Activități pentru cei mici, cu veverițe și arici

Activități pentru cei mici, cu veverițe și arici

Una dintre cele mai plăcute activități de toamnă de anul acesta a fost joaca cu veverița şi ariciul.
De multă vreme pregătesc materiale şi activități speciale pentru această cutie senzorială precum și cărți cu și despre arici și veverițe. Materialele pentru cutia senzorială sunt specifice toamnei: ca suport pentru pădurea noastră, în loc de pământ am folosit semințele de la cutia senzorială de toamnă. În cutie, pentru joacă am pus: conuri de brad, pin și larice, scoarță de copac, crenguțe, frunze de toamnă uscate, felii dintr-o creangă de mesteacăn, semințe de arțar, un coș împletit plin cu: castane, ghinde, alune, nuci și măceșe. Toate materialele au fost adunate de noi două în plimbările noastre prin parc și la munte. La capitolul cărți am stat chiar bine, avem în total cinci cărți cu/despre veverițe și arici dar sigur mai sunt și altele la fel de frumoase ca acestea.


Desigur am avut și două figurine, un arici și o veveriță foarte drăguțe din ceramică, aș fi vrut din plastic dar nu am găsit așa mari, însă nu au fost sparte și asta este un lucru bun pentru vârsta ei (recunosc veverița are o mică ciobitură dar nu se observă dacă nu știi unde să te uiți)
Până la sfârșitul zilei veverița a fost numită Vivi (după poveste Vivi și copacul roditor) iar ariciul Țepișor.

Cam o oră a durat până a studiat Ana toată cutia și a cerut prima carte, așa am început cu Animalele din Pădure, editura didactică și pedagogică. Cartea este un fel de mică enciclopedie a animalelor care trăiesc în pădure, nu se specifică care pădure dar se potrivește cu cele din țara noastră, în ea găsim informații despre: cerb, bufnița, lup, urs, arici, veveriță, vulpe, nevăstuică, porc mistreț și bursuc. Informațiile sunt generale, habitat, hrană, lungime, greutate și o rubrică Știați că. Ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte este o mică poză în dreapta jos, unde ne arată cât este de mare animalul în comparație cu un copil.

Ariciul a fost primul pe lista noastă. Am citit despre acele lungi care îi servesc drept armă de apărare și cum se adună ca o minge când este în pericol. Hrana lui constă în: viermi, gândaci, melci, semințe, fructe, păsări și șerpi. Ca exemplu de mâncare am folosit semințele de floarea soarelui, porumb și arțar, viermi și gândaci nu am avut :)


Veverița este un animal grațios și agil care sare cu ușurință de pe o creangă pe alta și își amenajează adăpost în scorburile copacilor folosind frunze, mușchi și crenguțe. Ea se hrănește cu scoarță de copac, semințe, alune și nuci iar coada ei stufoasă o folosește pentru a se încălzi dar și pentru a-și păstra echilibrul.


După ce am citit despre vizuina fiecărui animal Ana a dorit să-i pună la somn pe prietenii noștri. Veveriței i-a fost amenajat un adăpost în copac acoperit cu frunze iar ariciului o mică groapă plină de crenguțe și frunze.
Tot timpul mă surprinde plăcut și mă uimește cu inventivitatea ei, din conurile de brad și frunzele cele mici roși (nu știu de la ce sunt) a făcut copaci pentru pădurea noastră, doar ariciul și veverița trăiesc în pădure nu ?


Am făcut și o pauză de gustare, am spart cu ajutorul unui ciocan o parte din alunele și nucile din cutie. Desigur, partea cu ciocanul a fost mult mai interesantă decât mâncatul pentru Ana. Curățatul nucilor este o activitate foarte bună pentru dezvoltarea motricității fine iar spre surprinderea mea Ana a fost destul de răbdătoare, pentru că se alegea cu mâncare la sfârșit.

După o scurtă joacă a venit timpul pentru cartea Veverițele și optimismul, editura Girasol. Ea face parte din colecția Valorile mele împreună cu Elefantul și generozitatea, Tigrul și toleranța, Ursul și solidaritatea. Cartea scrisă de Jose Moran și ilustrată de Ulises Wensell are un format mare 29x26cm iar ilustrațiile sunt foarte atrăgătoare și colorate. Cartea ne spune povestea a două veverițe foarte simpatice, prietene foarte bune Cata și Lina. Cata este foarte neîndemânatică, cade și se lovește dar nici o dată nu se descurajează, ea se ridică și zice: Nu-i nimic! Data viitoare sigur o să-mi iasă mai bine! în schimb Lina este foarte agilă dar mereu temătoare, așteptându-se tot timpul la ce este mai rău.
Cele două veverițe se pregătesc pentru iarnă dar când, vine zăpada, marcajele lăsate de ele au dispărut împreună cu proviziile lor, iar ele petrec iarna cea grea împreună, triste și flămânde. În primăvară, simpaticele veverițe, descoperă mulți copaci noi răsăriți în pădure din fructele îngropate de ele, iar concluzia este: nu există nici un rău din care să nu iasă ceva bun (optimista Cata).



De la începutul cărții am recunoscut în personajul Catei prințesa mea zăpăcită. Citatul de mai sus Nu-i nimic! Data viitoare sigur o să-mi iasă mai bine! este exact ce aud eu din gura Anei în fiecare zi. Ca și Cata, Ana sare, fuge, se împiedică la fiecare zece minute, se ridică și o ia de la capăt. De când a început să meargă nu am văzut niciodată piciorușele ei mici fără o vânătaie pe ele, pe care sincer nici nu le mai observ. Chiar am primit și o întrebare mai altfel, de la o mamă de băiat: se bate? sau ia bătaie? Nu! nu se bate! și nici nu ia bătaie dar are prea multă energie și este foarte împiedicată de felul ei. Dar vorba ei, a Anei: Nu-i nimic!
Inspirată de povestea celor două veverițe am jucat și un joc: Ana este o veveriță, a venit iarna, iar prin casă sunt ascunse, pe sub frunze, zece alune delicioase. Cu un coșuleț în mână și veverița în cealaltă Ana a căutat extrem de bucuroasă alunele iar unde nu s-a descurcat a primit indicii de genu: la dreapta pe lână geam sau sub televizor în partea stângă etc.

După ce a terminat a cerut din nou jocul, exact ce mă așteptam să se întâmple, dar eu am fost pregătită pentru a trece mai departe cu un nou joc. (în pauza de masă am ascuns din nou alunele spre bucuria ei)
Squirrel Grid Game se numește jocul în engleză dar eu i-am explicat Anei asa: eu sunt o veveriță și vreau sa mănânc douăzeci de alune, dar trebuie să le mănânc pe rând, iar zarul îmi va spune câte am voie. Ca materiale am folosit planșa de aici, un zar și multe alune. Va mai spun doar că eu am jucat jocul de trei ori iar tatăl Anei a scăpat mult mai greu.


Următoarea carte cerută de Ana a fost Vivi și copacul roditor de la editura Via scrisă deDana Cristiana Maier superb ilustrată de Cristina Barsony. Cartea ne spune povestea veveriței Vivi care a pus stăpânire pe singurul piersic din pădure și care nu a împărțit gustoasele piersici cu nimeni, drept pentru care a rămas singură, fără prieteni doi ani la rând. Anul acesta piersicul a rodit din nou iar Vivi își îndreaptă greșeala și împarte piersicile cu veverițele Riță și Codiță. Pentru fapta ei bună o zână îi dăruiește un coș plin cu alune, pentru ea și prietenii săi, cu promisiunea de a pregătii o adevărată sărbătoare pentru toți locuitorii pădurii când va rodi piersicul din nou. Cartea este o adevărată poveste despre prietenie și Ana aproape că nu a respirat până la sfârșitul poveștii. Am observat ochișorii ei studiind foarte intens ilustrațiile, de obicei îmi indică cu mâna textul unde citesc sau încearcă să treacă la pagina următoare, dar acum pur și simplu a stat nemișcată, fascinată de frumoasele desene.



După un timp petrecut la joacă în cutia senzorială am auzit veșnica întrebare: nu pictăm nimic? și am pictat, un arici și o veveriță iar apoi am lipit frunze. Ariciul (cu frunze în locul acelor) l-am mai făcut și anul trecut împreună cu restul activităților de la litera A unde am vorbit puțin și de cartea Povestea puiului de Arici de Lucia Muntean, dar anul acesta am respectat planșa originală de pe Krokotak. Am găsit și alte idei interesante de lipit în locul acelor aici, site-ul este în germană dar se înțelege din poze. Veverița este foarte drăguță și se găsește aici împreună cu alte jocuri și idei cu veverițe. Planșa se poate descărca color doar pentru a lipi frunzele sau alb-negu cum am ales noi, pentru a colora și veverița. Mai este și varianta cu un măr în mânuțele ei.


Următoarea carte pe lista noastră a fost Stejarul pitic, cel mai bun tătic! editura Cartea Copiilor de unde am citit prima poveste, cea care dă titlul cărții. Povestea începe cu descrierea lui Stejărel, un stejar pitic care pentru că era așa de mic nu avea cu cine vorbi și cu timpul a devenit posac și trist. Singurul său prieten era un mic păianjen, Tricotici de care nu a reușit nici cum să scape.. Asta până într-o zi când se trezește în scorbura sa cu un mic pui de veveriță pe care mama sa la ascuns de vânătorii din pădure. Timpul trece și veverița mamă nu se mai întoarce iar Stejărel se vede nevoit a avea grijă de micul pui. Și uite așa, Stejărel se transformă dintr-un stejar morocănos în tată protector. Peste iarnă puiul de veveriță crește și devine o adevărată domnișoară iar la sosirea primăverii Bruni, căci așa se chema veverița, pleacă în căutarea familiei sale dar nu înainte de a îngropa două ghinde lângă Stejărel pentru a avea și el copilașii lui. Finalul este unul fericit desigur, Bruni se întoarce cu Veveronel soțul ei iar din ghindele îngropate au crescut doi sfioși lăstari. Povestea este foarte frumoasă și Ana a ascultat-o cu interes până la capăt. Totuși a observat și ea că este mai lungă decât de obicei, cu imagini mai puține, povestea are în total opt pagini. Nu o recomand copiilor mai mici care nu au răbdare dar este ideală pentru 4+ zic eu.


Ultima carte pe lista noastră a fost Povestea Puiului de Arici scrisă de Lucia Muntean de care am legat și ultima noastră activitate, repetarea numerelor și adunarea cu 1 și 2.

Dar vreau să vă povestesc prima dată despre puiul de arici, carte care o avem de când era Ana mică, mică și nu putea să vorbească. Am citit-o de atâtea ori încât cred că o știe pe dinafară. Ea ne spune povestea unui mic arici care la început credea că toți locuitorii pădurii au țepișori ca el, dar el descoperă că nu este chiar așa și pe rând își dorește să alerge la fel de repede ca iepurașul, să înoate la fel de bine ca broscuța sau să zboare ca vrăbiuța dar țepișorii săi nu îl ajută deloc. Luat prin surprindere de un cățel și niște copii el descoperă că țepișorii îl apără de pericol, îl ajută la rostogolit și în sfârșit se simte și el special. La sfârșitul cărții găsim un final pentru părinți unde doamna Lucia Muntean ne explică pe înțelesul nostru (al părinților) despre călătoria descoperirii de sine și a altora asemeni, experiență prin care trece orice copil și care trebuie susținut și încurajat pentru ceea ce este, o persoană specială.


Și am ajuns la ultima noastră activitate, repetarea adunării cu 1 și 2 dar și două noi cuvinte: par și impar. Am introdus pentru prima dată în activitățile noastre noțiunea de numere pare și impare și nu puteam face asta decât în stilul Montessori. Ne-am folosit de zece arici mici și numerotați sub care am înșirat numărul corespunzător de alune aranjându-i pe perechi astfel încât numerele impare iasă în evidență deoarece ultima alună nu are pereche. A fost foarte ușor pentru Ana de a înțelege conceptul, mai greu a fost memorarea cuvintelor par și impar, nu reușea să le pronunțe dar dacă eu ceream numerele pare înțelegea și îmi arăta. Prin repetiție sunt sigură că va memora.
Mai multe despre aceasta metodă găsiți aici.


Următoarea activitate a fost adunarea cu 1 și 2, care am mai repetat-o aici dar și aici (adunarea până la 5). Noutatea de data aceasta a fost că, nu a mai avut materiale pentru socotit în fața ei (manipulatives) pentru că, deja știe foarte bine adunarea cu 1 iar la cea cu 2 se descurcă puțin mai greu dar este ok. Am folosit aceeași arici de mai sus și pișcători de lemn pe care am scris cu carioca adunările. Unde nu s-a descurcat, de exemplu la 7 plus 2 și 8 plus 2 a folosit alunele. Se vede din poze că nu am lipit bine etichetele cu adunările și se tot desprindeau dar le rezolv cu un pic de lipici și vom exersa de câte ori dorește Ana până le știe bine apoi trecem la adunarea cu trei.


Probabil aceasta a fost ultima noastră activitate de toamnă, vreau încet, încet să ne pregătim pentru iarnă, nu dezvălui nimic din ce urmează dar pot să vă spun că săptămâna viitoare vom citi Pietrele lui Aston de la editura Cartea Copiilor. Pupici mulți de la noi, mămica Ioana și prințesa Ana.

Întreagă colecție de poze cu activitățile noastre de toamnă se găsește pe Facebook, iar toate sursele noastre de inspirație sunt în albumul Fall ~ Toamnă pe Pinterest.


Resurse:
  • Animalele din Pădure, editura Didactică și pedagogică, doar pe elefant am găsit această carte.
  • Veverițele și optimismul, colecția Valorile mele editura Girasol se găsește pe elefant și Librărie.net.
  • Jocul Squirrel Grid Game se poate descărca de pe site-ul Prekinders gratuit.
  • Vivi și copacul roditor de Dana Cristiana Maier, ilustrații de Cristina Barsony, editura Via pe elefant sau pe site-ul editurii Via.
  • Planșa cu ariciul este de pe Krokotak iar veverița de aici.
  • Stejarul pitit, cel mai bun tătic! editura Cartea Copiilor recomand a fi cumpărată de pe site-ul editurii deoarece la fiecare comandă primiți cadou o carte.
  • Cartonașele arici cu numere până la 10 sunt făcute de mine special pentru această activitate și se pot descărca de aici. Eu am decupat și laminat aricii dar ele se pot folosi ca și cartonașe.
  • Povestea puiului de arici de Lucia Muntean se găsește alături de cele mai frumoase cărți pentru copii mici pe site-ul doamnei Lucia Muntean.
Atenție ! Unele link-uri sunt legături de afiliere dar dacă doriți a cumpăra o carte din cele enumerate mai sus eu recomand a studia toate ofertele deoarece pe unele site-uri sunt reduceri periodice.