Scortisoara, coaja de culoare roscata-cenusie, este unul
dintre cele mai vechi condimente, mentionate in Vechiul Testament.
Botanistii chinezi au scris despre scortisoara cu 2700 ani inainte
de Hristos si o foloseau pentru combaterea febrei, reglarea
digestiei si problemelor specifice femeilor. Egiptenii foloseau
scortisoara, ca ingedient pentru imbalsamare.
Beneficiile uleiului esential de
scortisoara
Pentru un simplu condiment, scortisoara are
nenumarate proprietati si beneficii in ceea ce priveste sanatatea.
Nu numai ca te ajuta sa slabesti, ceea ce se rasfrange intr-un mod
pozitiv asupra starii generale a sanatatii, dar ajuta la prevenirea
diabetului de tip 2 si a bolilor cardiovasculare.
Uleiul esential de scortisoara se
obtine din arborele de scortisoara, un arbore vesnic verde,
originar din Asia ce creste mai ales in zonele cu sol umed. Poate
ajunge pana la 15 metri inaltime, are frunze verzi si flori mici
alb-galbui, care se transforma in fructe negre.
Inca din timpuri stravechi uleiul esential de
scortisoara este recomandat ca cel mai puternic antiseptic, ca
remediu in combaterea tusei, a durerilor de cap si in tratarea
racelilor. Studiile efectuate de cercetatorii japonezi au aratat ca
uleiul esential de scortisoara distruge ciupercile, bacteriile,
fungii si alte microorganisme responsabile pentru infectiile
stafilococice.
Cercetarile din ultimii ani au descoperit eficienta
uleiului esential de scortisoara in lupta cu
kilogramele.
Doamna doctor Violeta Botescu, specialist in homeopatie
si acupunctura recomanda uleiul esential de scortisoara la
echilibrarea lojei energetice pamant alcatuita din organele stomac
si splina-pacreas, prin reducerea poftei de dulce si a tulburarile
de comportament alimentar (bulimia ca si anorexia). Doamna doctor
Violeta Botescu spune ca in medicina traditional extrem-orientala
boala apare ca urmare a unui dezechilibru energetic, provocat atat
de factori externi cat si de cei interni, unde emotiile joaca un
rol foarte important. Astfel mania ataca ficatul, tristetea -
plamanul, frica - rinichiul, ingrijorarea - stomacul, bucuria
excesiva (euforia) - inima. Bineinteles ca aceste organe din punct
de vedere energetic sunt legate de alte organe cu care se afla in
cuplu. Chinezii numesc aceste asocieri loje energetice sau elemente
(apa, lemn, foc, pamant si metal).
Daca te ingrasi datorita poftei de dulce si a exceselor
alimentare, inseamna ca ai un deficit energetic, un gol pe care
incerci astfel sa-l umpli. Corespondenta se regaseste si in
medicina europeana (alopata) atunci cand apar bolile de metabolism,
cum este diabetul. Cresterea glicemiei si pofta de dulce pot fi
compensate in fazele usoare, la debut, prin acupunctura si
administrarea uleiului esential de scortisoara. Astfel va fi mult
mai usor sa tii o dieta, sa-ti controlezi apetitul, iar portiile de
alimente consumate la mese si gustari sa fie mai mici. De asemenea
va fi mai usor sa inlocuiesti dulciurile cu alimente
sanatoase.
Inhalarea uleiului esential de scortisoara, sau
aplicarea lui pe piele, in forma diluata (intr-un ulei presat la
rece), poate avea un efect favorabil. Uleiurile esentiale
traverseaza bariera sange-creier si asta le face unice in
vindecarea bolilor, atat la nivel fizic, cat si
emotional.
Dr. Violeta Botescu a absolvit Facultatea de
Medicina generala in Bucuresti in 1991 si a urmat rezidentiatul de
medicina generala cu profil pediatrie. A urmat cursuri de
specializare postuniversitara in domeniul homeopatiei si al
acupuncturii pentru obtinerea competentei in domeniu. Din anul 1995
a practicat numai acupunctura si homeopatia tratand, atat adulti
cat si copii, in cadrul Centrului National de Acupunctura si
Homeopatie (actualmente Institutul pentru Medicina complementara si
alternativa). In prezent dr. Botescu practica aceste terapii in
cabinetul individual, intr-un mediu linistit si curat, avand
rezultate deosebite in toate tulburarile
mentionate.
www.violetabotescu.ro