Cele mai sănătoase 10 fructe (I)
Fructele au numeroase beneficii pentru sănătatea
organismului.
Pentru că au o importanță
pronunțată în alimentație, fructele nu ar trebui să lipsească din
meniul fiecăruia dintre noi, alături de legume.
Deoarece conțin calorii puține și mulți nutrienți, fructele au o importantă pondere în adoptarea unui stil de viață sănătos.
Consumate constant, fructele protejează organismul împotriva dezvoltării anumitor forme de cancer, diminuează posibilitatea dezvoltării bolilor cardiace, ajută la menținerea în bune condiții a sistemului osos, pot preveni apariția diabetului și ajută la menținerea unei greutăți normale a corpului.
Consumul zilnic de fructe reduce riscul apariției multor boli cronice.
1. MĂRUL (Top cele mai sănătoase 10 fructe)
Bogat în fibre solubile și insolubile, mărul este o gustare ideală.
Experții nutriționiști spun că un măr mare are cam 130 calorii și nicio urmă de grăsimi.
Merele nu conțin sare sau colesterol, pe care multă lume le evită în alimentație. În schimb, au 34 grame de carbohidrați. Din această cantitate, 25 de grame provin din zaharurile naturale pe care le conține fructul.
Un măr oferă 20% din necesarul de fibre pe care un om ar trebui să le consume în fiecare zi, 2% din necesarul zilnic de vitamina A, fier și calciu și 8% din conținutul de vitamina C. Aproape jumătate din conținutul de vitamina C din fruct se găsește în coajă. Așadar, ar fi bine dacă am putea consuma mărul necurățat. Coaja este o sursă bogată de fibre, dar și de pectină.
Dacă vrei să dai jos câteva kilograme atunci încearcă să mănânci mere. Acest lucru te va ajuta să slăbești, potrivit unui studiu efectuat pe circa 400 de persoane de sex feminin din Brazilia.
Timp de 12 săptămâni, jumătate din grup a consumat mere, iar cealaltă jumătate a consumat biscuiți cu ovăz.
După prelucrarea datelor studiului, cercetătorii au descoperit că greutatea corporală a persoanelor care au consumat a scăzut cu în medie cu 1,20 kg, în timp ce grupul care a consumat biscuiți cu ovăz nu a avut pierderi în greutate.
2. AVOCADO (Top cele mai sănătoase 10 fructe)
Este cel mai nutritiv fruct de pe mapamond.
Motivul, spun specialiștii, este faptul că avocado conține 25 de nutrienți esențiali, inclusiv vitaminele A, B, C, E și K, cupru, fier, fosfor, magneziu și potasiu. Fructul conține, de asemenea, fibre, proteine și fitochimice benefice cum ar fi: beta-sitosterol, glutation și luteină, care ajută organismul să lupte împotriva diverselor afecțiuni.
Avocado este unul dintre fructele bogate în calorii pe care le puteți consuma frecvent. Acest fapt se datorează volumului important de grăsimi sănătoase, de aproximativ 20 de ori mai mare decât media altor fructe.
Nutriționiștii spun că acest fruct conține mari cantități de vitamina C, care este necesară pentru producerea de colagen, pentru dezvoltarea de celule și țesuturi noi, fiind un antioxidant puternic.
Tiamina prezentă în avocado transformă carbohidrații în glucoză pentru a ne hrăni creierul, iar riboflavina ajută organismul să elibereze energia din proteine, carbohidrați și grăsimi.
3. BANANELE (Top cele mai sănătoase 10 fructe)
Gătite, uscate sau în forma lor naturală, bananele sunt cele mai consumate fructe de pe întreg mapamondul și se numără printre cele mai sănătoase fructe.
Alexandru cel Mare a fost atât de fascinat de virtuțile acestui fruct încât l-a descris drept „fructul ceresc care avea gust de nectar, îndulcit cu miere”.
Experții în sănătate susțin că bananele conțin proteine puține și au zero grăsimi, dar oferă multă energie corpului. Un fruct copt are între 20 și 25% zaharuri, cantități însemnate de vitamina B, în special B1 și B6.
Vitamina B1 este un tonic pentru creier, în timp ce vitamina B6 ameliorează - în special - simptomele incomode ale sindromului de tensiune premenstruală, cum ar fi iritabilitatea, durerile de cap, sânii sensibili și retenția de apă.
O banană de mărime medie are 120-125 kilocalorii, 4-5 grame de fibre, aproximativ 400 miligrame de potasiu, 17 miligrame calciu, 36 miligrame fosfor și urme de alte minerale cum ar fi de exemplu fierul.
Un studiu major relevă faptul că o dietă bogată în banane (potasiu) poate reduce cu o treime riscul de accident vascular.
Oamenii de știință consideră că multe persoane s-ar putea proteja împotriva accidentelor vasculare cerebrale și atacurilor de cord reducând la minim consumul de sodiu (sarea comună) și introducând în alimentația lor alimente bogate în potasiu, primul dintre ele fiind, bineînțeles, banana.