Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Ploiești, că discuția legată de existența unui stat paralel i se pare ”o glumă destul de proastă”, arătând că este o invenție a unor persoane care vor să acapareze toată puterea.
Întrebat care este părerea sa despre discuția privind ”statul paralel”, Iohannis a răspuns:
”Este o glumă destul de proastă asta cu statul paralel. Sper ca românii să înțeleagă că nu există statul paralel (…) Există însă persoane care vor să acapareze toată puterea și care se victimizează”.
În ce privește acuzațiile care i se aduc în rezoluția PSD privind statul paralel, Iohannis consideră că un comportament ca al social-democraților este ”la marginea democrației”. ”Este o abordare fundamental greșită. Cu astfel de rezoluții, se situează singuri la marginea unui compotament democratic”, a declarat președintele.
De asemenea, președintele Iohannis a spus că nu se teme de o posibilă suspendare.
”Nu mă tem de o suspendare, nu m-am temut niciodată. Nu există niciun temei și nu cred că românii își doresc așa ceva.”, a afirmat șeful statului.
Întrebat de jurnaliști pe tema modificărilor la Codul Fiscal, președintele a spus că dacă Guvernul consideră că e nevoie schimbări, atunci să ia măsuri corective.
”Așa zisa revoluție fiscală e un concept impus de PSD și pus în practică de Guvern. Dacă ei sunt hotărâți să meargă înainte cu aceste schimbări sigur e nevoie de anumite măsuri corective.”, a declara Iohannis.
”În ceea ce privește legile Justiției este foarte bine că se lucrează la Parlament și seara și dimineața. Important este ca rezultatul să fie unul rezonabil. Sunt îngrijorat că se poate constata cu ușurință un dialog al surzilor între ce care promoveaă schimbările legislației specifice și sistemul care ar trebui să pună apoi în practică aceste măsuri. Cred că ar fi momentul în ceasul al 12-lea, ca parlamentarii să înțeleagă nevoia unor consultri reale, cu toți factorii implicați. Dacă tot trebuie schimbată legislația, să fie făcut doar ceea ce e necesar.”, a mai spus Președintele.
Despre vizita lui Tillerson și achiziția de rachete Patriot
Lipsa de cvorum din Comisia de Apărare în care s-a discutat despre proiectul de lege privind achiziția rachetelor Patriot a fost ”o abordare nepotrivită”, dar se bucură că situația a fost corectată, transmite corespondentul, a spus Iohannis.
Întrebat, miercuri, la Ploiești, dacă există o legătură între faptul că proiectul privind achiziția de rachete Patriot a trecut abia după vizita secretarului de stat Rex Tillerson, Klaus Iohannis a declarat că nu știe dacă există o legătură între cele două evenimente, dar că a fost ”neplăcut surprins” de lipsa de cvorum din Comisie.
”Nu știu dacă există o legătură între cele două evenimente, dar pot să vă spun că am fost foarte neplăcut surprins când într-o comisie a Parlamentului trebuia discutată o problemă vitală pentru securitatea națională și un anumit grup de parlamentari pur și simplu a considerat că nu este cazul să meargă acolo. O abordare, totuși, nepotrivită și cred că și-au dat seama și domniile lor că a fost nepotrivită. Au corectat-o între timp, a trecut prin ambele Camere și imediat ce va ajunge la mine această lege o să fie promulgată și o să mergem mai departe”, a spus Klaus Iohannis.
De ce îi invită pe Dragnea și Tăriceanu la Cotroceni, de Ziua Națională
Președintele a decis să îi invite pe șefii celor două Camere ale Parlamentului, la manifestările de Ziua Națională, de la Cotroceni, după ce a constatat că oamenii își doresc ”bună înțelegere” între cei care conduc statul.
Întrebat de ce s-a răzgândit în privința invitațiilor transmise persoanelor cu probleme penale la Cotroceni, de Ziua Națională, Klaus Iohannis a declarat că a constatat că oamenii își doresc ”bună înțelegere” între cei care conduc statul.
”Anul trecut, într-adevăr, nu am invitat pe toată lumea, fiindcă am vrut să subliniez că există oameni care au probleme care, după părerea mea, sunt foarte mari. Însă am constatat, în același timp, că oamenii își doresc ca la conducerea statului să existe o bună înțelegere. Chiar dacă nu întotdeauna este posibilă această bună înțelegere, anul acesta, de Ziua Națională, am hotărât să invit oamenii după funcții, după merite”, a răspuns Klaus Iohannis.
Acesta a explicat că a luat lista de protocol ”așa cum există ea” și a invitat ”pe toată lumea”, între cei invitați fiind și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Dragnea trebuia să demisioneze. Vă dați seama ce întrebări primesc de la alți șefi de stat
Președintele este de părere că Liviu Dragnea ar fi trebuit să demisioneze.
Iohannis a spus că este întrebat de alți președinți de situația în care se află al doilea și al treilea om în stat din punct de vedere penal.
„Cred că trebuie să demisioneze. Trebuia nici să se nu ajungă acolo. Acest tip de circ cu victimizări nu fac bine. Iți pui mâinile în cap și te gândești ce se întâmplă acolo. Vă dați seama ce întrebări interesante primesc de la alți șefi de stat. Lumea nu înțelege cum s-a putut ajunge aici și cum românii tolerează o asemenea abordare în fruntea statului. Nu mă simt stânjenit, dar nu pot să evit aceste întrebări și chiar dacă găsesc explicații care țin de statul de drept e totuși neplăcut cum e posibil ca numărul doi și trei în stat să fie implicați în cercetări penale”, a declarat miercuri, la Ploiești, președintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a participat miercuri la dezbaterea intitulată „Oraşele României, la 100 de ani de la Marea Unire. Un viitor smart pentru Ploieşti”.
Din categoria:Politica