Care este istoria cărților ne întrebăm absolut toți. Cărțile sunt cel mai bun medicament, îi protejează pe oameni împotriva demenței și a bolii Alzheimer, iar cititul înseamnă putere.
Care este istoria cărților ne întrebăm absolut toți. Cei care citesc au clar mai multe șanse să reușească în viață, să fie mai respectați. Cărțile sunt universuri cu multiple aplicații, pot fi educative, pot fi informative, sau prezintă povești care sunt de mare folos tuturor, pentru a avea o viață mai lină. Prin definiție, o carte este o publicație tipărită, sau sub formă electronică, ebook, neperiodică, care trebuie să aibă minim 49 de pagini, fără a include coperțile.
Unde s-au născut cărțileOriginile cărții se află
în regiunea istorică situată între râurile Tigru și Eufrat, adică în vechea Mesopotamie, unde sumerienii utilizau diferite suporturi cum ar fi tăblițe de argilă, fildeș, lemn sau alte materiale pentru scriere, scrie Ziarul ”Quadratin”. Apoi, cărți au fost create în Egipt, pe papirus, a doua formă de carte din istorie. Folosirea papirusului s-a extins în Grecia și apoi la Roma. O nouă revoluțieScrierea pe papirus a înlocuit sub formă de sul a ajutat la transmiterea cunoștințelor prin intermediul suporturilor, cunoștințe, discrusuri, poeme, învățături filosofice, care până atunci se transmiteau doar oral. La Roma, cartea a suferit o nouă revoluție, papirusul fiind înlocuit cu codexul de pergament, care prezenta avantajul că se putea scrie pe ambele fețe.
Prima carte tipărită
Prima carte tipărită a fost Biblia, în 1440 sau1454, de inventatorul german al tiparului, Johannes Gutenberg. Tipărirea pe plăcuțe mobile s-a făcut și prin tehnica xilografică în China. Cu această tehnică, prima carte tipărită din istorie a fost ”Sutra de diamant”, realizată de chinezi în 868. Este textul cel mai vechi păstrat până astăzi.
De ce este serbată cartea la 23 aprilie
UNESCO a decis ca 23 aprilie să fie Ziua Mondială a Cărții, fiindcă la 23 aprilie 1616 a murit William Shakespeare, cel mai important scriitor de limbă engleză. Cu câteva ore înainte a murit și Miguel de Cervantes Saavedra, cel mai important scriitor de limbă spaniolă. În aceeași zi a murit și Inca Garcilaso de la Vega, unul din marii scriitori ai secolului de aur din literature spaniolă. Sper că v-a plăcut istoria cărților