In trafic, responsabilitatea este foarte importanta pentru orice sofer. O clipa de neatentie, o miscare neinspirata sau o cat de mica abatere poate duce usor la un accident nedorit. De exemplu, unele persoane isi pierd rabdarea si incalca legea, realizand depasiri in zone delicate, apasand pedala de acceleratie prea mult sau fortand trecerea pe galben-rosu la semafor.
Conform ultimelor studii realizate de Uniunea Europeana, accidentele rutiere au crescut considerabil in ultimii ani, excluzand perioada de pandemie atunci cand numarul a fost redus substantial datorita restrictiilor impuse de stat. De aceea este important sa fii prudent si sa respecti legea pentru a evita un incident neplacut care iti poate consuma mult timp si bani in cazul in care nu ai toate actele in regula. Polita RCA este obligatorie conform legilor in vigoare pentru a circula pe soselele nationale, putand fi in acest fel despagubit in cazul unui accident pentru a-ti repara autovehiculul.
In functie de gravitatea impactului, o masina poate fi considerata dauna totala. Vorbim in continuare despre ce inseamna de fapt acest lucru si cat de avariata trebuie sa fie o masina pentru a fi considerata dauna totala.
Ce insemana dauna totala?
Pentru ca un autovehicul sa fie declarat dauna totala, acesta trebuie sa fie evaluat de catre asigurator in vederea stabilirii tuturor costurilor pentru reabilitare. In acest fel se vor calcula costul total al manoperei realizate de un service autorizat, cat si piesele avariate, efectuandu-se ulterior o comparatie a valorii cu o masina noua, precum cea in cauza.
Daca valoarea reparatiilor depaseste 75% din valoarea de piata a vehiculului, atunci acesta va fi declarat dauna totala. Este bine de retinut faptul ca regula se aplica atat in cazul asigurarilor RCA, cat si CASCO.
In acest sens, valoarea propriu zisa la care se va lua decizia de a admite dosarul de dauna totala se va realiza dupa urmatorul exemplu:
Valoarea masinii noi de la reprezentanta este de 10.000 Euro, urmand sa se calculeze uzura care poate scadea cu aproximativ 55% din valoarea ei daca parcurgi aproximativ 15.000 km anual, ramanand cu valoarea actuala a autovehicului tau de 4.500 Euro.
In acest fel calculul se va realiza dupa aceasta suma si de multe ori dosarele de dauna sunt aprobate datorita valorilor mici ale masinii in cazul unui accident mai grav.
Ce se intampla cu masina dupa ce a fost declarata dauna totala?
Dupa finalizarea procesului de constatare si aprobarea dosarului de dauna totala, proprietarul masinii poate sa vanda pe cont propriu autovehiculul pentru reciclarea pieselor si a partilor neafectate. Exista si optiunea ca asiguratorul sa se ocupe de vanzarea masinii, insa suma pe care posesorul o primeste va fi intre 0.1 si 25% din valoarea componentelor.
Daca nu ai fost vinovat pentru producerea acestui accident si detii o polita RCA valabila, te vei putea bucura de o masina de schimb pana la finalizarea dosarului de dauna totala. Pentru acest lucru, va trebui sa oferi toate actelele necesare si solicitate de catre asigurator si sa completezi o cerere tip pentru a beneficia de o masina in cel mai scurt timp.
Este important sa cunosti toate datele in cazul unui incident neprevazut pentru a putea fi informat corect asupra tuturor lucrurilor care trebuie realizate si modul in care va fi gestionata situatia. Aici pe blogul Romasig poti gasi de fiecare data informatii utile, stiri noi si modificari ale codului rutier pentru a putea circula de fiecare data pe sosea in deplina siguranta, atat din punct de vedere financiar, cat si legislativ.
Nu uita ca inainte sa pleci la drum sa verifici valabilitatea tuturor actelor, inclusiv polita RCA pentru a fi ferit de amenzi mari si de cheltuieli inutile. Astfel, iti vei proteja si familia, si economiile.