Ce trebuie sa ai in masina pe timp de iarna? Lista lucrurilor indispensabile

  • Postat în Profesional
  • la 03-01-2025 09:44
  • 20 vizualizări
Ce trebuie sa ai in masina pe timp de iarna? Lista lucrurilor indispensabile
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe ROMASIG Broker Blog

Iarna si-a facut deja simtita prezenta in multe locuri din tara, unde zapezile au inceput sa afecteze drumurile, facandu-le din ce in ce mai greu de strabatut. In special in luna decembrie, romanii isi organizeaza vacante la munte pentru a merge la schi sau, pur si simplu, pentru a se bucura de liniste si de peisajele inzapezite, lucruri din ce in ce mai rare in marile orase.

Cu toate aceastea, inainte de a pleca intr-o astfel de aventura, trebuie sa ai in vedere cateva lucruri esentiale, mai ales daca intentionezi sa calatoresti intr-o zona mai dificila de condus sau unde au fost anuntate caderi masive de zapada ori temperaturi extrem de scazute.

4 lucruri care nu trebuie sa-ti lipseasca din masina

Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa schimbi anvelopele de vara cu unele de iarna, de calitate. Acestea iti vor oferi o aderenta mai buna, mai ales pe soselele inghetate sau acoperite de zapada.

1.      Echipament pentru siguranta rutiera

  • Lanturi sau huse antiderapante – Asigura-te din timp ca stii cum sa le montezi rapid, in caz de urgenta.
  • Triunghi si vesta reflectorizanta – Acestea sunt obligatorii prin lege si trebuie sa se regaseasca in kitul masinii.
  • Cablu de tractare – Indiferent daca ai tu nevoie de ajutor sau vrei sa ajuti pe altcineva, acest accesoriu nu trebuie sa lipseasca din portbagajul tau.

2.      Unelte de deszapezire si intretinere a masinii

  • Racleta si perie pentru zapada – Iti vor asigura o vizibilitate mai buna si o curatare eficienta a geamurilor.
  • Lopata – Unele masini sunt echipate din fabrica cu o lopata mica, pliabila. Daca nu ai una, este indicat sa o achizitionezi, deoarece te poate salva din multe situatii neplacute.
  • Spray de dezghetare – Parbrizul, incuietorile sau usile inghetate pot fi o adevarata provocare, mai ales dimineata.

3.      Accesorii importante pentru situatii de urgenta

  • Baterie externa – Telefonul mobil te poate salva, dar fara baterie nu vei putea solicita ajutor, asa ca o baterie externa devine esentiala, mai ales in vacantele la munte.
  • Cabluri de curent pentru pornirea masinii – Temperaturile scazute pot afecta bateria masinii, iar cablurile te pot ajuta sa pornesti motorul in caz de urgenta.
  • Kit de prim ajutor – Este obligatoriu prin lege ca fiecare sofer sa-l aiba si poate fi util in cazul unor accidente minore.

4.      Acte necesare

  • Asigurarea RCA – In aceasta perioada, o asigurare valabila iti poate salva bugetul personal in cazul unui accident rutier. Verifica valabilitatea acesteia si, daca termenul de expirare este apropiat, poti folosi usor un calculator online pentru a afla costurile si pentru a o reinnoi rapid.
  • Asigurarea CASCO – Aceasta asigurare facultativa te poate scuti de plata reparatiilor pentru masina personala.
  • Harta fizica sau GPS offline – Desi hartile fizice par demodate, ele se pot dovedi extrem de utile daca ramai fara acces la un telefon inteligent. De asemenea, un GPS offline poate fi de ajutor in zonele fara semnal la internet.

Este important sa ai in vedere toate echipamentele mentionate mai sus pentru a fi pregatit si pentru a face fata mai usor conditiilor de iarna. Un alt lucru important de mentionat este acela ca pe un carosabil inghetat, este recomandat sa folosesti mai des frana de motor, avand astfel un control mult mai bun asupra vehiculul, dar si pentru a reduce consumul de combustibil.

Aici pe blogul Romasig gasesti mereu informatii utile si noutati din lumea auto, care te pot ajuta sa fii pregatit ori de cate ori urci la volan, astfel incat sa ai parte mereu de drumuri fara griji!

Despre Ziarul toateBlogurile

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente