Cel mai bun SSD – SSD ieftin – Recomandare SSD mai 2017

Cel mai bun SSD – SSD ieftin – Recomandare SSD mai 2017
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe IT Blog

Cel mai mare spor de performanta simtit la upgrade-ul unei componente de calculator a fost trecerea la SSD..

Prin vara lui 2010 am facut trecerea de la platane si campuri magnetice, adica de la harddisk-ul clasic, la un SSD Intel X25-M de 80 GB, probabil cel mai bun SSD de atunci. In acel moment, am simtit cum cea mai lenta componenta din calculator, harddisk-ul, a ajuns in sfarsit sa nu mai fie o piatra de moara pentru tot sistemul. Totul a devenit fluid, timpul de bootare a scazut semnificativ, sistemul de operare raspundea instant la comenzi iar Photoshop-ul / PhpStorm-ul erau „ready to use” in 4-5 secunde dupa click pe pictograma. De asemenea, jocurile se incarcau de cateva ori mai repede. Nu doar viteza de citire/scriere este un factor care afecteaza performantele unui drive ci si seek time-ul care, in cazul unui SSD, e ~ 0.1 ms comparativ cu cele 15-16 ms la un HDD clasic.

Cel mai bun SSD – o doza de subiectivitate

Am preferat de fiecare data SSD-urile Intel pentru ca mi se par cele mai fiabile, chiar daca nu rup topurile de viteza si sunt mai scumpe, dar in articol veti gasi recomandari obiective, in functie de viteza, buget si capacitatea SSD-ului, de la producatori de multe ori diferiti de Intel.

Un pic de istorie (2011-12):

Din cauza ca Intel inca nu avea un controller de 6Gbps, a trebuit sa treaca la discutii cu SandForce care lucra la o versiune inca nelansata, numita SF-2281. A durat 1 an pana cand controllerul SandForce, intrat pe mainile Intel sub denumire de cod Cherryville, a trecut testele si validarile, astfel incat sa ofere gradul de fiabilitate cu care Intel ne-a obisnuit. Optimizarile pe care Intel le-a adus la controller-ului SandForce, nu au fost transmise in totalitate si la restul familiei originale, datorita unei intelegeri dintre cele 2 companii.
SSD-urile cu SandForce, inca de la lansare au fost printre cele mai rapide, dar au avut probleme cu fiabilitatea. Cel mai cunoscut, a fost un bug in firmware-ul SandForce, care provoca BSOD-uri aparent fara motiv. Acest bug cauza deconectarea drive-ului in timp ce mergea, iar dupa reboot, nu mai era detectat de sistemul de operare. Abia dupa 7 luni a fost reparat de catre SandForce. Dar aceasta problema nu au avut-o si drive-urile Intel cu Cherryville. Desi si celelalte companii puteau folosi chip-uri Intel 25nm MLC NAND, de Cherryville au avut parte doar SSD-urile Intel.

Povestea de mai sus am scris-o pentru a evidentia rigurozitatea cu care Intel trateaza hardware-ul pe care il produce, chiar daca aceasta cauzeaza intarzieri in lansarea unui nou produs – iar in cazul SSD-urile, fiabilitatea/siguranta datelor mi se pare cea mai importanta chestie. De multe ori datele aflate pe mediile de stocare sunt mult mai valoroase decat „piesa” in sine.

Ce SSD-uri am avut si folosesc in prezent (2016)

Prin 2012, cum cei 80 de GB ai batranului SSD Intel X25-M nu mai erau suficienti, am achizitionat un SSD Intel 520 de 240GB. Diferenta de performanta a fost semnificativa – citire secventiala 550 MB/sec, scriere secventiala 520 MB/sec, comparativ cu 250 MB/sec citire si 100 MB/sec scriere cat avea X25-ul. Astea sunt specificatiile pe hartie, in real-life viteza e cam cu 20% mai mica, si demn de mentionat este si faptul ca performanta se degradeaza pe masura ce se umple SSD-ul, dar nu suficient incat sa o observi sau sa devina o grija pentru tine.

In 2014, am trecut la un SSD monstru, si anume Intel 730 de 480 GB (89.000 IOPS, 540MB/sec citire – 470 MB/sec scriere), gama high-end de la Intel, iar SSD-ul Intel 520 de 240GB toarce in continuare fara niciun fel de probleme si in prezent (2016). Poate te intrebi daca mai functioneaza vechiul SSD Intel X25-M de 80GB? Da, merge perfect! L-am donat unui prieten pentru un server, iar durata de viata conform Intel SSD Toolbox in cei 6 ani de utilizare este de 97%… Wow!
Generatia curenta de la Intel este Intel 2500 PRO cu o rata de citire de 540 MB/sec, respectiv 490MB/sec scriere si pana la 48.000 IOPs (Input/Output Operations Per Second). Dupa cum se poate observa viteza de citire nu a crescut fata de generatiile anterioare din cauza plafonarii interfetei SATA3. In schimb IOPS a ajuns la 48.000, de la cei 15.000 IOPS ai lui Intel 520. In plus fata de performanta ridicata, seria 2500 ofera cinci moduri (low power) pentru o durata prelungita de utilizare a bateriei si o experienta mobila imbunatatita, deci poate fi o recomandare buna pentru un SSD de laptop performant, daca iti doresti un SSD Intel. Dar exista si solutii mai bune.

SSD-uri pe PCI Express

Dupa cum spuneam mai sus, viteza de citire/scriere nu s-a plafonat datorita memoriilor NAND ci din cauza interfetei SATA3 care lucreaza la 6Gbps (600MB/sec). Astfel au aparut SSD-uri care se infig direct in sloturile PCI Express (4x in special), pentru a scapa de limitare de banda si de a beneficia de faptul ca PCI Express este „full duplex” (poate receptiona si trimite date in acelasi timp), spre deosebire de SATA care este „one way”. De exemplu, laptop-urile Apple fabricate incepand cu 2013-2014 folosesc SSD-uri Samsung pe PCI Express pentru a castiga spatiu, viteza si a reduce consumul.

Pentru utilizatorul care cauta un „SSD ieftin si bun”, pentru desktop sau laptop, SSD-urile pe PCI Express nu fac subiectul acestui articol datorita pretului extrem de ridicat. Ca si idee, un SSD Intel 750 pe PCI Express 4x are specificatii de 2400MB/sec la citire, 1200MB/sec la scriere si 440,000 IOPS. Versiunea de 400GB incepe de la 2100 lei la data scrierii acestui articol si daca chiar cauti cel mai bun SSD si te dau banii afara din casa, te poti opri cu cititul aici si cumpara jucaria din poza :).

Pana la urma ce SSD sa cumpar pentru desktop/laptop in mai 2017?

Recomandare 120 GB Recomandare SSD 120 GB: Kingston HyperX FURY, 120GB


La aceasta capacitate, Kingston HyperX Fury mi se pare alegerea ideala, avand 500 MB/sec la read si tot 500 MB/sec la write. Spre deosebire de majoritatea modelelor de 120 GB care vin cu memorii TLC, acest SSD foloseste memorii mai scumpe, de tip MLC, care ii garanteaza o fiabilitate mai buna tradusa prin durata mai mare de viata.

Nu am recomandat un model de SSD mai scump la aceasta capacitate pentru ca este destul de evident, ca, daca alegi o capacitate de 120 GB, banii sunt o problema reala. Un pic mai ieftin, dar folosind memorii TLC, ar merge si Kingston SSDNow UV400 120 GB.

Recomandare 250 GB Recomandare SSD 250 GB: Samsung 850 Evo de 250 GBSSD-ul Samsung 850 EVO 250GB ramane in continuare o alegere inspirata chiar daca foloseste memorii TLC, fiind ieftin si performant. Ca si recomandari secundare, prin prisma pretului ar fi Kingston SSDNow UV400 240GB si Intel 540s 240 GB.
Recomandare 512 GB Recomandare SSD de 500 GB: SSD Samsung Evo 500 GBStiu ca recomandarile sunt monotone, fiind dominante de Samsung Evo, dar efectiv Samsung a reusit sa ofere „best value” pentru banii pe care ii dai.

Spre final

Ca o concluzie, in lumea reala, adica in mediul de lucru de zi cu zi, jocuri, aplicatii office, etc., nu vei simti o diferenta palpabila intre SSD-urile Intel 540, Corsair, SanDisk, Samsung Evo (sau Pro) sau chiar si Kingston Hyper X decat daca rulezi un program de benchmark gen HDTune Pro. Legat de marimea SSD-ului, pentru sistemul de operare, cateva aplicatii si 2-3 jocuri, tinand cont ca acum suntem in 2016 eu nu as alege un SSD sub 180 GB, recomandat un 240/480 GB.

Dar pentru laptop care ar fi alegerea ideala? Ce SSD sa cumpar pentru laptop?

Aici treaba sta un pic diferit. Daca in cazul desktop-ului, un drive SSD de 180 GB pentru sistemul de operare + Photoshop + 1-2 programe si 2-3 jocuri ar fi fost suficient, restul aplicatiilor/filmelor putand fi stocate pe un hard disk obisnuit la 7200 rpm, pe laptop de multe ori, nu mai poti adauga un alt hard disk. Din acest motiv, pentru laptop nu as cumpara un SSD de capacitate mai mica de 240GB, iar daca banii o permit, neaparat de la 480GB in sus.

Ce sa nu cumperi!

Seria Kingston V300 a fost foarte buna, prin prisma pretului, pana nu de curand, fiind in prima linie la reducerile de Black Friday. Dar ultimele revizii (cu firmware 506 instalat) au adus niste scaderi puternice de performanta prin utilizarea unor memorii Micron Nand mai lente. Ti-as recomanda sa le eviti, cu exceptia situatiilor in care le gasesti la vreun un discount jignitor de gras. Daca faci upgrade de la un 5400 rpm la V300, oricum o sa ti se para avion chiar si acest Kingston V300 castrat.

Succes in alegerea celui mai bun SSD pentru tine!

PS1: Daca tot iei un SSD din generatia curenta pentru desktop, nu uita sa il conectezi la porturile S-ATA 3.
PS2: Seteaza din BIOS modul de lucrul S-ATA pe AHCI (acronimul de la Advanced Host Controller Interface). Diferenta de performanta intre IDE si AHCI este semnificativa. Aceasta setare este de preferabil sa o faci inainte sa instalezi Windows-ul pe curat.
PS3: Iti recomand sa citesti si despre Over-Provisioning!

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente