Castelul Bran

Prima atestare documentară a Castelului Bran este datată din 19 noiembrie 1377, atunci când regele Ludovic I al Ungariei ( 1342-1382) confirmă sașilor din Scaunul Brașovului, dreptul de a ridica „o nouă cetate de piatra” la Bran.

În anul 1395 castelul a fost folosit ca bază strategică pentru o incursiune în Țara Românească, în favoarea lui Mircea cel Bătrân, de către Sigismund de Luxemburg, împărat german și rege al Ungariei. În 1407, acesta îl împuternicește pe Mircea să conducă castelele Bran și Bologa. Astfel, până în 1419, Branul rămâne sub autoritatea Tării romanești. În 1427, Castelul Bran trece în proprietatea coroanei Ungariei, cea care a finanțat lucrările de extindere și de fortificare.

În 1920 Regina Maria a României, primește castelul în dar de la Consiliul Orășenesc Brașov, în semn de recunoștință față de contribuția acesteia la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. După ce l-a amenajat, Regina l-a lăsat moștenire fiicei ei, principesa Ileana. În 1948, după expulzarea familiei regale, Castelul Bran a trecut sub tutela statului roman, fiind abandonat. Începând cu 1956, castelul – amenajat ca muzeu de istorie și artă feudala- a fost deschis vizitelor publice. Între anii 1987 – 1993 castelul este restaurat, după care se redeschide și intră în circuitul turistic.

În 2006 castelul Bran este retrocedat moștenitorilor din familia Hasburg, care intră în posesia lui abia trei ani mai târziu. Pentru a redeschide muzeul, moștenitorii principesei Ileana au remobilat castelul cu obiecte din colecția personală. Dintre acestea, cele mai prețioase sunt coroana, sceptrul și un pumnal de argint care au aparținut Regelui Ferdinand, un acoperământ al patului Reginei Maria, o fotografie-portret a Principesei Ileana cu semnătura acesteia, etc.

Castelul Bran – situat intre Munții Bucegi și Piatra Craiului, la 30 km de Brașov -este cunoscut în întreagă lume datorita legendei lui Vlad Țepeș, deșii istoricii spun că niciodată acesta nu a locuit la Bran. Mitul lui Dracula – subiectul faimoasei cărți al lui Bram Stocker- a făcut înconjurul lumii făcând din Castelul Bran cel mai vizitat obiectiv turistic din tara noastră.

În curtea Castelului este amenajat un muzeu al satului unde țăranii din zonă prezintă diferite meșteșuguri, iar în perioada Halloween-ului Castelul Bran este vizitat îndeosebi de turiști americani și englezi.

Peisajele splendide ce încadrează castelul sunt iubite de către vizitatori, iar zona Bran- Moeciu a înflorit odată cu castelul.

De asemenea, la o distantă de 8 kilometri de Moeciu este Cheile Grădiștei, complex turistic construit între munți. Iarna se poate schia, iar pentru iubitorii de alpinism s-a deschis un parc cu diferite trasee.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente