Azi in istorie: 9 august 1936. Kee-Chung Sohn,invingator in maratonul Olimpiadei de la Berlin

  • Postat în Personal
  • la 09-08-2017 17:23
  • 541 vizualizări

Kee-Chung Sohn (coreeană, 29 august 1912 - 15 noiembrie 2002) este primul coreean care a câștigat medalia de aur la maraton la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936 ca membru al delegației japoneze, Sub numele de Kitei Son, care este pronunția japoneză a hanjiei (Caracterul chinezesc) care alcătuiesc numele său.
Născut la Siniju, provincia Pyongan de Nord, Sohn a fost educat la Liceul Yangjeong (양정 고등학교) și la Universitatea Meiji din Japonia, pe care au absolvit-o în 1940.
Între 1933 și 1936, el a condus 13 maratoane și a câștigat 10 dintre ele. El a stabilit cel mai bun timp al lumii de 2:26:42 pe 3 noiembrie 1935, care a durat aproximativ 10 ani până când stagiarul său Yun-Bok Suh a câștigat maratonul Boston din 1947 cu un nou record mondial...

La Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, Coreea a fost ocupată de Japonia ca o colonie de facto. Sohn a fost forțat să concureze pentru echipa japoneză folosind numele japonez adoptat de Kitei Son, pronunția japoneză a hanja (Caracterul chinezesc) care îi compune numele.
Ca naționalist, Sohn a refuzat să-și semneze numele în limba japoneză și a semnat doar numele său coreean și chiar a schițat forma Coreei pe lângă semnăturile sale.
Atunci când intervievatorii l-au întrebat despre țara sa, el ar clarifica faptul că Coreea era țara-mamă. La ceremonia de medalie, Sohn a fost coplesit de emoție și a avut lacrimi pentru drapelul Japoniei ridicat și imnul național japonez cantat. Japonia a fost oficial creditată cu aurul lui Sohn și bronzul lui Nam în numărul său de medalii de la Jocurile Olimpice de vară din 1936.
Trei zile mai târziu după cursa de la Maraton, unul dintre ziarele coreene, Dong-a Ilbo, a publicat o fotografie a lui Sohn la ceremonia depremiere, dar a modificat imaginea pentru a scoate drapelul japonez din uniforma lui Sohn. Acest act a enervat regimul japonez care a închis 8 persoane legate de ziar și a suspendat operațiunile publicației timp de nouă luni.
Sohn și-a petrecut restul carierei, antrenând alți alergători notabili