Bihorul model de bune practici in raporturile interetnice

  • Postat în Mass Media
  • la 02-06-2025 09:14
  • 29 vizualizări
Bihorul model de bune practici in raporturile interetnice
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Oradea Info - Stiri Oradea, informatii, evenimente din Oradea

Experți din Serbia, Moldova și Ucraina învață despre incluziune și integrare în județul Bihor

Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (FIRISPSC), prin Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene al Universității din Oradea, organizează în perioada 2–13 iunie 2025 stagiul de pregătire „Traineeship on Societal Resilience in the Border Area. Diversity, Integration and Inclusion in Bihor County”.

Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului „Jean Monnet – Identity, Security and Inclusivity in border areas of South East Europe”, finanțat de Comisia Europeană prin programul EUROINCLUS (Proiect: 101127601) și coordonat de prof. univ. dr. habil. Mircea Brie, directorul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene.

Deschidere oficială în prezența conducerii Universității din Oradea

Deschiderea oficială a avut loc luni, 2 iunie, în Sala Consiliului de Administrație a Universității din Oradea, în prezența prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș – prorector al instituției, prof. univ. dr. habil. Karla Barth – decanul Facultății de Științe Soci-Umane și prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa – decanul FIRISPSC.

Participanți din trei țări și trei domenii-cheie

Grupul țintă este format din 18 stagiari, provenind din Republica Serbia, Republica Moldova și Ucraina, câte șase din fiecare stat. Aceștia sunt specialiști în domeniul academic, administrația publică și societatea civilă, fiecare țară fiind reprezentată echilibrat în cele trei sectoare.

„Stagiarii selectați provin, câte doi, din următoarele domenii: zona academică, administrație publică și societate civilă”, a declarat prof. univ. dr. habil. Mircea Brie.

Formare în România și replicare locală în țările de origine

Stagiul include două componente distincte. În prima etapă, desfășurată în România, participanții iau parte la un program intensiv de formare, care include vizite de studiu la instituții ale minorităților din județul Bihor: școli, biserici, ONG-uri, instituții culturale și alte entități relevante pentru tema incluziunii și diversității.

În a doua etapă, care va avea loc în fiecare dintre țările participante, stagiarii vor organiza ateliere locale de conștientizare, sub supravegherea experților din proiect.

„Aceste ateliere tematice au scopul de a multiplica și spori expertiza grupurilor țintă și se vor desfășura cu cel puțin 25 de participanți, reprezentanți ai autorităților locale, ai sectorului academic și ai societății civile din acele țări”, a explicat prof. univ. dr. habil. Mircea Brie.

Model de bune practici din zona româno-maghiară

Inițiativa vizează transferul de expertiză dintr-un context regional validat către țările vecine ale Uniunii Europene.

„Activitățile propuse pentru grupul țintă sunt dedicate acordării de instrumente de stagiu și reziliență societală pentru dezvoltarea unui cadru adecvat transferului de expertiză, de la un model validat de incluziune și integrare din zona de frontieră româno-maghiară, către statele din imediata vecinătate a UE”, a completat prof. univ. dr. habil. Mircea Brie.