Adrian Năstase la CGTN: SUA folosesc drepturile omului, drepturile minorităților, statul de drept, justiția, corupția, pentru a bloca evoluția unor state
„Știu din experiența noastră, în România, că americanii au folosit ceea ce am numit condiționalitatea democratică, în sensul că nu primești sprijinul necesar pentru că ai părul negru, de exemplu. Aceasta este o modalitate de a bloca diferite aspecte, pentru a pune pe cineva la colț, fără motive reale. De aceea, drepturile omului și drepturile minorităților au fost instrumente folosite de americani în unele cazuri, în Europa de Est. Puteți găsi o mulțime de exemple de acest fel. (…) Acestea sunt principalele teme folosite de americani în unele cazuri, evident, drepturile omului, drepturile minorităților, statul de drept, justiția, corupția și așa mai departe”, a declarat președintele Fundației Europene Titulescu, fostul prim-ministru al României, domnul Adrian Năstase (foto), în cadrul unui interviu acordat China Global Television Network (CGTN).
Înregistrat în timpul prezenței la Beijing, în luna Mai a.c., în cadrul interviului au fost abordate o serie de probleme de politică, economie și relații internaționale, domnul Năstase arătând că Europa ar trebui să își dezvolte propria strategie în relațiile cu China.
Potrivit domnului Năstase, „acest lucru este, din păcate, foarte dureros pentru europeni. De aceea, cei mai mulți dintre ei ar dori ca conflictul din Ucraina să fie oprit. Americanii de cealaltă parte ar dori ca Rusia să sângereze și ar dori să aibă acest tip de război proxy. Desigur, Europa se află într-o situație foarte dificilă. Sper că vor înțelege că, în ceea ce privește relațiile cu China, Europa ar trebui să își dezvolte propria strategie”.
Pe de altă parte, fostul premier al României a subliniat că prin intermediul sancțiunilor unilaterale impuse în domenii precum tehnologia și afacerile „americanii vor să limiteze viteza de dezvoltare a Chinei. SUA încearcă să încetinească, pe cât posibil, unele dintre evoluțiile dinamice din unele sectoare strategice”, însă cu efecte care privesc nu doar China ci și relația comercială cu alte țări.
Vorbind despre criticile tot mai insistente pe care SUA le transmit la adresa inițiativei chineze „O centură, un drum”, care este considerată o „capcană a datoriilor” pentru țările în curs de dezvoltare, domnul Năstase a susținut că toate aceste critici sunt „un compliment pentru inițiativă”, fiind „un mod de a spune că aceasta are prea mult succes”.
„Țările care primesc creditele sau semnează proiecte, trebuie să fie conștiente de faptul că acest lucru nu este gratuit. Acestea sunt proiecte economice și trebuie rambursate. Deci, unul sau două exemple din câteva sute care au avut succes nu pot fi luate în serios ca motiv pentru a vorbi despre coerciția economică”, a declarat fostul premier al României, subliniind totodată că, în unele cazuri, „Statele Unite ale Americii, prin Fondul Monetar Internațional sau Banca Mondială, au făcut presiuni reale asupra altor țări”.
https://dantomozei.ro/