Ce fel de coaliții vom mai avea
Sondajele de opinie au înghețat într-o formă de stabilitate: PSD conduce în „clasament”, urmat de PNL și AUR. Următoarea coaliție are a fi ori PSD-PNL-UDMR, ori PSD-AUR-UDMR. Cea din urmă este cea mai puțin probabilă.
Singura necunoscută a jocului la ora actuală este gradul de erodare pe care îl va avea PSD după ce va prelua conducerea Guvernului. De aceea, pare plauzibil ca în partidul acesta să existe un curent care să dorească alegeri anticipate, mai ales că popularitatea lui Iohannis este azi teribil de mică și președintele nu poate avea forța de a se opune unor astfel de alegeri, nici autoritatea ca după alegeri să desemneze premierul de la partidul de pe locul 2.
Presiunile actuale asupra președintelui PSD nu par a fi mari în direcția anticipatelor, dar chiar această situație calmă poate ascunde epicentrul unei crize care ar putea scoate PSD de la guvernare. Ciolacu a calculat că ministrul Virgil Popescu joacă doar la „impuse” și a condiționat preluarea prim-ministeriatului de trecerea lui Popescu la „libere”.
În spatele acestui calcul sunt problemele din domeniul energiei
– cele mai importante, de altfel – și interesele austriece în
domeniu (citește „austriece și rusești”).
Negocierile secrete pentru funcționarea noului format al coaliției
PSD-PNL-UDMR au în subsolul lor (curat murdar) ori trecerea unui
pesedist la energie, ori găsirea altui penelist pentru șefia
acestui minister, dar liberalii nu au un alt austrofil. Iohannis
(prin serviciile de informații, desigur) forțează rămânerea lui
Virgil Popescu pe funcție, dar înțelege că riscă anticipatele. El
nu se teme însă decât de anticipatele prezidențiale, care nu ar
putea fi declanșate decât după eventualele anticipate parlamentare.
Nu are încredere într-un PSD revigorat după anticipate.
Cum ar arăta criza care n-ar mai putea fi rezolvată decât prin grăbirea alegerilor parlamentare? Ar fi necesară o majoritate în actualul Parlament favorabilă acestei manevre. Ea, majoritatea, nu ar putea să apară decât dacă președintele PNL ar conspira întru așa ceva și dacă partidul l-ar asculta. Puține șanse, veți zice. Mai degrabă vom avea un guvern minoritar, veți adăuga.
De acord, voi adăuga și eu, dar flerul îmi spune că serviciile de informații vor repeta scenariul de la finalul mandatelor lui Băsescu și totul se va da peste cap, mai ales că, azi, influencerul Soros este mult mai puțin influent decât era în 2014. Democrații din SUA și-au pierdut încrederea în „geniul” sorosist. Și știți de ce? Pentru că Soros nu are nicio influență în China. Nu poate fi de folos Statelor Unite la ora actuală.
Cotidianul RO