CE O NEGOCIAT PREMIERUL TUDOSE CU OAMENII DE AFACERI!

  • Postat în Fapt divers
  • la 28-10-2017 09:11
  • 452 vizualizări
CE O NEGOCIAT PREMIERUL TUDOSE CU OAMENII DE AFACERI!
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

Patronatele au convenit cu premierul Mihai Tudose ca măsurile bugetar fiscale anunțate joi de Executiv să nu fie aprobate în următoarea ședință de guvern, ci să fie amânată, deoarece există tensiune deoarece intenția a fost anunțată ”peste noapte și cu implementare peste două luni”.

”Am discutat despre principii aici, pentru că noi nu am fost pregătiți cu lucruri foarte concrete și cu calcule făcute azi-noapte. Am discutat despre necesitatea predictibilității, despre îngrijorarea mediul de afaceri și despre tensiune din mediul de afaceri atunci când se anunță lucrurile și peste noapte și cu implementare peste două luni.

Am convenit ca toate măsurile să nu intre în următoarea ședință de guvern de miercuri, să mai avem timp o săptămână pentru discuții, pentru șlefuiri și pentru calcule și să fie o ședință de guvern specială pentru aceste măsuri, vinerea viitoare”, a declarat Dragos Anastasiu, reprezentant al Coaliției pentru Dezvoltarea României.

El a mai spus că CDR va organiza o conferință de presă miercuri, în cadrul căreia va prezenta poziția oamenilor de afaceri.

”Premierul a acceptat această prelungire cu câteva zile”, a ținut să mai precizeze Dragos Anastasiu.

La întâlnire, care s-a desfășurat la Vila Lac 1, au participat, din delegația guvernamentală, printre alții, premierul Mihai Tudose și vicepremierul Marcel Ciolacu.

Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a prezentat, joi, măsurile pe care Guvernul intenționează să le aplice din 2018, printre care instituirea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro și tranferul unor contribuții în contul angajatului.

”Am să încep cu una din cele mai importante măsuri – scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%, nu doar pe veniturile de salarii, ci și pentru alte venituri, cum ar fi cele din pensii, chirii, dobânzi, activități agricole. Astfel, avem azi 4,85 de milioane de salariați care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare și care vor plăti, astfel, un impozit mic pe dobânzi.

Sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2000 de lei și care vor plăti un impozit redus pe suma care depășește acest prag de 2000 de lei. Sunt peste 500.000 de cetățeni care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din activitățile independente sau din drepturi de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnaliști. Toți românii care au închiriat o locuință, un teren sau alte bunuri vor plăti, de asemenea, un impozit redus pe chiria primită.

De asemenea, toți românii și firmele care desfășoară activități agricole vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obținute”, a anunțat ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, la începutul ședinței de Guvern.

El a mai spus că se prevede creșterea cu 60% a deducerilor personale pentru românii cu salarii mici, ceea ce înseamnă că aceștia vor rămâne cu mai mulți bani în mână după aplicarea taxelor și impozitelor.

”Pentru cei cu salariul minim suma scutită de impozit va crește de la 300 de lei la 510 lei, iar în cazul celor care au copii sau alte persoane în întreținere se mai adaugă o sumă de 160 de lei pentru fiecare copil, față de 100 de lei în prezent”, a adăugat Mișa.

O altă măsură anunțată de ministrul de Finanțe a fost reducerea contribuțiilor sociale și creșterea acestora în dreptul salariaților. ”Contribuțiile scad cu 2 puncte procentuale.

Din totalul contribuțiilor de la 39,25 plătite azi șla un salariu brut se vor reduce și vor ajunge la 37,25%. Asta înseamnă mai multe contribuții în contul salariatului. Din totalul de 22,75% contribuții plătite în dreptul firmei 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului.

În totalul din salariul brut 35% vor fi contribuții plătite de angajator în numele salariatului. Deci vor fi mai mulți bani pentru pensie și sănătate pentru angajat. Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, după transferul de 20% la salariat, scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuție care se va numi <contribuție asiguratoare pentru muncă>”, a mai anunțat ministrul de Finanțe.

De asemenea, Mișa a mai spus că va fi redus numărul de contribuții plătite în prezent de salariat și angajator, de la nouă la trei – contribuția pentru pensie – CAS, plătită pentru salariat, contribuția pentru sănătate – CASS, plătită pentru salariat, precum și contribuția asiguratoare pentru muncă, suportată de angajator.

”Scad contribuțiile pentru condițiile de pensie, pentru condiții deosebite sau speciale de muncă. Astfel, CAS pentru condiții deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29%, cu minus 2,3%. CAS pentru condiții speciale de muncă scade de la 36,3% la 33%, cu 3,3 puncte procentuale.

O altă măsură din Codul Fiscal – românii care desfășoară activități independente, de exemplu medicii, avocații, notarii, jurnaliștii, scriitorii, artiștii, nu vor mai plăti contribuții sociale raportate la sumele obținute din aceste activități. Aceste contribuții se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie”, a continuat Mișa.

El a precizat că vor fi și măsuri pentru încurajarea mediului de afaceri.

”Pentru 450.000 de firme care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro se va institui un impozit de doar 1% pe cifra de afaceri, față de impozitul de 16% pe profit, cât se plătește în prezent”, a mai spus ministrul Mișa.


Din categoria:Politica

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente