Zilele trecute, o știre trecea aproape neobservată printre atâtea subiecte de cancan: la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș (CJASTM) a fost numit, prin delegare, un nou președinte-director general, Carmen Stoica, aceasta urmând să asigure interimatul la conducerea instituției până la organizarea unui nou concurs.
„Cine să mă recomande? Vocea și talentul meu…”
Toate bune și frumoase, doar că se pune întrebarea: ce o recomandă pe doamna cu pricina să ocupe, fie și ca interimar, o asemenea funcție importantă în sistemul de sănătate? Păi în afară, eventual, de vocea și talentul ei – vă amintiți, probabil, celebra replică din filmul „Brigada Diverse la munte și la mare” (cei mai tineri pot căuta pe internet…) -, pe doamna Stoica nu o recomandă nimic din punct de vedere profesional.
Criteriile prevăzute expres de legislația în vigoare au fost încălcate flagrant cu ocazia acestei numiri. Astfel, conform art. 92, din Legea 188/1999 (actualizată) privind Statutul funcționarilor publici, „exercitarea cu caracter temporar a unei funcții publice de conducere vacante sau temporar vacante se realizează prin promovarea temporară a unui funcționar public care îndeplinește condițiile de studii și de vechime în specialitatea studiilor pentru ocuparea funcției publice”. Iar conform art. 4 din Ordinul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 799/2015, printre condițiile specifice pentru ocuparea postului de președinte-director general al Casei Județene de Asigurări, se numără și vechimea în specialitate de minimum 7 ani (demonstrată printr-o copie legalizată a carnetului de muncă sau orice alt înscris doveditor în acest sens), precum și activitatea desfășurată în funcții de conducere de minimum 5 ani.
Acumulare de vechime după modelul lui Făt-Frumos din lacrimă
Luând în considerare aceste cerințe ale legii, suntem foarte curioși cum a acumulat doamna Carmen Stoica șapte ani de vechime la Casa de Asigurări, când dumneaei s-a angajat doar în 2013 la această instituție. Să fi făcut doamna cu pricina vechimea necesară pe modelul lui Făt-Frumos din lacrimă, care creștea într-o lună cât alții într-un an?!
Mai mult, din informațiile pe care le deținem, doamna cu pricina a lucrat în departamentul Resurse umane al instituției, gestionând așadar cel mult dosarele de personal ale angajaților și, în nici un caz, extrem de importantele programe și subprograme naționale de sănătate. Deci nu doar vechimea îi lipsește doamnei respective, ci și „specialitatea”…
De asemenea, suntem curioși ce funcție de conducere a ocupat vreme de cinci ani doamna Stoica, din moment ce, în schema de personal de la CJASTM, a figurat de la angajare până la numirea ilegală de săptămâna trecută, doar cu funcția de consilier superior și atât.
Iar până în ziua angajării la CJASTM, Carmen Stoica nu s-a întâlnit în nici un moment al parcursului său profesional cu vreo funcție de conducere, așa cum rezultă din datele pe care am reușit să le găsim accesând internetul, fiindcă, evident, pe site-ul instituției nu există nici un curriculum vitae.
Aterizare forțată: de la aeroport, la… casa de asigurări
Așadar, de pe un site specializat, am aflat următoarele: doamna Carmen Stoica este licențiată în limbi străine (engleză și italiană), are un master în management și marketing, are un atestat de traducător autorizat pentru limba engleză și a fost vreme de 16 ani și cinci luni (iunie 1996 – octombrie 2012) purtător de cuvânt la Aeroportul Internațional „Traian Vuia” din Timișoara.
Concluzia e evidentă: doamna Carmen Stoica n-avea cum să fie numită, în mod legal, într-o funcție atât de importantă precum cea de președinte-director general la CJASTM! Și, totuși, iată că, în continuare, legea nu are absolut nici o valoare în România, sistemul PCR (pile – cunoștințe – relații) rămâne de neclintit, atât într-un guvern politic, cât și într-un guvern tehnocrat, iar salturi halucinante în carieră – în cazul de față, de la purtător de vorbe în aeroport la președinte-director general al casei județene de asigurări! – se vor petrece, într-o veselie, și în continuare.
Detalii din culise
Evident că, și în acest caz, avem de-a face cu o mișcare strategică, fiindcă nimeni nu încalcă legea doar așa, de amorul artei, fără să aibă vreun interes. Bine, bine, dar care să fie explicația pentru care un funcționar obscur să fie numit într-un asemenea post cu greutate, vă întrebați, nu-i așa? Fără a avea pretenția că deținem adevărul absolut, suntem, însă, în măsură să vă mai furnizăm câteva detalii.
În primul rând, ceea ce nu apare în mod vizibil pe internet este amănuntul că doamna Carmen Stoica a lucrat, o scurtă perioadă, în iarna lui 2014, la biroul europarlamentarului Cristian Bușoi, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în perioada iunie 2013 – februarie 2014.
Apropo de Cristian Bușoi și de biroul său de europarlamentar, tot acolo a activat, prin 2009-2010, și un protagonist al tabloidelor bucureștene, Tudor (Tudy) Ionescu, fost iubit al Oanei Zăvoranu și recent viceprimar pentru doar patru zile al Bucureștiului…
Toți oamenii (ex)președintelui
Dar să lăsăm cancanul și să redevenim serioși. Nu credem că suntem departe de adevăr dacă susținem că numirea doamnei Stoica în funcția de președinte-director general al CJASTM este strâns legată de influența pe care actualul șef al PNL București, Cristian Bușoi, o are în sistemul de sănătate. De fapt, în sistem.
În acest context, vă prezentăm un pasaj interesant de pe site-ul personal al lui Bușoi: „În cele 7 luni, cât am fost preşedinte al Casei (…) a fost înfiinţată Direcţia Generală de Monitorizare, Control şi Anti-fraudă din cadrul CNAS, ca metode de cheltuire eficientă a banilor şi eliminare a fraudelor”.
OK, omul susține că a revoluționat sistemul de sănătate, dar uită să menționeze pe cine a numit drept coordonator regional al respectivei direcții anti-fraudă: pe bunul său amic Cristian Careba, trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru conflict de interese, conflict de interese în formă continuată, complicitate la înşelăciune în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată, toate acestea comise – susțin procurorii – în timpul mandatelor de președinte-director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, respectiv de coordonator regional al direcției antifraudă a CNAS înființată de Bușoi.
Mult scandal la CNAS
De Casa Națională de Asigurări de Sănătate s-a vorbit mult și în urmă cu câteva luni, după comunicatul DNA care a anunțat că sunt urmăriți penali doi foști președinți ai CNAS, un vicepreședinte și mai mulți directori ai instituției, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.
În momentul de față, CJASTM este condusă de o persoană care nu îndeplinește condițiile cerute de legeCând sunt mulți bani în joc – iar în sistemul de sănătate sunt destui -, tentațiile sunt multiple, iar riscurile, pe măsură… Doar că, din câte se pare, ilegalitățile continuă să se producă, fără nici o reținere, la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar pe una dintre ele tocmai v-am prezentat-o în articolul de față.
O fostă purtătoare de cuvânt nu are vorbele la ea…
Am încercat să obținem un punct de vedere și din partea doamnei Stoica, însă – ciudat pentru un fost purtător de cuvânt – dumneaei s-a ascuns în spatele proverbului „Tăcerea e de aur”, preferând să poarte cu noi un dialog prin intermediul… purtătorului de cuvânt al CJASTM.
Bine, dialog e impropriu spus pentru că, la rândul său, acesta ne-a rugat să îi trimitem pe e-mail întrebările, care urmau să ajungă apoi la… București, de unde să ne parvină în cele din urmă un răspuns.
De ce ar fi nevoie de un circuit ca la Formula 1, când întrebările pe care i le-am pus doamnei Carmen Stoica se refereau strict la viața și opera dumneaei?! Adică trebuia să întrebe Bucureștiul unde a lucrat până să se angajeze la CJASTM și dacă are sau nu vechime în specialitate sau o experiență într-o funcție de conducere?!
În fine, am lăsat de la noi și am trimis mail-ul solicitat, în care am transmis, printre altele, următoarele: „Din datele noastre nu rezultă că doamna Carmen Stoica îndeplinește criteriile legale pentru ocuparea – fie și doar prin delegare – a funcției de președinte-director general al CJASTM.
Evident, dacă datele noastre sunt eronate, vă rugăm să ne precizați acest lucru și să ne prezentați datele reale care confirmă legalitatea numirii doamnei Stoica în funcția respectivă”.
Metoda asta, cu trasul de timp, este una clasică, evident că n-am primit nici o lămurire de la București sau de aiurea, însă avem și noi un proverb pentru președintele-director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, instalat ilegal în această funcție: „Și tăcerea e un răspuns”…
O protejată a europarlamentarului Cristian Buşoi nu s-a mai prezentat, joi, la proba scrisă pentru ocuparea postului de preşedinte-director general la Casa de Asigurări de Sănătate Timiş – CJAS TM, după ce Cotidianul.ro a solicitat conducerii CNAS Bucureşti să verifice corectitudinea datelor înscrise în dosarul de concurs al candidatei.
Carmen Anda Stoica ar fi trebui să susţină, joi, proba scrisă în cadrul concursului organizat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru ocuparea funcţiei de preşedinte-director general la CJAS Timiş. Ea a trecut de ”proba” dosarului, acesta fiindu-i admis cu toate că n-ar fi conţinut date exacte privind, cel puţin, două dintre condiţiile obligatorii impuse candidaţilor prin Ordinul preşedintelui CNAS 799/2015. Este vorba de vechimea în specialitate şi cea în funcţii de conducere, condiţii care au ca durată minimă şapte, respectiv cinci ani.
”Cei care s-au ocupat de verificarea dosarelor candidaţilor susţin că doamna Stoica îndeplineşte condiţiile pentru a participa la concurs. Eu o să verific solicitarea Dumneavostră şi o să vă răspund, în scris, conform legii. Doamnei respective i-am reziliat, începând cu data de 3 mai, contractul de mandat prin care s-a aflat la conducerea Casei de asigurări din Timiş. Nu pot restrânge, însă, dreptul oricărei persoane care îndeplineşte condiile impuse să participe la concurs. Oricum, de puţin timp de când am preluat conducerea CNAS Bucureşti am primit o seamă de sesizări şi plângeri în legătură cu situaţia de la Timişoara, drept pentru care am dispus Corpului de control să înceapă o verificare acolo chiar de vineri dimineaţă”, a declarat, miercuri, pentru Cotidianul, Marian Burcea, preşedintele-director general al CNAS Bucureşti. A doua zi, Carmen Anda Stoica nu s-a mai prezentat la examen. ”Surpriză. Ieri, pentru postul de la Timişoara s-a prezentat doar un singur candidat. Doamna Stoica nu a mai susţinut proba scrisă”, a declarat Burcea.
Carmen Anda Stoica a ocupat, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, un post de consilier la Cabinetul europarlamentarului Cristian Buşoi, pentru ca ulterior să fie angajată pe o funcţie de execuţie la departamentul Resurse umane din cadrul CJAS Timiş. După nici doi ani, Stoica devine preşedinte-director general al casei timişene de asigurări de sănătate. Decizia conducerii CNAS Bucureşti avea la baza unui contract de mandat, încheiat între cele două părţi, pentru că cea despre care presa locală, din Timişoara, spunea că este protejata liberalului Cristian Buşoi nu îndeplinea condiţiile pentru o numire interimară. Surse bine informate, din justiţie, vorbesc despre faptul că Stoica a fost ajutată să preia conducerea CJAS Timiş de către Buşoi, fost preşedinte al CNAS Bucureşti şi fost coleg de şcoală cu soţul acesteia. În ecuaţie ar fi intrat şi Cristian Careba, trimis în judecată, în anul 2015, pentru conflict de interese, înşelăciune, spălare de bani şi alte fapte, dar care la vremea respectivă îndeplinea funcţia de şef al Direcţiei de Audit Public Intern de la CNAS Bucureşti, acolo unde a fost numit tot de Cristian Buşoi. Anda Carmen Stoica nu a negat perioada în care a fost consilieră la cabinetul europarlamentarului Buşoi, dar a negat vreun ajutor venit din partea acestuia.
Din categoria:Politica