Placa video este cea mai importanta componenta a oricarui sistem
de gaming care se respecta, toata lumea stie. Dar cand si trebuie
sa alegi intre o multime de modele, cu tot felul de specificatii,
tehnologii, marketing si mai stiu eu ce sunt sanse mari sa te apuce
durerea de cap.
Multa lume nu are timp sau inclinatie sa citeasca review-uri si detalii tehnice. Si daca nu esti la curent cu ultimele lansari, in momentul in care esti pus in fata unei alegeri … stiu, e greu :) Din fericire, va pot ajuta eu aici cu acesst ghid, in baza ofertei de placi video a Emag, care sper sa va ajute in cumpararea celei mai potrivite placi video.
Situatia in prezent
Daca nu ati trait in sihastrie in ultimii doi ani stiti ca placile video au devenit o marfa de lux. Serios. Preturile au crescut de 2-3 ori, ajungand la niste situatii hilare in care placi vechi de ani buni costa mai mult decat costau cand s-au lansat. Si colac peste pupaza, stocurile sunt foarte proaste. Ma rog, in 2021 situatia s-a mai imbunatit putin, in sensul ca mai toate magazinele au stocuri, dar diferenta fata de pretul de referinta este uriasa. Si nu putem multumi decat minerilor de criptomonede care au creat cea mai indelungata criza a placilor video din istorie. Nu stiu cand vor mai reveni placile video la niste preturi normale, poate niciodata dar pregatiti-va sa scoateti o avere din buzunar pentru o placa video. Nu va spun ce frisoane am avut cand am crezut ca mi s-a stricat placa video asta-primavara…
Ce ar merita sa cumparam?
Din cauza situatiei haotice, am trecut la o noua modalitate de selectie a placilor video, in functie de rezolutia la care dorim sa jucam. Este mai clara si mai simpla. Din pacate, preturile fluctueaza enorm in aceasta perioada si drept urmare am renuntat la recomandari in functie de preturi, deoarece nu mai merge.
As lua GT 1030 doar in cazul unui buget foarte restrans, fiind practic minim – minimorum. Nu vom putea juca prea multe chestii cu ea, preferabil sa mai strangem niste bani in plus peste un boost substantial de performanta. Este practic o solutie de avarie, care iti permite sa vezi ceva pe monitor, in cazul in care nu ai bani pentru o placa video normala sau procesorul nu are placa grafica integrata.
Specificatii GT 1030
- Frecventa GPU: 1506 Mhz
- Capacitate/Viteza memorie: 2 GB GDDR5 64 Bit, 6008 Mhz
Varianta de Start 1080P
Varianta de intrare pentru gaming la 1080P este GeForce GTX 1050 Ti. Fiind bazat pe seria 1000 si lansat acum mai bine de 5 ani, modelul mentionat ne va permite sa jucam la 1080P, dar fara mari pretentii. Jocurile online multiplayer ca Fortnite, CS:Go, Overwatch ar trebui sa ruleze mai mult decat acceptabil, peste 60 FPS. Evident ca jocurile mai noi si mai complexe vor rula la detalii mai modeste. Preturile se invart undeva pe la 1500 de lei, daca nu si mai mult,
Specificatii :
- Frecventa GPU: 1430 Mhz
- Capacitate/Viteza memorie: 4 GB GDDR5 128 Bit, 7008 Mhz
Varianta de Mijloc 1080P
Aici as merge fie pe Nvidia 1650 SUPER fie pe AMD Radeon 5500 XT. Variante ceva mai puternice decat cea precedenta, ne vor permite sa ne desfasuram mai bine, performantele crescand chiar si cu 50%. Nu-i rau.
Varianta de Top/High Refresh 1080P
Deja daca dorim sa ne jucam pe un monitor cu o rata de refresh mai mare de 60 Hz, va trebui sa ne indreptam catre ceva mai puternic si anume Nvidia Geforce 1660 Super /TI . Cu 6 GB GDDR6, 1660 varianta SUPER sau cea TI ofera o performanta cu undeva la 20% mai buna decat variantele mentionate anterior. Si evident, sa beneficiem si de rata de refresh ridicata a monitorului.
Specificatii :
- Frecventa GPU: 1815 Mhz
- Capacitate/Viteza memorie: 6 GB GDDR6 192 Bit, 14000 Mhz
Varianta de Start 1440P
Saltul de la 1080P la 1440P are nevoie de un salt si in puterea de procesare grafica. Rezolutia 1440P are cu 78% mai multi pixeli decat 1080P, deci este clar ca daca vrem ca lucrurile sa ruleze „smooth” avem nevoie de o placa video cu mai multi „caluti sub capota”. Cumva paradoxal, in momentul in care treci la 1440P, procesorul isi mai pierde din importanta comparativ cu 1080P, contribuind destul de putin la numarul de FPS.
Ca si varianta de „intrare” as merge pe RTX 3060 de la NVIDIA sau RX 6600 de la AMD.
Ca si performante sunt destul de similare, doar ca modelul de la NVIDIA are avantajul memoriei mai multe (12 vs 8 GB) + raytracing si DLSS, tehnologii cu care AMD se afla inca la inceput. Placa de la AMD este insa ceva mai ieftina.
Varianta de mijloc 1440P
Daca bugetul ne permite, varianta recomandata pentru rularea optima la 1440P ar fi RTX 3060 Ti de la NVIDIA sau RX 6600 XT de la AMD.
Dintre cele doua, RTX 3060 Ti este optiunea mai puternica, dar este si mai scumpa. RX 6600 XT ar trebui sa se descurce multumitor la 1440P, dar nu benefeciaza de DLSS 2.0, tehnologia „miraculoasa” a celor de la NVIDIA. Ray Tracing stie, dar la fel, versiunea AMD nu este la fel de reusita ca cea a echipei verzi.
Varianta de Top/High Refresh 1440P
In cazul in care avem monitoare cu rate de refresh de peste 100 Hz, si bineinteles bugetul ne ajuta, ar trebui sa ne indreptam catre RTX 3070 /3070 Ti de la NVIDIA sau RX 6700 XT de la AMD.
RTX 3070 sau fratiorul mai mare si mai puternic 3070 Ti sunt niste placi video bune, care nu ne vor deazamagi si pot rula majoritatea jocurilor la rate de refresh ridicate la rezolutia 1440P. Din pacate si buzunarele noastre trebuie sa fie foarte incapatoare, deoarece preturile din piata sunt cu mult peste cele recomandate. Varianta AMD este si ea una competenta, dar la fel, nu beneficiaza de combinatia Ray Tracing + DLSS a celor ce la Nvidia.
Pentru 4K avem nevoie de „best of the best”, placi video capabile sa ruleze numarul imens de pixeli. Deja la aceasta rezolutie, procesorul este aproape neimportant, placa video ducand tot greul. Este clar ca avand nevoie de cele mai bune placi video, acestea vor avea un pret corespunzator. Care a fost exacerbat de criza din ultimii doi ani.
Varianta de cumparat
Varianta optima de cumparat nu poate fi alta decat RTX 3080, din partea Nvidia.
Specificatii :
- Frecventa GPU: 1710 Mhz
- Capacitate/Viteza memorie: 10 GB GDDR6X 320 Bit, 19000 Mhz
Pentru gaming la 4K RTX 3080 este mai mult decat indicat, ridicand standardul la un nou nivel, comparativ cu modelul de top din generatia anterioara 2080 Ti. Pacat insa ca nu este si accesibila la pret. Ca si alternative de la AMD, avem RX 6800 si RX 6800 XT. Dar, pentru ca exista si un dar, varianta AMD vine cu performanta in Ray Tracing mai slaba si fara DLSS.
Varianta de Top/High Refresh
Daca vrem sa jucam in 4K High Refresh, pe langa faptul ca inseamna ca avem buzunare fara fund, ar trebui sa ne indreptam evident catre fratele mai mare al optiunii de mai sus si anume RTX 3080 Ti
Specificatii :
- Frecventa GPU: 1815 Mhz
- Capacitate/Viteza memorie: 12 GB GDDR6X 384 Bit, 19000 Mhz
Imbunatatind prin toate partile (viteza GPU, capacitate memorie si latime de banda), RTX 3080 Ti este un adevarat monstru care nu va dezamagi si imbunatateste reteta deja excelenta a modelului RTX 3080. Desi diferenta de pret este mai mare cam cu 50%, diferenta de performanta nu este la fel de importanta – undeva la 14%, foarte aproape de RTX 3090 dar ne permite sa jucam 4K la un numar de cadre foarte ridicat.
De ce trebuie sa tii cont cand vrei sa cumperi o placa video
Am compilat mai jos cateva idei, de care ar trebui sa ti cont cand vrei sa cumperi o placa video, fie pentru un sistem nou fie pentru a inlocui batranica din sistemul curent.
Rezolutia monitorului
- Raport direct proportional – cu cat este mai mare rezolutia, cu atat mai performanta trebuie sa fie placa video. La momentul actual sunt 3 rezolutii principale de joaca : 1080P (Full HD), 1440P (2K), 2160P(4K) si asta inseamna ca 99% din monitoarele de pe piata vor avea una din cele 3 rezolutii de mai sus. Acesta este principalul criteriu dupa care va trebui sa te ghidezi si sa alegi . Daca ai un monitor 1080P nu are rost sa te arunci la cea mai scumpa placa video de pe piata, una mai ieftina se va descurca la fel de bine, in majoritatea cazurilor.
Rata de refresh a monitorului
- Ce inseamna rata de refresh? Inseamna viteza cu care monitorul reimprospateaza imaginea de pe ecran si este exprimata in Hz. Foarte multi ani viteza maxima de refresh a fost 60 Hz. Asta inseamna ca monitorul poate sa reimprospateze imaginea de pe ecran de 60 de ori maxim intr-o secunda. „Puterea” unei placi video se masoara in primul rand in FPS (frames per second). Rata FPS este in relatie directa cu rata de refresh a monitorului. Astfel, daca placa video produce 60 FPS iar monitorul stie 60 Hz, acestea doua vor lucra sincronizat. In momentul in care placa ta video produce peste 100 FPS, monitorul tau de 60 Hz iti va arata maxim 60 FPS, deoarece atat e rata de refresh maxima. In ultimii ani insa au aparut din ce in ce mai multe monitoare cu rate de refresh de 144 Hz sau chiar 240 Hz si care inseamna o fluiditate mult mai mare a miscarii de pe ecran. Drept urmare, daca vrei sa te joci la rate de refresh mari vei avea nevoie de o placa video capabila sa „pompeze” FPS-uri suficient de multe sa satureze monitorul.
Monitor G-SYNC sau Freesync
Sursa, sursa, sura
- Asigura-te ca sursa este suficient de potenta sa intretina (electric) placa video! Vad in mod repetat in intrebarile primite cum sursa calculatorului este neglijata. Ce trebuie insa sa stiti, ca sursa este o componenta de baza, foarte importanta si care afecteaza stabilitatea calculatorului si durata de viata a componentelor. Ca sa nu mai spunem ca o placa video mai serioasa poate cere o serie de conectori pe care sursa ta veche, vaporware, sigur nu ii cunoaste. Deci mare atentie la upgrade, verifica ce sursa are nevoie placa video, deoarece este posibil sa fi obligat sa bagi bani si intr-o sursa noua.
As vrea sa stiu cum se situeaza si placa mea video comparativ cu celelalte…
Nu plange, avem o solutie si pentru tine. Consulta tabelul acesta de pe Tom’s Hardwab re si aici veti gasi toate placile video aparute vreodata ordonate frumusel intr-un clasament in ordinea performantelor. Dezamagit ca placa ta este la coada clasamentului? Exista o solutie si pentru tine – o noua placa video!