Ediția cu numărul 19 a Festivalului Animest, care va avea loc în perioada 4 – 13 octombrie, pune în lumina reflectoarelor filmul de animație italian, continuând astfel o îndelungată tradiție de retrospective anuale dedicate țărilor care au stabilit de-a lungul timpului borne importante în cinematografie.
Astfel, anul acesta publicul va avea ocazia unică de a explora bogăția și diversitatea animației italiene printr-o selecție impresionantă de filme, invitați și evenimente speciale, care aduc în prim-plan atât clasici ai genului, cât și creații contemporane de renume internațional. Ales tot din Italia, direct de la Napoli, va avea un showcase în programul festivalului și Mad Entertainment, studioul de film invitat la București.
Cu o istorie îndelungată, începută imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial, filmul de animație italian a cucerit mereu prin personaje carismatice, auto-ironie, sensibilitate și culoare locală, toate potențate, încă de la momentul de pionierat, de tușe de neorealism.
El a căpătat cu adevărat renume internațional în anii ‘60, odată cu producțiile semnate de Bruno Bozzetto, renumit pentru abordarea sa satirică și umoristică a problemelor sociale, a cărui amprentă se regăsește în peste 300 de animații și benzi desenate în cele 6 decenii de carieră. Printre acestea se numără scurtmetrajele Tapum! La storia delle armi / Tapum! The History of Arms (1958) și Cavallette (1990) incluse în programul dedicat clasicilor din cadrul retrospectivei curatoriate de Andrea Martignoni pentru Animest.19. Acestora li se adaugă 6 alte scurtmetraje clasice, printre care și Dedalo / Labyrinth (1976) și Le città invisibili / Invisible Cities (1998) ale regizorului Manfredo Manfredi, unul dintre reprezentanții Epocii de Aur a animației italiene.
Tot în programul de scurtmetraje cinefilii vor întâlni o selecție de 10 titluri reprezentative pentru animația italiană contemporană, toate lansate în ultimii 3 ani. Printre acestea se numără L’angoscia e l’estasi / The Angst and the Bliss (r. Mangoosta), premiat la Raindance Film Festival și Un corpo / A Body (r. Milena Tipaldo), una dintre cele mai populare prezențe la festivalurile internaționale din întreaga lume, câștigător al Premiului Juriului pentru cea mai bună animație în cadrul Weimar Poetry Film Awards.
În Focus Italia se regăsesc și 3 lungmetraje: clasicul Allegro non tropo (r. Bruno Bozzetto, 1976) – o parodie-omagiu a foarte cunoscutei producții Walt Disney, Fantasia; L’arte della felicità / The Art of Happiness (r. Alessandro Rak, 2013) – un film emoționant care explorează temele existenței umane și ale fericirii, care va fi proiectat în prezența regizorului; și Invelle / Nowhere (r. Simone Massi) – o saga de familie despre recuperare și regăsire: a istoriei mici și mari, a memoriei lingvistice și a identității locale. Filmul regizat de Massi, premiat în secţiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneţia, face parte și din Competiția oficială de lungmetraj Animest.19 și este una dintre cele mai remarcabile producții animate ale ultimilor ani în ceea ce privește unicitatea esteticii și stilul narativ inconfundabil.
Din Italia vor fi prezenți în octombrie la București, în cadrul festivalului Animest, 3 invitați speciali: Andrea Martignoni – artist, sound designer și istoric în domeniul animației, face parte din juriul de lungmetraj și competiție națională; Claudio Cazzato – producător și selecționer al Festivalului Internațional de Film de Animație din Copenhaga, va juriza în cadrul secțiunilor de scurtmetraj și film studențesc și Alessandro Rak – autor de benzi desenate, scriitor și regizor din Napoli, reprezentant al studioului invitat la ediția de anul acesta.
Mad Entertainment – studioul invitat la
Animest.19
Ca în fiecare an, un studio de animație va avea parte de un
showcase în programul dedicat industriei la Animest. La cea de-a
19-a ediție, atenția se va îndrepta către Mad
Entertainment, un studio fondat în 2010 în Napoli, al
cărui sediu se află într-o locație plină de istorie și semnificație
pentru cinematografia italiană: apartamentele în care Vittorio de
Sica a filmat celebrele L’Oro di Napoli / Aurul din Napoli
și Matrimonio all’italiana / Căsătorie în stil italian.
Misiunea studioului este aceea de a produce conținut creativ și
original, structurat pe doi piloni principali: cinema independent,
destinat unui public larg de toate vârstele și producție de film
animat pentru televiziune – seriale și programe speciale.
Având o abordare unică în realizarea producțiilor care combină
tehnici tradiționale și moderne, studioul explorează noi direcții
în animație și contribuie la dezvoltarea industriei prin proiecte
de calitate și colaborări internaționale. Printre producțiile de
animație incluse în portofoliul său se regăsesc și lungmetrajul
Gata Cenerentola, selectat în 2017 în
secțiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneția, precum și
documentarul Fellini Degli Spiriti,
prezent în 2020 în selecția oficială de la Cannes.
Specialiștii și viitorii specialiști din industrie vor avea ocazia
să-l întâlnească pe Alessandro Rak, reprezentantul
Mad Entertainment, atât la proiecția lungmetrajului său, cât și
într-un eveniment dedicat studioului și producțiilor sale.
Programul complet al ediției Animest.19 va fi disponibil în curând
pe site-ul festivalului, iar abonamentele la festival pot fi deja
achiziționate de pe platforma Eventbook.