Băile Olănești

Băile Olănești este un oraș – Județul Vâlcea, Oltenia- pe valea Olăneștiului, afluent al Oltului, înconjurat de munții Gherea, Folea și Caprareata din Carpații Meridionali.

Dintre stațiunile balneoclimaterice din România, Băile Olănești are cele mai multe izvoare naturale. În stațiune se găsesc peste 35 de surse hidrominerale – izvoare naturale dar și puțuri și galerii. Dintre acestea, 15 izvoare minerale sunt captate pentru cura internă, iar pentru cura externă (balneare) sunt folosite două izvoare minerale și patru sonde cu apa minerală.

Apele minerale de la Olănești sunt menționate prima oară într-un hrisov din 1760 și sunt denumite „ape tămăduitoare”. Acestea își capătă renumele și datorită conducătorului revoluției din 1821, Tudor Vladimirescu, care se retrăgea adeseori pe moșia Olăneștilor.

În 1868 dr. Carol Davila, împreună cu chimistul Bernath Lonway, fac analiza chimică a apelor, și în urma rezultatelor, se ridica aici primele stabilimente de tratament.

În 1873 Băile Olănești intra în atenția lumii, când apele locului sunt premiate la diferite expoziții în Europa, fiind comparate cu tratamentele de la Baden- Baden, Karlovy- Vary si Aix de Bains.

În 1969, o rupere de nori pe versant a dus la formarea unui torent care a îngropat o serie de izvoare. În următoarea perioadă, izvoarele au fost dezgropate și amenajate. Stațiunea s-a dezvoltat semnificativ de atunci, chiar și în ultimii ani fiind construite numeroase clădiri pentru turiști.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente