AVC,IN TOPUL CAZURILOR DE DECES SI DIZABILITATE!

  • Postat în Fapt divers
  • la 07-10-2017 08:54
  • 465 vizualizări
AVC,IN TOPUL CAZURILOR DE DECES SI DIZABILITATE!
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

Acordarea de îngrijiri medicale pacienților cu accidente vasculare cerebrale este o misiune riguroasă și, în același timp, complicată, potrivit lt. col. dr. Dragoș Nedelescu, medic specialist Recuperare Medicină Fizică și Balneologie de la Spitalul Militar Central „Carol Davila“, citat de Agerpres.

„AVC-ul reprezintă a treia cauză de mortalitate în România, după cancer și bolile cardiovasculare. Impactul bolilor cerebro-vasculare este de așteptat să crească în deceniile următoare, ca urmare a schimbărilor structurii demografice“, arată dr. Nedelescu.
Pentru reabilitarea precoce post-AVC este nevoie de o echipă multidisciplinară.
Potrivit acestuia, AVC este o boală care determină costuri semnificative la nivel uman și material, atât pentru pacient și familia lui, cât și pentru societate.
„Pornind de la costurile umane, este important de știut că AVC este în topul cauzelor de deces și dizabilitate. Anual, se produc în lume aproape 16 milioane de AVC-uri inițiale (nerecidive), care cauzează un total de 5,7 milioane de decese. Din pacienții care au suferit un AVC, 15-30% rămân cu cel puțin o dizabilitate permanentă. Este foarte important ca reabilitarea după un accident vascular cerebral să se producă precoce. Conceptul actual impune ca reabilitarea să înceapă în ziua în care s-a produs accidentul vascular. În ceea ce privește intensitatea și durata recuperării medicale, în prezent, tendința este de a fi crescute. Totuși, momentul optim de debut al recuperării este incert. Susținătorii terapiei precoce citează dovezi ale neuroimagisticii funcționale și studii pe animale, care definesc perioada preinfarct ca fiind momentul crucial de debut al recuperării. Inițierea precoce a recuperării este o componentă-cheie a îngrijirilor medicale, dar nu există un consens în definirea «terapiei precoce». Studiile care compară inițierea «precoce» și «tardivă» a recuperării au raportat ameliorarea prognosticului dacă terapia este începută în primele 20-30 de zile. Multe dintre complicațiile imediate ale AVC – TVP, leziunile cutanate, apariția contracturilor, constipația și pneumonia de stază – sunt legate de imobilizare. Astfel, mobilizarea pacientului este o componentă fundamentală a recuperării precoce“, explică medicul.


Din categoria:Politica

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente