Anul 2025 a venit rapid si nu singur. Romanii au fost intampinati nu doar de artificii, ci si de un val de scumpiri in multe sectoare importante. Printre cele mai discutate subiecte se numara preturile la RCA, combustibilii si cresterea punctului de amenda. Bugetul personal este acum mai important ca niciodata si trebuie gestionat cu atentie pentru a face fata noilor schimbari.
Exista solutii guvernamentale menite sa ajute romanii in aceste vremuri tulburi? Ei bine, exista o plafonare a pretului la RCA care a fost prelungita la sfarsitul anului trecut, avand termen pana la 31 martie, insa lucrurile nu sunt deloc atat de simple.
Ce se intampla cu RCA-ul in 2025? Plafonarea pana la 31 martie este o realitate sau doar o iluzie?
Plafonarea tarifelor RCA pana la 31 martie a venit ca un ajutor pentru multi soferi, insa chiar si asa s-a observat o crestere de pana la 15 procente in cazul persoanelor fizice si de 9-10% in cazul societatilor comerciale. Este evident ca aceasta plafonare nu reprezinta o solutie, nici pentru firmele de asigurari, nici pentru beneficiari, avand in vedere ca tarifele sunt influentate de inflatie si de numarul de daune raportate.
Mai ales in marile orase, unde rata de accidente este mult mai mare, este imposibil ca pretul asigurarilor sa nu creasca, existand presiune asupra firmelor de asigurari, care ar putea intra rapid in faliment, lucru ce i-ar determina sa se retraga de pe piata.
Cat este punctul de amenda in 2025?
O alta schimbare notabila in 2025 este legata de cresterea punctului de amenda. Acesta reprezinta 5% din salariul minim brut pe economie, care si el, la randul sau, a crescut incepand cu 1 ianuarie. Dupa cativa ani de stagnare, acesta va creste de la 165 de lei la 202,5 lei, incepand inca din prima zi a noului an. Acest lucru se datoreaza cresterii salariului minim pe economie de la 3.700 la 4.050 de lei, lucru ce influenteaza in mod direct si amenzile auto.
Nici pretul combustibililor nu a putut fi trecut cu vederea. Acciza la motorina a crescut cu 16 bani pe litru, respectiv cu 17 bani la benzina. Aceste majorari se ajusteaza anual in functie de rata inflatiei, iar modificarile au putut fi observate inca din primele minute ale noului an.
Un an financiar plin de provocari pentru orice buget. Cum sa gestionezi cat mai bine aceste scumpiri?
In primul rand, evita amenzile, lucru posibil doar daca alegi sa conduci regulamentar, cat si sa respecti ceilalti participanti la trafic.
- Foloseste cat de mult poti transportul in comun, fiind o solutie salvatoare atat din punct de vedere al timpului, cat si al banilor, mai ales la orele de varf. Alegerea unor masini eficiente cu un consum cat mai mic, hibride sau electrice, poate fi o alta solutie, costisitoare pe termen scurt, dar benefica pe termen lung.
- Alege sa inchei o polita RCA direct de acasa, folosind un calculator online pentru a gasi cele mai bune oferte de pe piata.
Un nou an, un nou val de scumpiri. Nu este o noutate faptul ca fiecare inceput de an aduce majorari de pret la diverse produse si servicii. Este important ca fiecare sa fie bine informat si sa ia masuri proactive in vederea gestionarii cat mai eficiente a bugetului in perioada urmatoare.
Cu toate acestea, asigurarea RCA este un document care te poate salva din multe situatii neplacute, fara a mai fi nevoie sa platesti daunele materiale ale tertilor in cazul in care ai fost implicat intr-un accident si tu esti vinovat de producerea lui.
Aici pe blogul Romasig gasesti intotdeauna informatii utile care te pot ajuta sa fii in pas cu ultimele modificari legislative si sfaturi, astfel incat sa te bucuri de drumuri cat mai linistite, oriunde vei merge.