ASF moare de grija multinaționalelor din asigurări. Urmează scumpirile RCA!
Ultimul raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arată că multinaționalele care vând polițe RCA și CASCO sunt pe pierdere, având în vedere că, la fiecare 100 de lei încasați, acestea scot 3 lei din buzunar. Acest lucru este un prim semnal al scumpirilor la RCA, după ce polițele au suportat deja o majorare de 85% față de anul 2021. Momentul cheie al creșterilor de prețuri va fi, fără îndoială, începutul lunii septembrie, când cei două milioane de asigurați Euroins vor fi obligați să își schimbe RCA-ul.
Deși peste 80% din piața de asigurări este compusă din segmentele RCA și CASCO, ASF susține, în raportul pe primul trimestru al acestui an, că multinaționalele din acest sector sunt pe pierderi, având în vedere că, la fiecare 100 de lei încasați de la români, acestea pierd 3 lei. Față de 2022, pierderile s-au mai micșorat, susține ASF.
”La CASCO scăderea este de la peste 111%, iar la RCA de la 105%, la 103%, iar asta înseamnă că societățile de asigurare au mai puține motive să scumpească polițele”, se precizează în raport. Pe principiul economiei, de piață sau nu, nicio companie nu își permite să funcționeze în pierdere, iar ASF omite să specifice că cea mai mare parte a banilor încasați de la români se duc pe cheltuieli de administrare, fără limite, așa cum a decis UE, și pe reasigurări, toate însemnând o scoatere a profitului în afara țării, după cum au tot semnalat reprezentanții Confederației Operatorilor Transportatorilor Autorizați din România.
”În cazul RCA, reducerea pierderilor vine și ca rezultat al scăderii substanțiale a cheltuielilor administrative și de achiziție, în principal pe fondul scăderii comisioanelor plătite brokerilor. Cheltuielile totale s-au redus cu peste 26% sau 10 puncte procentuale, până la 27,04%, foarte aproape de nivelul de 25% luat în calcul în determinarea tarifului de referință”, arată ASF. În 2021, rata cheltuielilor de achiziție și administrare la companiile de asigurări era, la RCA și CASCO, în medie, de 45,3%. Per total, cheltuielile de administrare, precum și cele cu comisioanele au crescut de la 1,25 miliarde de lei în 2020, la 1,87 miliarde de lei în 2022.
Creștere de 85%
Tarifele RCA au continuat să crească și în 2023, totalizând o creștere cu 85% față de anul 2021 și de 2,9% față de 2022, potrivit raportului Autorității de Supraveghere Financiară. Pentru persoanele fizice, prețurile au crescut de la o medie de 478 lei în 2021, la 922 lei în 2023. În cazul persoanelor juridice, majorarea a fost de la o medie de 1.177 lei în 2021, la 1.939 în 2022.
”În primele 3 luni ale anului 2023, cele mai mari ponderi au fost deținute de polițele cu o valabilitate de 12 luni (89% din contractele RCA au fost încheiate pe o perioadă de 1 an), astfel încât se remarcă o modificare a preferințelor consumatorilor cu privire la valabilitatea contractelor încheiate comparative cu perioadele anterioare. De exemplu, în trimestrul I 2021, ponderea contractelor încheiate pe 12 luni în numărul total de contracte încheiate era de 29%”, precizează ASF. Realitatea însă nu are legătură cu vreo preferință subită a românilor pentru polițele pe 12 luni, ci pe o înțelegere între companiile de asigurări, care au majorat foarte mult prețurile pentru polițele cu valabilitate de șase luni, apropiindu-le valoarea de cele pe un an. Astfel, românii au fost efectiv obligați să încheie contracte pe un an, căzând masiv victime ale falimentului programat al Euroins, fără ca ASF sau Consiliul Concurenței să fi luat vreo măsură.
Daunele la Euroins mai au de așteptat
Fondul de Garantare a Asiguraților a aprobat suma de circa 151 milioane lei pentru plata daunelor RCA în trimestrul I 2023, din care 142 milioane lei reprezintă plățile efectuate pentru segmentul RCA ca urmare a falimentului societății City Insurance, ceea ce înseamnă că daunele pe RCA-ul de la Euroins mai au de așteptat. În România, cele mai multe tipuri de asigurări sunt polițele RCA, 63,85%, asigurarea CASCO, 16,71%, asigurări de incendiu și alte calamități naturale, 7,22% și asigurări de sănătate, 3,8%. O vulnerabilitate a pieței de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii față de principalele clase de asigurare, cât și din punctul de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piață deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare, consideră ASF. ”Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto (clasa A3 – CASCO și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA) s-a situat la 3,2 miliarde lei în trimestrul I 2023, din care 24% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativă, iar 76% reprezintă subscrieri aferente asigurărilor auto obligatorii. Gradul de concentrare este ridicat atât pe piața asigurărilor auto facultative (CASCO), cât și pe cea aferentă asigurărilor auto obligatorii (RCA). Astfel, primele 3 societăți de asigurare pe segmental CASCO însumează o cotă de piață de 75% din perspectiva volumului de prime brute subscrise. Primele 3 societăți pe piața RCA dețin o cotă cumulată de 67% din portofoliul de asigurări RCA din România”, se mai arată în raportul ASF.
National