Alt balet cu pensiile speciale!
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat luni că asumarea răspunderii Guvernului pe legea pensiilor speciale este ultima variantă luată în calcul. Asta în vreme ce Marcel Ciolacu îmbrățișează o astfel de variantă. Cel puțin la nivel declarativ.
„Nu lăsăm moştenire nimic, pentru că este o chestiune de responsabilitate pe care ne-o asumăm cu toţii. Varianta asumării răspunderii este, din punctul meu de vedere, ultima. Altfel, aşa cum am negociat pe fiecare lege şi cum au fost trecute şi dezbătute în Parlament, mi se pare varianta cea mai bună”, a spus Ciucă, înainte de a participa la Congresul seniorilor liberali.
El a fost întrebat dacă ia în calcul asumarea răspunderii Guvernului pe reforma pensiilor speciale.
Anterior, peşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în cazul în care va fi premier după rocada guvernamentală și reforma pensiilor speciale prevăzută în PNRR nu se va face, Guvernul pe care îl va conduce îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului.
„Eu nu o să renunţ până nu vom trece legea cu pensiile speciale. Dacă ea va trece cât timp sunt preşedinte la Camera Deputaţilor, nu e nicio problemă. Dacă nu, şi avem neîndeplinit acest jalon şi voi fi primul ministru al României, voi veni cu lege de asumare a răspunderii în faţa Parlamentului, astfel încât ori trece legea, ori plec eu acasă. Cred că am fost cât se poate de clar”, a spus Ciolacu vineri, după Conferința Județeană de Alegeri a PSD Neamț.
Opoziția contraatacă
Liderul USR, Cătălin Drulă, l-a acuzat luni pe Marcel Ciolacu „de ipocrizie înfiorătoare” pe tema pensiilor speciale.
„Marcel Ciolacu este de-o ipocrizie înfiorătoare pe tema pensiilor speciale. În timp ce la TV face declaraţii războinice, în Parlament blochează de un an de zile proiectul USR de eliminare a pensiilor parlamentarilor. Pe 6 mai 2022, USR a depus proiectul de eliminare a pensiilor parlamentarilor şi de atunci Marcel Ciolacu nu îl trimite nici măcar la comisii. Ca să fie clar pentru toată lumea: în două săptămâni, acest proiect poate deveni lege şi pensiile parlamentarilor pot fi eliminate pentru totdeauna. Şi cele în plată, şi cele viitoare”, a spus Drulă potrivit unui comunicat de presă al USR.
Preşedintele USR semnalează că „este fără precedent” ca un proiect de lege să nu fi fost trimis măcar la comisii, după mai bine de un an de la depunere.
„Nu ştiu vreun caz în care timp de un an un proiect de lege să nu fi fost trimis măcar la comisii. Ciolacu este un apărător al pensiilor speciale. De ochii lumii, pozează în Zorro, dar în realitate nu vrea să-i supere pe cei care stau în spatele său”, precizează Cătălin Drulă.
USR reaminteşte că legea actuală prevede pentru parlamentari o pensie specială de până la 15.000 de lei în plus faţă de pensia contributivă (sau alte pensii speciale).
Cotidianul RO