ASF a publicat tarifele de referinta pentru RCA. Se propune plafonarea preturilor pentru 6 luni

  • Postat în Profesional
  • la 25-02-2022 10:36
  • 347 vizualizări

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat tarifele de referinta pentru politele de raspundere civila auto obligatorie (RCA), care sunt mai mari pentru toate categoriile de soferi si autovehicule daca se face o comparatie cu tarifele de referinta publicate in august anul trecut. De altfel, cele mai mari cresteri ii vizeaza pe soferii cu varste sub 30 de ani.

Pentru a opri fluctuatiile la tarifele pentru RCA, guvernantii au luat o serie de masuri, printre care infiintarea CEC Asigurari si cel mai recent, lansarea unui proiect de plafonare a preturilor RCA pentru o perioada de 6 luni. Proiectul a fost lansat in consultare publica de Ministerul Finantelor si ASF.

Tarifele de referinta reprezinta un reper pentru asiguratori in stabilirea pretului RCA

In contextul publicarii tarifelor de referinta pentru politele RCA obligatorii, Cristian Rosu, vicepresedintele ASF, declara ca intre noile tarife de referinta si cele anterioare nu exista variatii semnificative si ca vor fi adoptate masurile legale necesare pentru a preveni eventualele dezechilibre pe segmentul asigurarilor auto.

De altfel, ce mai trebuie sa stii despre tarifele de referinta ASF este ca acestea nu reprezinta tarifele practicate de asiguratori, ci constituie un indicator in stabilirea acestor preturi. Cu alte cuvinte, societatile care furnizeaza asigurari auto isi calculeaza propriile preturi tinand cont de tarifele publicate de ASF, care sunt la randul lor calculate semestrial, la nivel de an, de catre o companie independenta. Poti afla mai multe detalii cu privire la modul de calculare a tarifelor RCA direct pe site-ul oficial al ASF Romania.

Tarifele de referinta pe categorii de varsta

Potrivit raportului ASF, pentru un sofer cu varsta sub 30 de ani, care conduce o masina sub 1200 cmc, tariful de referinta este de 1286 lei. Din aceeasi categorie de varsta, cel mai mult vor plati soferii care conduc un autovehicul cu capacitate cilindrica mai mare de 2500 cmc, pentru care tariful de referinta este de 3551 lei.

Mai departe, urmatoarea categorie de varsta este 31-40 de ani. Aici, tariful de referinta pentru masinile sub 1200 cmc este de 802 lei, iar pentru cele cu motoare peste 2500 cmc tariful de referinta este de 2354 lei.

Pentru soferii din categoria de varsta 41-50 de ani, tariful de referinta pentru masinile cu o capacitate cilindrica sub 1200 cmc este de 794 lei, iar pentru masinile dotate cu motoare ce au capacitate cilindrica mai mare de 2500 cmc tariful este de 2261 lei.

In urmatoarea categorie se incadreaza soferii cu varste cuprinse intre 51-60 de ani. In cazul acestora, tariful de referinta pentru masinile sub 1200 cmc este de 762 lei, iar pentru masinile cu motoare de peste 2500 cmc tariful este de 2304 lei.

Ultima categorie este cea a soferilor cu varsta de peste 60 de ani. Pentru masinile sub 1200 cmc, tariful de referinta stabilit este de 796 lei, iar pentru cele cu motoare mai mari de 2500 cmc tariful este de 2.482 lei. Tarifele pot fi consultate in detaliu pe site-ul ASF, unde vei gasi tarifele de referinta si pentru celelalte categorii de autovehicule.

Preturile RCA vor fi plafonate pentru 6 luni

Preturile pentru asigurarea auto RCA vor fi plafonate vreme de 6 luni dupa ce Guvernul va adopta proiectul de act normativ propus de ASF. Implementarea unei astfel de masuri este considerata necesara in ideea de a aduce din nou echilibru pe piata RCA si de a diminua consecintele produse de majorarea preturilor la RCA, provocata in mare masura de falimentul celui mai mare asigurator de pe piata.

Ministrul Finantelor a anuntat ca pretul pentru politele RCA va fi limitat pentru stabilitatea pietei de asigurari din Romania. Aceasta decizie a aparut, in mod evident, ca urmare a scumpirii politelor RCA, care a provocat nemultumiri justificate in randul soferilor. In nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA pentru 6 luni sunt explicate motivele din spatele acestei decizii.

Autoritatile motiveaza nevoia plafonarii preturilor RCA

Soferii romani au fost martorii unei plafonari similare si in 2016, cand tarifele au fost inghetate printr-o Ordonanta de Urgenta pentru o perioada de 6 luni. Asa cum se arata in nota de fundamentare, autoritatile explica faptul ca plafonarea este necesara ca urmare a iesirii de pe piata de profil a celui mai mare asigurator din Romania, City Insurance. Cea mai mare parte a asiguratilor aveau polita incheiata la City, iar iesirea sa de pe piata a dus la o crestere accelerata a tarifelor de prima practicate de restul companiilor de pe piata.

Printre altele, se abordeaza si cresterea inregistrata in prima medie anualizata. In primul semestru din 2021, prima medie anualizata era de 578 lei. Mai tarziu, in trimestrul 4, dupa iesirea de pe piata a asiguratorului City, aceasta a ajuns la 1.050 lei.

Alte prevederi din HG-ul care intentioneaza sa plafoneze tarifele RCA

Perioada de 6 luni in care asiguratorii vor trebui sa aplice tarifele de prima maxime incepe odata cu intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern aferente, tarife care se vor aplica pentru numai pentru contractele anuale ce vor fi incheiate dupa intrarea in vigoare a actului normativ. Pretul final pe care il va plati un sofer pentru polita RCA depinde in continuare de clasa de bonus-malus in care se incadreaza acesta.

ASF este cea care o sa verifice daca asiguratorii respecta hotararea si practica tarifele de prima maxime. Societatile de asigurare vor aplica tarifele anuntate inainte de data intrarii in vigoare a hotararii, fara permisiunea de a depasi tarifele respective.

Mai precis, tariful maxim de referinta nu mai poate fi depasit pentru niciun contract de asigurare, fie ca este incheiat pe 6 sau 12 luni, dupa cum a explicat directorul general al sectorului asigurari din cadrul ASF, Valentin Ionescu. Asiguratorii care vor incalca aceasta prevedere si vor depasi tarifele de prima vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 1.000-50.000 lei.

De altfel, autoritatile propun sa existe o diferenta intre modul de calculare a tarifelor pentru persoanele fizice si persoanele juridice, deoarece intre cele doua categorii exista diferente atunci cand vine vorba de puterea de cumparare si factorul de risc.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente