Cazanele sunt un sector din defileul Dunarii la trecerea prin Munții Carpați, cu o lungime de circa 9 km. Privelistea este spectaculoasă de-a lungul traseului, când Dunarea se îngustează și ajunge la 230 m lățime. În această zonă apa curge mai repede și atinge adâncimi de 75 metri.
Cazanele Mari (lungi de aproximativ 4 km) se află între masivele Ciucarul Mare – pe teritoriul României- și Veliki Strbac – Serbia. Pereții verticali de calcar – ce oferă o priveliste incântătoare- adăpostesc două peșteri deosebite.
Cazanele Mici (cu o lungime de aproximativ 3 km) sunt localizate între masivele Ciucarul Mic, în România, și Mali Strbac, în Serbia.
Cazanele Dunării și masivele Ciucarul Mare / Ciucarul Mic fac parte din Parcul Național Portile de Fier.
Obiective importante de-a lungul Cazanelor sunt două peșteri deosebite. Una dintre acestea se numește Peștera Veterani, locuită cu peste 4000 de ani în urmă. La Peștera Veterani nu poți ajunge decât pe apă. Grota este situată la o inaltime de cca 70 metri deasupra apei și are o lungime totală de 173 metri. Legendele locale spun că aici dacii sacrificau pasarile pe care le ofereau ca ofrandă zeilor. Ulterior, datorita pozitiei sale foarte bune de supraveghere a navigatiei pe fluviu, romanii au transformat-o într-o mică cetate pe care au numit-o „Peth”. Sute de ani mai târziu, pe la sfarsitul secolului XVII, peștera a fost folosita ca refugiu german în urma atacurilor turcești.
Săpată în versantul stâng al Dunării, tot în Cazanele Mari, se află a doua peștera, ce strabate Masivul Ciucaru Mare – Peștera Ponicova. Aceasta este declarată rezervație speologică datorită fosilelor găsite de Ursus spelaeus, a unui fragment de ceramică foarte veche, dar și a unor specii endemice.
În apropiere de Cazanele Mici, pe malul sârbesc, se află o placă memoriala veche de aproximativ 2000 de ani, Tabula Traiana. Pe ea sunt reprezentați doi delfini plutind și un vultur pe cer.
Tot în zona Cazanelor Mici, pe malul stâng al Dunării, unde adancimea fluviului este cea mai mare ( 120 metri) se află cea mai inaltă sculptură în piatră din Europa – chipul lui Decebal, ultimul rege al Daciei.
Acest proiect a fost initiat și finantat de istoricul amator Iosif Ct. Drăgan, și a durat 10 ani până s-a finalizat ( 1994-2004).
Foarte aproape de Chipul lui Decebal se află Mănăstirea Mraconia, ridicată pe locul unui fost punct de observație și dirijare a vaselor de pe Dunare. În acest loc, fluviul formează cel mai frumos defileu.
Unele izvoare istorice atestă faptul că Mănăstirea Mraconia a existat în ca de pe la jumătatea secolului XV. A fost ctitorită În 1453 (anul atestării documentare), distrusă în timpul razboiului ruso-austro-turc între 1787 și 1792, refăcuta și demolată din nou în 1968, odată cu realizarea hidrocentralei de la Portile de Fier I. În anul 1995, cu aprobarea Sfantului Sinod, se reinființează acest asezamant.