de prevenire a violenţei intrafamiliale prin informarea a 2.181 de cetăţeni, de către polițiști, privind comportamentul şi măsurile de autoprotecţie care trebuie adoptate de victimele violenţei familiale.
În unitățile de învățământ din județul Prahova, polițiștii Biroului Siguranța Școlară au desfășurat activități și campanii, publicul țintă fiind reprezentat de 37.624 de elevi și 1.899 de cadre didactice, fapt ce condus la lipsa evenimentelor graveîn cursul anului, în cadrul campaniilor Prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizarea minorilor, Școala Siguranței TEDI, Campanie DSS / ICPC- conștientizare victimizare droguri, trafic de persoane, Siguranța Online, Plecatul de acasă nu e o soluție, precum și campania Siguranță pentru tineri: Construind împreună viitorul.
Totodată, pe linia prevenirii au fost desfășurate activități care au vizat diverse subiecte de interes și de actualitate în cadrul unor proiecte, programe și campanii precum: Scuzele nu schimbă realitatea, Programul local de prevenire a violenței domestice, Campanie acțiuni și criptomonede și Programul local de prevenire a criminalității informatice.
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au organizat și desfășurat 15 acțiuni, au efectuat 104 controale și au aplicat 269de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 152.000 de lei, fiind luateși cinci măsuri preventive.
Totodată, la nivelul biroului au fost soluționate 330 de petiții și 57 de dosare penale.
În anul 2024, specialiștii Serviciului Criminalistic au efectuat 2.457 de deplasări în teren, iar în urma cercetărilor la fața locului au ridicat peste 3.700 de urme. Astfel, în urma activităților desfășurate, au fost identificate prin metode tehnico-științifice 275 de persoane și obiecte, iar cu ajutorul noilor tehnologii în domeniul recunoașterii faciale au fost identificate 49 de persoane.
În perioada evaluată, luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au participat la 183 de percheziții domiciliare și la alte 148 de misiuni.
În ceea ce privește siguranța rutieră, numărul accidentelor grave a scăzut cu 19,47 % față de perioada similară a anului 2023, numărul persoanelor decedate a scăzut cu 27,27%, iar numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 19,77 %.
Din analizele efectuate, a rezultat faptul că principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt: abateri pietoni (19 evenimente grave), abateri bicicliști (15 evenimente grave), neacordare prioritate vehicule (14 evenimente grave), viteza neadaptată la condițiile de drum (13 evenimente grave), neacordare prioritate pietoni (un eveniment grav).
Pe tot parcursul anului 2024, au fost aplicate 70.404 sancțiuni contravenționale și au fost reținute 4. 584 de permise de conducere și 2.371 de certificate de înmatriculare.
Reliefăm aici și faptul că polițiștii rutieri desfășoară activități pentru asigurarea fluenței traficului și siguranței rutiere pe Drumul Național 1 (DN1), unul dintre cele mai importante drumuri naționale ale țării, în special în zona stațiunilor montane de pe Valea Prahovei, în fiecare weekend, dar și de sărbătorile legale, perioade în care numărul autovehiculelor ce tranzitează acest drum este semnificativ mai mare.
La nivelul județului Prahova au fost eliberate 84.044 de certificate de cazier judiciar la ghișeu. De menționat este faptul că certificatul de cazier judiciar pentru persoanele fizice se obține de la orice subunitate de poliție în care funcționează ghișeul pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar. Acesta se eliberează, de regulă, pe loc sau în cel mult 3 zile lucrătoare. De asemenea, certificatul de cazier judiciar poate fi obținut și online de către persoanele fizice de cetățenie română, prin două mecanisme de acces: prin platforma HUB.MAI.GOV.RO (https://hub.mai.gov.ro/serviciu/) sau prin intermediul platformei www.ghișeul.ro.
În anul 2024, patrulele de polițiști constituite au intervenit la 21.265 de apeluri semnalate prin intermediul S.N.U.A.U. 112, la 82,79% dintre acestea polițiștii intervenind în mai puţin de 10 minute.
De asemenea, în cadrul compartimentului de relații cu publicul au fost primite 13.223 de petiții.
Obiectivele asumate pentru anul 2025 sunt creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, fiind realizabile prin asigurarea unui management în sistem integrat al situaţiei operative la nivelul judeţului prin activităţi de menţinere a ordinii publice în vederea reducerii infracţionalităţii stradale.
Polițiștii rutieri vor acționa pentru diminuarea continuă a riscului rutier şi asigurarea unui nivel ridicat de siguranţă pe drumurile publice, prin implementarea eficientă a campaniilor de prevenire, îmbunătățirea continuă a activităților pe linie de sistematizare și dinamizarea activităților de impunere a legii în zonele considerate cu risc rutier.
În anul în curs, în vederea îndeplinirii obictivelor stabilite, polițiștii prahoveni continuă intensificare acțiunilor și campaniilor de prevenire și combatere a fenomenului infracțional, precum și reducerea riscului de victimizare în corelare cu caracteristicile situației operative. Vom continua să colaborăm cu comunitatea pentru a identifica și soluționa problemele de siguranță publică.